Hopp til innhold

PST frykter terrortrente nordmenn i utlandet kan bli farligere enn før

Ekstreme islamister utgjør fortsatt den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge. PST frykter at personer som har fått terrortrening i utlandet kan utføre angrep mot Norge når de kommer tilbake.

Jon Fitje

Jon Fitje, avdelingsdirektør for analysavdelingen i PST, frykter at antall terrortrente nordmenn i utlandet vil stige.

Foto: NRK

Mandag legger Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) fram sin årlige trusselvurdering.

I den årlige trusselvurderingen skisserer PST utviklingstrekk innenfor alle av PSTs ansvarsområder: terror, etterretning i inn- og utland, spredning av masseødeleggelsesvåpen og trusler mot myndighetspersoner.

NRK vet at i rapporten fra PST står det at de mener at ekstreme islamister fortsatt utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge.

Følg fremleggelsen direkte her fra kl. 12.35

PST frykter at flere nordmenn vil dra til konfliktområder i 2013 og knytte seg opp mot terrororganisasjoner. Særlig frykter PST hva som vil skje når de kommer tilbake til Norge, etter at de har fått erfaring fra treningsleire og kamphandlinger i utlandet.

– Vår bekymring er at de knytter seg opp til terrorgrupper og at de returnerer med den bagasjen som de vil ha med seg, sier analysesjef i PST Jon Fitje til NRK.

– Antallet er relativt lite, men vi frykter at dette tallet vil stige, sier Fitje.

– Økende rekruttering

I trusselvurderingen som PST la fram i fjor, vurderte det dit hen at ekstreme islamister utgjør en direkte trussel mot Norge. Denne oppfatningen er uendret og Fitje sier at utviklingen ikke ser ut til å stoppe opp.

– Utviklingstrekket i 2012 var at dette fikk økt fokus. Det virket som det var en økende rekruttering, økende ønske om å reise ned, og at personer har reist ned til konfliktområder. Så langt ser det ikke ut til at den utviklingen vil stoppe opp, eller bli redusert, sier Fitje.

– De kommer tilbake til Norge med en lavere terskel for voldsbruk og med høyere status i miljøet og kan da være tilbøyelige til å utføre terrorhandlinger her, sier han.

Konverterte til Islam – fikk terrortrening

En vinterdag i 2008 intervjuet NRK en 29 år gammel mann, etnisk norsk, som nettopp hadde blitt muslim.

Samme år som han konverterte til islam reiste han til Jemen. Nordmannen er ifølge europeiske sikkerhetsstyrker rekruttert og trenet av islamistiske terrorister. I 2012 ble han ettersøkt i hele verden, mistenkt for å ha fått terrortrening av Al Qaida i Jemen.

– For meg var det veldig mange veier som jeg søkte. Til slutt så ble det islam, sa mannen til NRK i 2008.

Tror du at du kommer til å endre den veien noen gang?

– Nei, for jeg har aldri vært så sikker på noe i hele mitt liv, så det er irreversibelt, sa han.

Mannen er en av flere som reiser fra Norge, og som PST mener har kontakt med ekstreme islamister i utlandet.

Flere terroreksperter NRK har snakket med forteller at vestlige konvertitter er «attraktive» rekrutter for islamistiske terroristorganisasjoner som Al Qaida.

(Artikkelen fortsetter under lydklippet)

Hør NRKs intervju med den angivelig norske al-Qaida-rekrutten. Intervjuet ble gjort i Rabita-moskeen i Oslo i 2008, to uker etter at den norske 33-åringen konverterte til islam. Mannen er anonymisert, og stemmen forvrengt.

PST sier de har flere miljø under oppsikt i sitt arbeid med å forhindre terroranslag.

– Samlet sett er dette miljøer som er tilbøyelige til å utføre politisk motivert vold, men vi skiller mellom ulike miljøer og grupper: ekstrem islamisme, høyreekstreme miljøer, venstreekstreme grupper og det som er litt nytt – islamfiendtlige grupper. De skiller seg ideologisk fra høyreekstreme og har et annet rekrutteringsgrunnlag, sier analysesjef Fitje.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger