Hopp til innhold

Tre arrestert i Nigeriabåt-saken

Økokrim og britisk politi har pågrepet tre menn i forbindelse med salg av norske marinefartøyer til Nigeria. To menn er pågrepet i Storbritannia, mens en tredje mann er pågrepet i Norge.

Børge Brende
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tirsdag gjennomfører Økokrim også en ransaking av Forsvarets logistikkorganisasjons (FLO) kontorer på Kjeller, får Dagbladet bekreftet av FLO.

De to britene er mistenkt for å ha satt over én million kroner på den private kontoen til en norsk tjenestemann, ifølge BBC.

Mistanken skal gå ut på at pengene var en bestikkelse i forbindelse med salget av seks norske missiltorpedobåter, som havnet hos paramilitære i Nigeria.

Den ene briten, en mann i 40-årene, ble pågrepet i sitt hjem i Alfreton i Storbritannia. Den andre mannen, som er i 50-årene, ble pågrepet i East Molesey i forbindelse med en felles etterforskning med norske myndigheter.

– En tredje mann ble pågrepet av norske myndigheter i Tønsberg i Norge tirsdag morgen, opplyser City of London Police i en pressemelding.

Solgt via stråselskaper

De to britene er etter det Dagbladet forstår tilknyttet selskapet CAS Global. Avisen har avslørt at dette selskapet drev handel med tidligere norske krigsskip fra en campingplass i Surrey.

Dagbladet avslørte i juni i fjor at til sammen ti norske marinefartøy er solgt til paramilitære i Vest-Afrika.

Britisk politi opplyser tirsdag at de har gjennomsøkt en forretningsadresse i Surrey og beslaglagt datautstyr og dokumentasjon.

– De to mennene antas å ha vært involvert i en bedrift som spesialiserer seg på internasjonal risikostyring for den maritime næringen. De er anklaget for å ha betalt en norsk tjenestemann to direkte betalinger til hans personlige konto på totalt 150.000 dollar, opplyser politiet.

Handelen med de norske marinefartøyene har foregått fordekt via stråselskaper, der representanter for nigerianske paramilitære har blitt invitert til norske marinebaser for å kjøpe båter, ifølge avisen.

Bevæpnet på ny

Kystvaktskipet Titran

Kystvaktskipet Titran er blant skipene som skal ha blitt solgt via stråselskaper og havnet hos paramilitære, private styrker i Vest-Afrika.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Blant skipene som er solgt er KNM Terne og KNM Horten, samt kystvaktskipet Titran.

De ble levert av forsvaret med det siste innen sivil radar og kommunikasjon.

Skipene skal ha blitt solgt via stråselskaper og en sørafrikansk våpenhandler, og flere har havnet i hendene på private sikkerhetsstyrker i Nigeria.

Da skipene ble solgt fra Norge ble alle våpensystemer fjernet, men skipene er nå bevæpnet på ny og driver skatteoppkreving og piratjakt langs Nigeriakysten.

Utenriksdepartementets regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

SISTE NYTT

Siste nytt