Hopp til innhold

Slik jobber politiet med norgeshistoriens største krimsak

Hele landet involveres når politiet skal etterforske norgeshistoriens største og verste kriminalsak.

Utøya, politietterforskning

MANDAG 25. JULI: Politiet saumfarer Utøya på jakt etter bevis. Fredag 22.juli 2011 var AUFs sommerleir åsted for den verste massakren Norge har sett.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

  • 700 vitneavhør
  • Kartlegger kretsen til Behring Breivik
  • Har kontaktet FBI og Storbritannia
  • Rettssak tidligst i 2012
  • Gjennomgår mobiltelefoner fra Utøya

Terrorsaken i Oslo og på Utøya 22. juli involverer over 700 vitner fra Utøya, et ukjent antall vitner fra bombeangrepet i Oslo, samt en rekke avhør av personer som har befunnet seg i kretsen til Anders Behring Breivik (32).

Til nå er 76 personer bekreftet døde etter terroren.

Av respekt for de døde og pårørende vil politiet ar gjerningsmannen skal svare for hvert enkelt drap med de kravene til dokumentasjon det innebærer.

Siste: Disse rettspsykiaterne skal granske 32-åringens hode

Etterforskningen involverer omtrent samtlige norske politidistrikt, og kommer til å vare i minst ett år.

– Du kan godt si at den involverer hele Norge. Vi har inngått et samarbeid med Kripos som vil holde i etterforskningen ute i politidistriktene. Vi utarbeider en felles mal som for avhørene, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK no.

Regner alle som fornærmede

Ifølge Kraby vil avhørene bli foretatt lokalt der de enkelte bor.

– Vi ønsker å gjøre det slik for at de skal slippe lang reisevei. Vi vil avveie omfanget av avhørene etter hvert som vi ser hvilken tilknytning det enkelte vitnet har til saken. Avhørene av fornærmede er svært viktige for oss, og vi ser det som et poeng at alle blir avhørt, sier politiadvokaten.

Han sier at alle som var til stede på Utøya regnes som fornærmede i saken. Det gjelder også hjelpearbeidere og sivile som bidro med å frakte folk i båt fra øya.

– Veldig mange av disse vil kunne få bistandsadvokat i det videre arbeidet, i forbindelse med rettssak og eventuelt erstatningsspørsmål, sier Kraby.

Han ber pårørende som ønsker en bistandsadvokat om å ta kontakt med politiet i sitt distrikt.

Internasjonalt

Video Politi-pressekonferanse-28072011

DAGSREVYEN: Se politiets pressekonferanse 28. juli.

I tillegg til etterforskningen i Norge samarbeider norsk politi med en rekke politi- og etterforskningsinstanser både i Europa og USA, bekrefter Kraby.

– Jeg kan bekrefte at vi også har kontakt med politi over dammen. I USA betyr dette FBI, sa Pål-Fredrik Hjort Kraby under politiets pressemøte tidligere torsdag.

Han forteller at politiet også samarbeider tett med land som blant andre Sverige og Storbritannia, der massedrapsmannen hevder å ha kontakter.

Gjennomgår mobiltelefoner fra Utøya

I tillegg til den taktiske etterforskningen, jobber etterforskerne med å sikre bevis fra Utøya og regjeringskvartalet.

Blant annet pågår det nå et omstendelig arbeid med å gjennomgå de private eiendelene til Utøya-deltagerne, blant annet mobiltelefoner.

Videomaterialet fra byggene i regjeringskvartalet er også sentrale i den omfattende saken.

– Noen av dem som var på Utøya kan ha tatt bilder eller video av gjerningsmannen. Vi har satt ned en egen gruppe som jobber med å sortere ut gjenstander som kan være bevis i saken. Dette arbeidet må gjøres før overlevende og pårørende kan få tilbake gjenstandene. De er informert om dette, sier stabssjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen.

Politiadvokat Hjort Kraby sa torsdag at politiet fortsatt er interessert i mobilbilder fra folk som befant seg i regjeringskvartalet før og etter bomben gikk av.

Han sier mange kan sitte på bilder av gjerningsmannen uten at de er klar over det.

Avhøres på nytt fredag

Ila fengsel

HER HOLDES HAN FENGSLET: Anders Behring Breivik (32) ble flyttet fra Ringerike fengsel til Ila etter fengslingsmøtet. Det ble regnet som provoserende at han skulle sitte på Ringerike på grunn av utsikten til Tyrifjorden.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Helt sentralt i det massive etterforskningsarbeidet står avhørene av den siktede.

Anders Behring Breivik har innrømmet både terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya, men nekter fortsatt straffskyld.

32-åringen forklarte seg for politiet i syv timer da han ble avhørt lørdag.

Fredag møter han til et nytt avhør på politihuset på Grønland i Oslo.

Etterforskerne har fortsatt ikke fått svar på et av de viktigste spørsmålene etter terrorangrepet: Hadde Behring Breivik noen medhjelpere?

Pål Fredrik Hjort Kraby og Johan Fredriksen

SENTRAL I ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Bak, stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

– Avhørene fredag vil være en gjennomgang av avhøret han allerede har gitt, men om han hadde medhjelpere er helt klart et av de mest sentrale spørsmålene, sier Kraby.

NRK.no følger utviklingen i terrorsaken. Har du innspill eller tips? Kontakt oss!

Rettssak i 2012?

Det er først når politiet har avsluttet sin etterforskning, og sender over en ferdig tiltale til domstolen, at statsadvokaten kan sette en endelig dato for hovedforhandling i Oslo tingrett.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sa torsdag til NRK at hovedforhandlingen forhåpentligvis vil starte neste år, men politiet i Oslo ønsket ikke å kommentere denne tidsrammen ytterligere torsdag.

Brynjar Meling: Terrorsaken må for retten i høst

AKTUELT NÅ