Hopp til innhold

Abid Raja: – Tar du ingen selvkritikk, Stoltenberg?

Abid Raja spurte Jens Stoltenberg rett ut om han var skuffet eller tok selvkritikk for at drømmen om «månelandingen» på Mongstad ikke ble virkelig. Det ville ikke Stoltenberg svare på.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg sier hans egen regjering gjorde gode beslutninger underveis når fullskala renseanlegg på Mongstad til slutt ble skrinlagt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Abid Raja (V)

Abid Raja (V)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De sitter i en av høringssalene i komitéhuset til Stortinget.

Abid Raja (V) er saksordfører når Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité avholder høring om Riksrevisjonens gjennomgang av statens håndtering av CO2-utslipp.

Den første på listen over folk som er kalt inn, er mannen som i nyttårstalen i 2007 lovet Norge og det norske folk en norsk «månelanding».

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg svarer ikke på selvkritikk

– Er du skuffet over at prosjektet ikke ble noe av?

Raja har brukt mye av tiden han har til rådighet på å borre i hvorfor Stoltenberg og resten av den rødgrønne regjeringen ikke avsluttet drømmen om fullskalarensing av gasskraftverket før etter valgnederlaget i 2014.

Han har også brukt tid på å spørre hvorfor regjeringen gikk mot fagstatsrådene Ola Borten Moes (daværende olje- og energiminister), Bård Vegard Solhjells (daværende miljøvernminister) og faglige råd fra finansdepartmentet like lenge.

Men Stoltenberg vil ikke svare på noe av det.

Stoltenberg under høringen

Jens Stoltenberg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg er glad for at Stortinget så sent som i 2012 gjentok sin støtte til Mongstad i klimaforliket. Jeg er opptatt av å stå på klimaforliket, sier Stoltenberg.

Og er mest opptatt av at man har fått til et teknologisenter i verdensklasse.

Men Raja gir seg ikke.

– I Dagsavisen på lørdag sier du at du kun har positive følelser knyttet til Mongstad, men dette store månelandingsprosjektet har kostet fryktelig mye penger. Er du ikke skuffet over at man ikke har fått til dette når man har fått til et tilsvarende anlegg i Canada? Tar du ikke selvkritikk for at noe kunne vært gjort anderledes for at landet kunne fått den månelandingen du drømte om for oss alle?

Stoltenberg vil fortsatt ikke snakke fullskala renseanlegg.

– Det Norge har fått er at vi har blitt det fremste landet i verden for å utvikle teknologi som verden trenger for å bekjempe klimaendringer. Teknologisenteret på Mongstad er det største i verden, sier Stoltenberg og blir avbrutt av saksordføreren nok en gang.

– Du viser stadig til teknologisenteret når jeg spør om fullskala rensing. Prøv å holde deg til tema. Fullskala rensing. Det var nasjonsdrømmen. Er du ikke skuffet over at vi ikke har fått det til i Norge?

– Altså, som jeg sa i innledningen, vi har nådd noen av de målene vi satte oss på Mongstad, andre har vi ikke nådd, sier Stoltenberg.

– Vi tok riktige beslutninger underveis

Da Stoltenberg lanserte ideen om «månelandingen» på Mongstad, tegnet han opp et bilde som kunne sammenlignes med da den amerikanske presidenten John F. Kennedy lovet at amerikanerne skulle lande på månen innen syv år.

I nyttårstalen for 2007 sa Stoltenberg:

– Norge påtar seg en pionerrolle når vi har bestemt at gasskraftverket på Mongstad skal ha rensing av klimagassen CO2. Vi skal gjøre dette mulig. Da president Kennedy sa at amerikanerne skulle lande på månen innen ti år, hadde ikke amerikanerne vært ute i verdensrommet. De kom til månen innen ti år. De satte seg mål og de nådde målene. Vår visjon er at vi innen syv år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser. Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes tror jeg verden vi følge etter. Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månelanding.

Jette Christensen
Foto: Arbeiderpartiet

Først da én av komiteens medlemmer fra hans eget parti, Jette Christensen, spør om han er skuffet over ikke å ha nådd målet, kommer innrømmelsen.

– Kunne du på noe tidspunkt gjort noe annerledes, enten økonomisk, juridisk eller politisk, som ville bidratt til en realisering av enda mer på Mongstad?

– Det blir en teoretisk diskusjon å se på hva man kunne gjort hvis man allerede den gang hadde visst det man vet i dag. På de ulike beslutningstidspunktene mener jeg man har tatt riktige beslutninger, og Stortinget har sluttet seg til det, svarer Stoltenberg før han fortsetter.

– Det viktigste med prosjektet er å utvikle teknologien. Visjonen fra nyttårstalen den gangen var en visjon om dette. Så er det selvsagt en skuffelse at vi ikke fikk til den andre delen av prosjektet, nemlig renseanlegget. Det er ikke bra at den delen av prosjektet ikke ble gjennomført.

AKTUELT NÅ