Basestasjoner, bomstasjoner og veikameraer sjekket: Ingen tekniske spor rundt Waras hus

De tekniske undersøkelsene som er gjort i området rundt skal ikke ha gitt noen svar, etter minst fem truende hendelser mot justisministerens hus.

.

SIKRET: Justisminister Tor Mikkel Wara i heisen idet han forlater Stortinget tirsdag etter å ha svart pressen på trusselhendelsene.

Foto: Ketil Kern / NRK

I tillegg til at området rundt eiendommen undersøkes, er også huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kameraovervåket.

Etter det NRK får opplyst, eksisterer det bilder der åpne flammer er synlige på eller i bilen. Det er ikke kjent for NRK om det er personer på disse overvåkningsbildene.

Natt til søndag ble bilen til justisministeren satt i brann rett utenfor familiens hjem i Oslo. Det var en forbipasserende som varslet politiet natt til søndag. Brannen ble raskt slukket, og bilen ble tauet bort.

Det var den femte kjente truende hendelsen rettet mot justisministeren og hans familie siden desember, men det er fortsatt ingen mistenkte i saken.

Store undersøkelser uten funn

Etter det NRK erfarer er det hentet inn data fra basestasjoner, bomstasjoner, kameraer langs veier og kameraer i området rundt huset til justisministeren. Busser og taxier som har kjørt i området skal også være sjekket, men ingen av disse etterforskningsskrittene skal ha ført politiet noe nærmere hvem som kan stå bak anslagene mot justisministeren.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

«RASISIT»: 6. desember skjedde den første truende hendelsen. Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Truslene mot Wara har ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland høyeste prioritet. PST ønsker i dag ikke å kommentere saken, men tidligere i uken uttalte Bjørnland seg:

– Status er at disse sakene har høyeste prioritet i PST. Det er saker som ikke har gitt spor knyttet til konkrete mistenkte, men vi snur hver stein, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK på mandag.

«Teknisk svikt»

Justisministerens samboer skriver i kommentarer på sin offentlige Facebook-profil at «Vi har bra vakthold men det har vært tekniske svikt», og «Det er ikke mangelfull overvåkning her, bare mangelfull teknisk kontroll på tingene».

Justisministeren selv ønsker ikke å uttale seg om en eventuell teknisk svikt.

Detaljer om min sikkerhet kan jeg ikke – og vil jeg ikke – kommentere. Disse spørsmålene må rettes til politiet, sier han til NRK.

NRK har også gitt Waras samboer anledning til å utdype opplysningene, men har ikke fått noe svar.

Bilbrann hos justisministeren

OVERVÅKET: Boligen til justisminister Tor Mikkel Wara er kameraovervåket etter flere truende hendelser. Natt til søndag ble en bil som tilhører familien påtent i oppkjørselen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sikkerhetsselskapet Stanley Security har bekreftet at de jobber på oppdrag for politiet på den aktuelle adressen. Sikkerhetsfirmaet ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Oslo-politiet.

– Har det vært tekniske problemer med overvåkningskameraene hos justisministeren?

Johan Fredriksen

POLITISJEF: Johan Fredriksen, sjef for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi opprettholder stedlig vakthold inntil videre. Når det gjelder tekniske og operative tiltak for øvrig har vi ingen kommentarer, sier Johan Fredriksen, sjef for felles enhet for operativ tjeneste i Oslo politidistrikt.

Justisminister Wara sa tirsdag at han ikke frykter for sin egen sikkerhet etter den siste hendelsen, bilbrannen utenfor familiens hus.

– Jeg har ikke innsyn i etterforskningen, men jeg opplever at politiet gjør en god jobb, både med etterforskningen og med å ivareta min sikkerhet. Jeg har ikke noe behov for å kritisere dem på det området. Vi føler oss ivaretatt, og håper selvfølgelig at vi finner en løsning og en oppklaring i saken, sier han.

Trusselhendelser mot justisministeren

Natt til søndag 10. mars, rykket politiet ut på nok en trusselhendelse mot huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Dette var den femte hendelsen på tre måneder. Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil for deretter å ha fått det til å virke som det hadde skjedd noe kriminelt.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. – Det er flere aspekter som gjør at man ser på saken som svært alvorlig, sa Martin Berntsen i PST den gang.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. – Det er naturlig å se denne i sammenheng med det som skjedde før jul, sa informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 11. februar 2019
  Brennbar væske under bil

  Politiets bombegruppe rykket ut til Waras bolig, etter at det i følge dagbladet ble funnet et tøystykke på hengerfestet av justisministerens bil. Tøystykket var festet til noen flasker med spor av brennbar væske.

 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

  Politibil utenfor huset til Tor Mikkel Wara
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  – Hendelsen i natt er det naturlig å se i sammenheng med den serien av hendelser som har vært rettet mot justisministeren og hans bolig siden desember i fjor, sier Bernsen i PST.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST har siktet samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for overtredelse av straffelovens paragraf 225. Hun ble pågrepet torsdag morgen. Tor Mikkel Wara har foreløpig permisjon fra stillingen som justisminister. Samboeren ble ikke varetektsfengslet.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak åtte trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister.

 • 28. mars
  Trusselbrev ble også sendt til annen statsråds hjem

  Det blir også kjent at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt et brev med truende innhold til en annen statsråd. Brevet var til sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som var Waras kollega i Justisdepartementet, og hennes ektemann og politiker Christian Tybring-Gjedde.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger