Hopp til innhold

Regjeringen ber økokrim etterforske jagerflysalg

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide vil be Økokrim etterforske salg av to utrangerte F-5-jagerfly til et firma i USA.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

HENTER ØKOKRIM: Nå skal Økokrim finne ut av om Forsvaret har gjort noe galt.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Flyene knyttes til avsløringene om Forsvarets salg av overskuddsutstyr. Denne gangen reagerer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på at Forsvarets logistikkorganisasjon ikke klarer å vise frem nødvendig dokumentasjon vedrørende salget.

Det er strenge regler for salg av disse flyene. Det er usikkert om alle reglene er fulgt.

Dagbladet skrev først om saken. Granskingen er en del av arbeidet etter avisens mange avsløringer om disse salgene. Blant annet avslørte de at flere solgte norske krigsskip hadde havnet hos paramilitære styrker i Nigeria.

Kritiserer mangelen på dokumentasjon

F-5 Freedom Fighter

F-5: Dette er et av de gamle jagerflyene. Samme typen skal ha blitt solgt til et firma i USA, men Forsvaret har ikke vist frem nødvendig dokumentasjon for salget.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Søreide opplyser i et brev til Stortingets kontrollkomité at Forsvarsdepartementet har kontaktet Økokrim som følge av en internrevisjon:

«Forsvarsdepartementets internrevisjon har ettergått ett salg av to utrangerte F-5-jagerfly til et firma i USA. Rapporten fra vår internrevisjon ble ferdig 12. oktober, og funnene er av en slik karakter at de nå vil oversendes Økokrim som en mulig del av dette sakskomplekset», heter det i brevet.

Etter det Dagbladet kjenner til, inneholder rapporten kritikk av at Forsvarets logistikkorganisasjon ikke klarer å fremskaffe sentral dokumentasjon på salget.

Martin Kolberg

KRITISK: Martin Kolberg tar forsvarministerens opplysninger svært alvorlig.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Martin Kolberg, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, vil ikke kommenetere denne konkrete saken før komiteen har behandlet saken torsdag.

– Men når saken er så alvorlige at de blir sendt til Økokrim, føyer den seg inn i rekken av alvorlige saker vi har sett her. Det viser jo at det er et system som ikke er under kontroll, sier Kolberg.

Kan være flere hemmeligheter

Salget av totalt 15 norske jagerfly av typen F-5 begynte for alvor for om lag ti år siden. Prosessen har imidlertid flere ganger strandet grunnet uklare omstendigheter rundt kjøpere og strenge amerikanske restriksjoner på salget av de amerikanskproduserte flyene, skriver Dagbladet.

I brevet skriver Søreide også at hun ikke kan garantere at det ikke blir gjort flere funn i arbeidet med å gå gjennom Forsvarets salg av utstyr.

Ine Eriksen Søreide foran Norges første F-35

NYTT FLY: Her poserer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foran Norges første F-35-fly. Nå lurer hun på hva som har skjedd med to av de gamle F-5-jagerflyene som var i drift frem til 1990.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

AKTUELT NÅ