Hopp til innhold

Russisk visestatsminister: – Vi skal gjøre Arktis vårt

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozins mellomlanding på Svalbard lørdag er trolig en markering av økt sivil og militær satsing i Nordområdene.

Vladimir Putin og Dimitrij Rogozin

ØNSKER TILSTEDEVÆRELSE: Visestatsminister Dmitrij Rogozin (t.h.) er en av den russiske presidenten Vladumuir Putins nærmeste medarbeidere, og har ansvaret for utviklingen i Nordområdene.

Foto: ALEXEI DRUZHININ / Afp

Rogozins seks timers stopp i Longyearbyen og Barentsburg lørdag, er i dag slått stort opp av russiske medier.

Han står på liste over uønskede personer i Norge etter sin aktive støtte til den russiske annekteringen av deler av Ukraina. Ifølge TV2 kaller Utenriksdepartementet Russlands ambassadør inn på teppet etter at visestatsminister Dmitrij Rogozin lørdag besøkte Svalbard.

Rogozin mellomlandet på Svalbard på vei til Nordpolen, der Russland nå har åpnet en ny vitenskapelig stasjon et stykke unna selve polpunktet.

Understreker økt russisk tilstedeværelse

I det som helt tydelig har vært en godt planlagt ekspedisjon, har Dmitrij Rogozin kommet med flere uttalelser der han understreker betydningen av økt russisk tilstedeværelse i Arktis.

– Vi er kommet til Arktis for alltid og vi skal gjøre det vårt, sier Rogozin, som er en av den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste medarbeidere, og har ansvaret for utviklingen i Nordområdene.

Laster Twitter-innhold

Han har lenge vært en av de mest nasjonalistiske og aggressive russiske politikerne, og hans åpne støtte til annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya og støtte til de prorussiske separatistene i Donbass, har gjort at han er havnet på EUs sanksjonsliste, som også Norge har sluttet seg til.

Gjør narr av norske myndigheter

Flyet med Rogozin landet altså i går på flyplassen i Longyearbyen, uten at norske myndigheter hadde kontrollert hvem som var om bord.

Landene som har underskrevet Svalbardpakten har rett til å drive næringsvirksomhet på øygruppen, og trenger normalt ikke vise pass ved innreise. Verken den norske ambassaden i Moskva eller det norske utenriksdepartementet var orientert om visestatsminister Rogozins reise i går.

Selv har Dmitrij Rogozin i dag sendt ut flere meldinger på Twitter der han gjør narr av norske myndigheters håndtering av saken.

«Det er for seint å stenge brønnen når barnet har druknet» står det fritt oversatt i en av meldingene.

SISTE NYTT

Siste nytt