Hopp til innhold

Professor: – Kan være brudd på Svalbardtraktaten

At tsjetsjenske spesialstyrker landet på Svalbard i går, kan være et brudd på Svalbardtraktaten, ifølge professor. Utenriksdepartementet mener hendelsen er uproblematisk.

Svalbard lufthavn

Tsjetsjenske spesialstyrker mellomlandet på Svalbard i forbindelse med en øvelse nær Nordpolen, skriver avisa The Independent Barents Observer.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Tsjetsjenske spesialstyrker landet i Longyearbyen på Svalbard onsdag kveld, meldte avisen The Independent Barents Observer.

Spesialstyrkene brukte Longyearbyen flyplass til å frakte militært utstyr hjem etter en militær øvelse nær Nordpolen.

The Independent Barents Observer skrev at transporten kunne være brudd på loven som sier at andre nasjoner ikke kan bruke Svalbard til militære formål.

Utenriksdepartementet skriver i en epost til NRK at så lenge gjeldende regelverk overholdes har ikke norske myndigheter noen innvendinger mot flyvninger via Svalbard.

Ifølge UD er det et kommersielt flyselskap som har fått lov til å bruke Svalbard på denne måten.

Kan være brudd på den norske suverenitet

Ifølge jusprofessor og havrettsekspert Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo kan episoden kan være brudd på Svalbardtraktaten, artikkel 1 om Norges suverenitet på øya.

Professor Geir Ulfstein

Professor Geir Ulfstein ved Universitetet i Oslo.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Dette er anse som militærvirksomhet, og da er det brudd på den norske suvereniteten, sier Ulfstein.

Svalbardtraktaten slår i artikkel 9 fast at øygruppa skal være en avmilitarisert sone, men at flyplassen blir brukt under transporten av Tsjetsjenias øvelse er ikke nok til å bryte denne, hevder professoren.

– Etter den informasjonen jeg har fått er det ikke grunn til å tro at dette er et brudd på artikkel ni. Den artikkelen forbyr etablering av flåtebaser, befestninger og bruk av Svalbard i krig, men den forbyr ikke all militær virksomhet. Derfor mener jeg at det er artikkel 1 som gjelder Norges suverenitet over Svalbard er det mest sentrale her, sier Ulfstein.

Ulfstein sammenligner hendelsen med det som skjedde i fjor, da den russiske visestasministeren Dmitry Rogozin besøkte Svalbard i all hemmelighet og viste seg frem på Instagram.

– Det er litt spørsmål om det er enkeltpersoner som har behov for å vise seg fram eller om dette er uttrykk for en russisk politikk. Når det gjaldt visestatsministeren i fjor så var det vel ikke meningen fra russiske myndigheter å provosere, men det er klart at dette er ting som er ganske sensitive og som det blir mye oppmerksomhet rundt, sier Ulfstein.

– Uproblematisk så lenge de har tillatelse

Utenriksdepartementet skriver i en e-post til NRK at et kommersielt flyselskap har søkt og fått en rammetillatelse for mellomlandinger på Svalbard med omlasting av utstyr og personell, som skal til og fra den såkalte Barneo-basen ved Nordpolen.

De tsjetsjenske fallskjermsoldatene hoppet fra 2500 meters høyde da de gjennomførte øvelsen på isen i nærheten av Nordpolen, opplyses det på nettsidene til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Soldatene skal også ha gjort hopp fra helikopter med russiske og tsjetsjenske flagg i hendene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger