Hopp til innhold

PST aksjonerte mot høyreekstremt miljø

Denne uken aksjonerte Politiets sikkerhetstjeneste mot personer de mener tilhører et høyreekstremt miljø i Rogaland. Flere personer ble oppsøkt etter at politiet har beslaglagt narkotika, propagandamateriale og en rekke kraftige våpen.

PST har aksjonert mot personer i et høyreekstremt miljø i Rogaland.
Politiet har beslaglagt narkotika, propagandamateriale og flere våpen. Dagsrevyen fulgte aksjonen denne uken.

AKSJONERTE: PST har hatt bekymringssamtaler med flere etter store beslag av våpen og narkotika.

Noen av våpnene som er beslaglagt har logoen til høyreekstreme Motstandsbevegelsen klistret på. Politiet i Rogaland sier de er bekymret for miljøet som er i ferd med å etablere seg.

– Med bakgrunn i de beslagene som er gjort og den etterforskningen som allerede er gjennomført, så er vi jo urolige for det miljøet, sier Hans Vik, politimester i Rogaland.

Gjennomfører bekymringssamtaler

Flere personer tilknyttet det høyreekstreme miljøet er siktet for brudd på våpenloven og for besittelse av narkotika.

Politiets sikkerhetstjeneste har også valgt å gjennomføre bekymringssamtaler med personer som har tilknytning til Motstandsbevegelsen, i etterkant av beslagene.

NRK fikk være med i forberedelsene til samtaler PST skulle ha med fire personer fra Rogaland.

– Vi ønsker å hindre og stanse rekruttering. Hovedmålet er å få folk ut av miljø som vi anser kan bli radikalisert og utgjøre en fare, forteller en politimann som var med på samtalene.

En person, som ikke er blant de fire PST oppsøkte, har erkjent at han eier flere av våpnene, men sier våpnene ikke har noe med Motstandsbevegelsen å gjøre.

Ledes av nazist

Motstandsbevegelsen i Norge sier de har fire reder, som de selv kaller det. I Sverige er den nasjonalsosialistiske organisasjonen langt mer organisert, og ledes av den drapsdømte nynazisten Klas Lund.

Benedicte Bjørnland peker

DÅRLIG ORGANISERT: Det høyreekstreme miljøet i Norge er ikke like organisert som i Sverige, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I propagandavideoer for bevegelsen brukes opptak av voldelige demonstrasjoner Motstandsbevegelsen i Sverige har gjennomført.

PST-sjef i Norge, Benedicte Bjørnland, sier det høyreekstreme miljøet i Norge er langt mindre organisert.

– For å snakke om høyreekstremisme i Norge generelt preges det av å være dårlig organisert, mangler tydelige lederskikkelser, men kan ha enkeltindivider som kan være farlige og som kan ha både intensjon og kapasitet om å gjøre voldelige ekstreme handlinger her i Norge, sier hun.

Våpenbeslag i høyreekstremt miljø

STORE BESLAG: Våpenbeslagene fra personer tilknyttet et høyreekstremt miljø bekymrer politiet.

Foto: Politiet

Hva er det de ønsker?

– De ønsker jo å fremme sitt politiske ståsted og syn, gjennom da og bruke voldelige virkemidler.

– Ikke grunn til bekymring

Haakon Forwald er leder av Motstandsbevegelsen i Norge.
Han ønsker ikke å la seg intervjue, men sier de er en nasjonalsosialistisk politisk organisasjon som ønsker at deres ideologi skal styre landet. Om beslagene av våpen og narkotika sier han følgende:

Haakon Eihwaz Forwald

NULLTOLERANSE: Leder i Motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Eihwaz Forwald, sier det ikke er toleranse for narkotikabruk og ulovlige våpen i organisasjonen.

Foto: Privat

«På generelt grunnlag har Motstandsbevegelsen nulltoleranse overfor narkotikabruk og ulovlige våpen. Avhengig av alvorlighetsgrad kan det medføre utkastelse. Det er ingen grunn til bekymring, vi er en lovlig politisk virksomhet og er på ingen måte villige til å bruke vold annet enn i selvforsvar».

En av politibetjentene som var med på bekymringssamtalene sier det er vanskelig å få folk ut av høyreekstreme miljøer.

– Det er klart personene her er inne i et miljø som er ganske snevert, så det er ofte ganske vanskelig, forteller han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger