De sitter i en vinduskarm i et bygg midt i sentrum av Oslo. I fjor, omtrent på denne tida, ble glassrutene blåst inn i en voldsom eksplosjon fra en bilbombe like ved.
Tømrerne Christian Odseid og Stian Kallander setter nå inn nye vinduer i Finansdepartementet, ett av byggene i det gamle regjeringskvartalet. De bruker gamle hengsler og det originale utstyret som tilhører karmene, fordi bygget er verneverdig.
Finansdepartementet er dekket i plast etter terrorangrepet i fjor. Innenfor jobber tømrerne med å gjenoppbygge ødelagte deler.
Foto: Halldor Asvall / NRKFinansdepartementet skal få stå, nå gjenstår spørsmålet om noen av byggene rundt skal rives.
Les mer:
Les også:
Flere alternativer
Denne uka er tre selskap gitt i oppdrag og utarbeide såkalte konseptvalgsutredninger for framtidige kontorer til departementene, det vil si – de skal tegne nye forslag til et framtidig regjeringskvartal. For det må endringer til etter terroraksjonen 22. juli i fjor.
– Forslagene skal inneholde konkrete vurderinger av en konsentrert løsning der hovedtyngden av departementene skal ha kontorer i det som er nåværende regjeringskvartal med tilgrensendes områder, forteller statssekretær Tone Toften (Ap).
Hun sier at utredningen skal omfatte alternativer med og uten riving av ett eller flere av de skadde bygningene, (Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4). Regjeringen ønsker også at det skal legges fram alternativer der Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet også vil være en del av regjeringskvartalet.
Christian Odseid og Stian Kallander arbeider med å sette inn nye vinduer i Finansdepartementet som ble blåst inn av bilbomben i fjor sommer.
Foto: Halldor Asvall / NRK– Vil høre alle stemmene
Paul Torgersen er talsperson for de tre selskapene som har fått jobben, Metier AS, OPAK AS og LPO Arkitekter AS. Han sier en viktig del av arbeidet vil ligge i å snakke med alle de involverte, og de som måtte ha en mening om sluttresultatet.
– Det ene er behovet som blir definert i samråd med oppdragsgiver, men samtidig legger vi stor vekt på å høre stemmene til de som har interesser i dette, det gjelder alle fra antikvariske myndigheter, sikkerhetsmyndigheter og andre.
Torgersen legger også fram bloggen «Fremtidens regjeringskvartal», som administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) lanserte i vinter. I bloggen kunne alle som ville det, få komme med innspill til hva som burde skje med de historiske regjeringskontorene i hovedstaden.
– Bloggen vil være til støtte for oss, sier Torgersen.
Les mer:
– Flest mulige alternativer på bordet
Statssekretær Tone Toften (Ap) sier det ikke er lagt inn noen føringer for selskapene som skal komme med forslag.
Foto: Linn Cathrin Olsen / ScanpixSelskapene skal i tiden fremover forsøke å legge flest mulige alternativer på bordet, før de går i en prosess med å sile ut og gjøre grundigere analyser av de mest aktuelle alternativene.
– Hvis noen føler seg forbigått når denne prosessen er over, eller vi ikke har fått med oss noen av synspunktene, så har vi ikke gjort en så god jobb som vi ønsker, sier Torgersen.
Han innrømmer imidlertid at det nok ikke vil være mulig å ta hensyn til alle ønsker.
– Men det viktigste er at vi har forstått de ønsker og behov som er der, deretter må vi prøve å gjøre de beste avveiningene mellom alle de krav og ønsker som er der.
– Ikke lagt føringer
Finansdepartementet er et verneverdig bygg, og skal bli stående. Tømrerne bruker nå originale deler når de setter inn nye vindusglass i karmene.
Foto: Halldor Asvall / NRKOppdraget de tre selskapene nå har fått innebærer at Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) skal ha nok å velge i for å ta en god beslutning, understreker Toften.
– Det er ikke lagt noen føringer i verken den ene eller den andre retningen.
Toften sier FAD er klar over at dette er viktig både for Oslo by og for regjeringen, og at det derfor vil bli tatt den tida som er nødvendig for å fatte gode beslutninger.
– Det er viktig for landets og byens sjel. De beslutningene som skal fattes framover i tid vil bli stående langt inn i framtida. Det er derfor viktig for oss å ta med oss alle synspunkter når vi skal lande på den endelige løsningen.
Arbeidet med konseptvalgsutredningen starter i august, og er ventet ferdig i juni 2013.
Les mer:
Hør radioreportasjen av Halldor Asvall: Tegner nye regjeringskvartaler.