Hopp til innhold

Terrorsiktet 16-åring varetektsfengsles i to uker: Politiet fant «farlige stoffer»

En 16-årig utenlandsk statsborger siktet for forberedelser til terrorhandling, er varetektsfengslet i to uker. Ifølge kjennelsen skal politiet ha funnet «farlige stoffer» som det er «overveiende sannsynlig» skulle brukes til å skape frykt.

BOLIG: Politiets sikkerhetstjeneste pågrep 16-åringen torsdag ved 11.30-tiden. Dagen etter er det ingen synlige undersøkelser i boligen.

BOLIG: Politiets sikkerhetstjeneste pågrep 16-åringen torsdag ved 11.30-tiden. Dagen etter er det ingen synlige undersøkelser i boligen.

Foto: Martin Zondag / NRK

16-åringen er siktet for forberedelser til terrorhandling i Norge og ble pågrepet torsdag. Han ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i Oslo tingrett fredag.

Retten understreker i sin beslutning at siktede skal ha anledning til å kommunisere med, og få besøk av, sin nærmeste familie.

Politiadvokat Thomas Blom førte saken for PST bak lukkede dører.

– Vi fikk opplysninger på onsdag, som etter påtalemyndighetens syn var så foruroligende at vi valgte å snu oss ganske kjapt, for å bringe til opphør det vi mente var forberedelser, sier Blom etter fengslingsmøtet.

Ifølge kjennelsen fra tingretten underbygger opplysningene som kommer frem i anmeldelsen at «siktede har vært i befatning med farlige stoffer», og at han sannsynligvis hadde til «hensikt å bruke dette for å skape frykt i befolkningen».

«En foreløpig analyse fra Kripos underbygger at stoffet kan ha potensiale som beskrevet i siktelsen. Sett i sammenheng med politiets informasjon fra chattelogger, er det også overveiende sannsynlig at siktede hadde til hensikt å bruke dette for å skape alvorlig frykt i befolkningen,» heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

På spørsmål om PST har fulgt med på gutten over tid, sier Blom at opplysningene kom fra PSTs forebyggende avdeling.

– Det var et klart hastemoment i saken, så vi valgte å pågripe omtrent med en gang vi fikk informasjon i saken, sier Blom.

Vet du noe?

Vet du noe om denne saken eller har tips? Ta gjerne kontakt med meg. Alle tips blir behandlet konfidensielt.

– Veldig overraskende

16-åringen, som er fra Syria, ble pågrepet i sitt hjem torsdag formiddag. Huset ligger i rolige omgivelser, litt utenfor sentrum av Oslo.

Oslo tingrett

16-åringen ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

NRK har snakket med flere av 16-åringens familiemedlemmer. De stiller seg uforstående til at 16-åringen skal ha drevet med terrorplanlegging.

– Vi vet ikke hvorfor han ble pågrepet. Vi kjenner ikke til saken. Det var veldig overraskende, sier et familiemedlem.

To naboer forteller om påfallende mange sivile biler utenfor huset torsdag formiddag, og flere menn som gikk inn og ut av boligen.

PST har gjort både «databærende beslag og fysiske beslag» i saken, opplyser politiadvokat Thomas Blom.

Politiadvokaten sier PST foreløpig ikke har rukket å gå gjennom beslagene, og sier derfor det er for tidlig å si noe om hva de inneholder.

NRK har også snakket med flere naboer, som beskriver 16-åringens familie som gode naboer.

En nabo sier hun ofte snakket med flere av familiemedlemmene, og hjalp dem med praktisk ting. Hun omtaler familien til 16-åringen som «imøtekommende og veldig hyggelige».

Skulle skje i Norge

PST ba om fengsling i to uker med brev- og besøkskontroll, begrunnet med fare for bevisforspillelse og gjentakelse. Blom er tilbakeholden med å kommentere detaljer i saken.

– Vi mener han har forberedt terrorhandling, som rammes av straffelovens 131, tredje ledd. Jeg kan ikke si noe om hvilken type terrorhandling.

– Hvor skulle det skje?

– Slik jeg oppfatter det, er det i Norge, sier Blom.

Grunnen til at PST ikke ber om fire uker er av hensyn til guttens unge alder.

– Det er et betydelig dilemma at han er så ung. Varetektsfengsling er på ingen måte ideelt, men det er det eneste alternativet slik saken står nå, sier Blom.

Politiadvokaten sier det kan bli aktuelt å finne alternativer til fengsling, etter hvert som etterforskeren går fremover og faren for at bevis forspilles er mindre.

PST utelukker ikke flere pågripelser, får NRK opplyst. I kjennelsen fra tingretten heter det at etterforskningen er i en «svært tidlig fase», og det er «uavklart om siktede har handlet alene eller sammen med noen».

– Det kan jeg ikke si noe om nå, sier Blom.

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier til NRK at 16-åringen ble pågrepet i Oslo torsdag etter at de har sett aktiviteter over tid.

– Han har bedrevet aktiviteter over tid som vi mener er straffbare, sier Sjøvold til NRK.

Forklarer seg ikke

Forsvarer Andreas Berg Fevang ved Advokatfirmaet Mette Y. Larsen & Co, sier hans klient foreløpig ikke ønsker å forklare seg for politiet.

Andreas Berg Fevang

FORSVARER: Andreas Berg Fevang, her avbildet i forbindelse med en annen sak.

– Han erkjenner ikke straffskyld og vil begjære seg løslatt. Vi mener at fengsling er uforholdsmessig i lys av hans unge alder. Fengsling av barn er det særskilt strenge vilkår for. Det må være tvingende nødvendig, og vi mener de ikke er oppfylt i denne saken, sier Berg Fevang.

PST uttalte nylig til TV 2 at de ser en radikalisering av barn.

– Vi ser en utvikling der flere og flere unge blir radikalisert. Vi har sett eksempler på at barn helt ned til 13-14-årsalderen blir radikalisert, sa sjefen for kontraterror i PST, Arne Christian Haugstøyl.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT