NRK Meny
Normal

Kreftforeningen: – Urovekkende at folk må betale

Det er forståelig at pasienter velger å betale for privat kreftundersøkelse istedenfor å vente, ifølge Kreftforeningen. De mener det vitner om at noe er galt i det offentlige helsevesenet.

Anne Lise Ryel

VIL HA KJAPP BEDRING: – Vi må både ruste opp det offentlige helsevesenet mye raskere enn vi har tenkt, og kjøpe inn lagt mer kapasitet fra privatklinikker, slik at ventetida kortes ned, mener Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Foto: Jorun Hatling / NRK

– Noe av det verste som finnes er å gå og vente uforholdsmessig lenge for å få vite om du har kreft, og hvor alvorlig den er, så jeg skjønner at noen heller velger å betale, men samtidig er det helt uakseptabelt at mange føler at de er nødt til å gjøre de sånn, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Ifølge privatklinikken Aleris tar de hver måned imot over 750 pasienter som betaler fra egen lomme for å undersøke om de er rammet av kreft eller ikke. Det er over ti ganger så mange som da senteret åpnet i 2011.

– Jeg synes det er urovekkende å se hvor mange som oppsøker privatklinikker. Det vitner om et offentlig helsevesen som er på gal vei. Det er ikke et slikt samfunn vi vil ha, sier Ryel.

– Vår tids folkesykdom

Hun påpeker at kreft er vår tids folkesykdom, en dødelig sykdom som rammer nær 40 prosent av befolkningen i løpet av livet.

– Vi må ta noen grep ganske kjapt fordi folk flest vil jo tenke at i vårt offentlige helsevesen må kjernen være behandling av kreft, sier Ryel.

Ifølge Kreftforeningen viser økningen i antallet pasienter som velger å betale seg utav køen at det er behov for å få raskere på plass et bedre system i helsevesenet.

– Tallene vitner om at ting ikke er så bra som de burde. Vi må både ruste opp det offentlige helsevesenet mye raskere enn vi har tenkt, og kjøpe inn lagt mer kapasitet fra privatklinikker, slik at ventetida kortes ned, og pasienten får behandling raskest mulig uten å måtte betale selv, sier Ryel.

Regjeringa beklager

Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Anne-Grete Erlandsen, beklager at stadig flere velger å kjøpe private kreftutredninger fordi sykehusene somler.

– Regjeringen er villig til å bruke mer penger for å få slutt på helsekøene, sier Erlandsen til NRK.

Hun sier regjeringa allerede har bevilget mer penger for å redusere køene, og at de også har planer om å gjøre mer neste år.

– Men det hjelper ikke de som står der i dag, og jeg er lei meg for den belastningen som dette medfører. Det å ikke vite noen ting er helt forferdelig, og må vi klare å komme i en situasjon i dette landet som man skal kunne vite hva man kan forvente seg, sier Erlandsen.

Private kreftundersøkelser øker

SE VIDEO: Siden privatklinikken Aleris startet kreftundersøkelser mot betaling, har kundemassen bare økt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger