Hopp til innhold

Raser mot Japans uglekafeer

Dyrerettsforkjempere raser mot økningen av antall kafeer som tjener penger på å la kunder få nærkontakt med ugler. – Uglene blir utnyttet til kommersielle formål, sier de.

Uglekafé i Tokyo

Betjeningen ved kafeene setter gjerne uglene på kundenes skuldre og lar dem klappe dem.

Foto: Linda Lombardi / Ap

Animal Rights Centre har tatt initiativ til en underskriftskampanje hvor de krever at uglekafédriverne legger ned kafeene umiddelbart.

33.200 personer har så langt skrevet under på nettkampanjen, skriver The Telegraph.

Konseptet til en uglekafé går ut på at kunden betaler en sum for å komme inn og drikke kaffe, mens vedkommende ser på, tar bilder med, og klapper uglene. Det er uglene, og ikke kaffen, som vekker kundenes oppmerksomhet, og fenomenet har blitt en turistattraksjon i Japan.

Uglene er ofte bundet fast i føttene til en gjenstand i rommet, båndene er korte, og hvis de prøver å fly faller de rett i bakken.

– Fugler er skapt for å fly ute, ikke for å bli misbrukt til underholdning for mennesker, skriver dyrevernsgruppen.

Uglene er ikke i stand til å drikke vann når de vil, og har ikke mulighet til å fly vekk når de blir tatt på, skriver gruppen på sin nettside.

Ville dyr blir underholdning

Animal Rights Centre ber miljødepartementet og lokale myndigheter om å gripe inn og sikre at eierne følger dyrevernlovgivningen.

Den første dyrekafeen åpnet i Japan i 2004. Det var en kattekafe og i dag finnes det over 50 kattekafeer bare i Tokyo.

Kaninkafeer og uglekafeer har også blitt vanlig Japan, og det har i det siste dukket opp kafeer der man kan klappe pinnsvin, hester og geiter. Ifølge The Telegraph finnes det også en bar der man kan se på et par pingviner i en tank.

Uglekafé i Tokyo

Uglekafeer i Tokyo tiltrekker seg turister fra hele verden.

Foto: Linda Lombardi / Ap

Måtte stenge etter dyremishandling

En berømt kattekafé i Sumida-distriktet i Tokyo måtte tidligere i år stenge etter brudd på dyrevelferdsloven, skriver The Guardian.

Kafeen huset 62 katter på 30 kvadratmeter, mange av dem var eldre og med dårlig helse. Under disse forholdene skal kattene ha smittet hverandre med sykdom. Det var kunder som anmeldte kafeen for dyremishandling.

Dette er første gang at myndighetene i Japan har stengt en kattekafe på grunn av dyremishandling.

– Kafeen brøt dyrevelferdsloven, så vi tok affære. Vi ga dem en advarsel i januar, men forholdene ble ikke bedret, sier Yachiyo Kurihara ved et dyrevelferdssenter i Tokyo.

AKTUELT NÅ