Hopp til innhold

Regjeringen gir 250 millioner til ungdomspakke

Regjeringen lanserer en «ungdomspakke» til en verdi av 250 millioner kroner, for å få ungdommer inn på arbeidsmarkedet. – Tiltakene kommer for sent, mener opposisjonen.

Ungdom sliter med å skaffe seg jobb, regjeringen lanserer en ungdomspakke med blant annet 1000 nye tiltaksplasser for å prøve å gi unge mennesker en fot innenfor arbeidslivet.

LEI AV Å VENTE: Fredrik Fallet Dahl er ferdigutdannet kokk, men står uten jobb.

Valglogo

Regjeringens «ungdomspakke» består av sju ulike tiltak:

  1. Antall tiltaksplasser for ungdom økes med 1000 plasser.
  2. Det skal opprettes et nytt 2-årig opplæringstilbud for å gi flere fagopplæring.
  3. Tilby arbeidsstrening for å forhindre at flere dropper ut av videregående skole.
  4. Skal gjennomgå garantiordning for ungdom.
  5. Forsøksopplegg med modulbasert fag- og yrkesopplæring som en del av arbeidspraksis.
  6. 50 millioner mer i økt lærlingtilskudd.
  7. Opprette 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning.

– Dette er spesifikke tiltak rettet mot ungdom som verken er i arbeid eller utdanning. Vi vil gi dem gode tilbud som kvalifiserer dem til arbeidsmarked på sikt, sier finansminister Siv Jensen.

Dagpenger

Arbeidsminister Robert Eriksen mener dagens regelverk byr på utfordringer.

– Mange permitterte som har begynt på utdanning, mister retten til dagpenger når de begynner å studere. Vi endrer regelverket slik at de skal få lov til å beholde dagpengene til de er ferdige med utdanningen, sier Eriksen til NRK.

Tiltakene er ikke rettet mot alle unge som ønsker seg en jobb, sier statsminister Erna Solberg.

– Mange av dem som står i statistikken i dag, er studenter som ønsker seg en deltidsjobb. Disse tiltakene er for gruppen som står uten kompetanse og kvalifikasjoner nok til å klare seg i et fremtidig arbeidsliv. Det kan være noen som har avbrutt utdanningen for å jobbe, men som nå trenger å få påfyll og kompetanse, sier Solberg.

Gerd Kristiansen kommenterer den nye ungdomspakken

– FOR TREGT OG FOR LITE: Det mener LO-leder Gerd Kristiansen om regjeringens tiltakspakke.

For sent, mener opposisjonen

– Jeg merker meg det at nok en gang kommer de sent. Dette har vært etterlyst fra mange hold. Og de har argumentert mot mange av våre forslag. Mange av våre forslag ligger i denne pakken, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, som hevder regjeringen er blitt presset til å komme med tiltak.

– Bare for noen dager siden sa finansministeren at det ikke var noe problem med unge og ledighet. Det at det siger inn at det er en utfordring, får vi hilse velkommen. Men regjeringen har måttet la seg presse for å komme med det, sier Støre.

– Jeg synes det er veldig bra regjeringen følger opp kravene vi har kommet med. Men det kommer sent og det kommer for lite, konkluderer LO-leder Gerd Kristiansen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger