Vennekretsen reagerte på terrorsiktedes oppførsel

Vennekretsen til den etterlyste og terrorsiktede nordmannen synes det var absurd at kameraten plutselig gikk i kjortel og hadde langt skjegg.

Alværn ungdomsskole på Nesodden

UNGDOMSTIDEN: Den terrorsiktede 35-åringen gikk på Alværn ungdomsskole på Nesodden. Klassevenninnen Janne Bugten ble overrasket over nyheten om at han er på USAs terrorliste.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Thomas Blom

Fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST sier nordmannen er vanskelig å finne.

Foto: Ellen Borge Kristoffersen / NRK

– For mange av kompisene var det absurd, nesten komisk, at han plutselig hadde langt skjegg og gikk i lange kjortler. Men det var også trist at han forsvant. De synes det var sprøtt det som skjedde, sier en som vokste sammen med nordmannen på Nesodden.

Han understreker at han selv ikke møtte kameraten etter at han hadde konvertert til Islam.

Den norske 35-åringen som i går ble satt på USAs terrorliste, er nå siktet og etterlyst internasjonalt av Politiets sikkerhetstjeneste.

– Vanskelig å finne

PST sier i dag til NRK at de i lengre tid har etterforsket mannen.

– Han er siktet for overtredelse av straffelovens 147d for å ha deltatt eller delta i en terrororganisasjon. Vi har også valgt å etterlyse ham gjennom Interpol og Schengen-systemet, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST.

De vedgår at det er vanskelig å finne nordmannen:

– Det skyldes at Al Qaida har et sterkt fotfeste der. Han er ikke lett å lokalisere. Vi har holdt på med dette i noen år, sier Blom.

Konverterte i 2008

Den etnisk norske mannen ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

NRK snakket med nordmannen to uker etter at han hadde konvertert.

Ifølge USAs utenriksdepartement er mannen erklært juridisk som en «Specially Designated Global Terrorist», en betegnelse som brukes på personer som utgjør en betydelig risiko.

I erklæringen underskrevet av utenriksminister John Kerry står det at nordmannen «har begått, eller det er en betydelig risiko for at han skal begå, terrorhandlinger som truer sikkerheten til amerikanske statsborgere eller den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken eller økonomien til USA».

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

PST har siktet en 35 år gammel mann fra Nesodden for å delta i terrororganisasjonen al Qaida i Jemen. PST etterlyser nå nordmannen internasjonalt og sier de har etterforsket ham over lang tid.

VIDEO: Terrorsiktet nordmann etterlyst av PST

– Ikke blant «de kule»

Janne Bugten gikk i klasse med 35-åringen på Alværn ungdomsskole på Nesodden utenfor Oslo. Hun fikk nyheten om at det var hennes gamle klassekamerat som er terrorsiktet i dag.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg har hatt et helt annet bilde av ham fra tiden på ungdomsskolen. For meg hørtes det helt fjernt ut at han skulle ha vært med på noe sånt.

Bugten presiserer at hun ikke har snakket med 35-åringen siden ungdomsskoletiden. Minnene hun har fra ham beskriver hun slik:

– Han var kanskje ikke blant «de kule», men heller ikke utenfor. Han var en helt vanlig gutt som begynte å spille i heavy metall-band på slutten av ungdomsskoletiden. Han gjorde ikke veldig mye av seg, men kunne ha tendenser til å være litt opprørsk.

Lage bomber

Ifølge det amerikanske departementet reiste mannen til Jemen for å verve seg til den jemenittiske grenen av terroristgruppen Al Qaida.

Her skal mannen ha lært å lage bombebelter, eksplosiver og større eksplosiver til bilbomber, som del av gruppens terroristtrening.

Etter at mannen konverterte til islam i 2008 skal han ha begynt å reise til Jemen. Ifølge det amerikanske departementet foretok han sin første reise i 2008 og skal ha reist frem og tilbake Norge-Jemen flere ganger.

Desember 2011 skal ha vært hans siste tur til landet.

- Nordmannen er tilknyttet en fryktet del av Al Qaida

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger