Hopp til innhold

Fylkesmannen refser Ahus for å svikte døende pasient

Da pasienten ble bevisstløs i korridoren på Ahus fant ikke sykepleierne førstehjelpsutstyret. Mannen døde, og Fylkesmannen slår fast at behandlingen var uforsvarlig.

Akershus universitetssykehus

Fylkesmannen har konkludert med at Ahus brøt god sykepleierfaglig praksis og at de slurver med journalføringen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou.

Foto: NRK

Det var oktober i fjor at mannen ble innlagt på Ahus med mistanke om hjerneslag. Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus, slår fast overfor Dagsavisen at mange ting sviktet.

I et brev oversendt Ahus 24, mai i år konkluderer han med at prestisjesykehuset brøt god sykepleierfaglig praksis og at de slurver med journalføringen.

LES OGSÅ: Ahus sliter med dårlig rykte

Fikk minimal oppfølging

Mannen hadde vært inn og ut på sykehuset siden februar i fjor. Han kom til akuttmottaket ved Ahus i oktober i fjor med mistanke om hjerneslag.

Han ble vurdert som «våken», men «noe vanskelig å få kontakt med». Mannen ble overført til Nevroklinikken hvor han ble plassert i korridoren. Han ble etter en stund flyttet til overvåkingsstuen, men om natta ble han flyttet tilbake til korridoren.

Her skal han ha fått minimalt med oppfølging av sykepleier til tross for at senga var plassert utenfor vaktrommet. Dagen etter ble det bestemt at pasienten skulle bli liggende på gangen.

Finner ikke førstehjelpsutstyret

Et tilfeldig forbipasserende ambulanseteam oppdager at den syke mannen er bevisstløs på lang avstand. Han lar seg ikke vekke, og de må vente lenge før Ahus-personellet klarer å finne førstehjelpsutstyret som de er pålagt å ha i stand på posten. Da sykepleierne endelig finner utstyret i krisesituasjonen, mangler det ventilasjonsmasker.

Ambulanseteamet tar seg av førstehjelpen av den alvorlig syke pasienten inntil han blir sendt videre til Rikshospitalet. Her dør han samme dag.

Ikke skyldig i dødsfall

Fylkeslege Petter Schou avviser at Ahus er skyldig i et dødsfall.

– Det er å snu det på hodet. De medvirket ikke aktivt i og for seg, for mannen var alvorlig syk, men det er mange ting som sviktet. Nå er det kjempeviktig at sykehuset gjennomgår sine rutiner og sørger for at dette ikke skjer igjen, sier han til Dagsavisen.

LES OGSÅ: - Uakseptabel venting på Ahus

Lyspunkt

AKTUELT NÅ