Hopp til innhold

11 pågrepet i politiaksjon mot okkuperte bygårder i Oslo

HAUSMANNSKVARTALET, OSLO (NRK): Politiet gikk grytidlig onsdag morgen inn i det okkuperte Hausmannskvartalet i Oslo sentrum for å kaste ut beboerne som i lang tid har okkupert bygningene.

Store politistyrker slo tidlig onsdag til mot det såkalte Hauskvartalet i Oslo sentrum. Målet er å kaste ut en gruppe husokkupanter som har tatt tilhold på stedet

VIDEO: Her rykker Oslo-politiet inn i den okkuperte bygården Hausmanns gate 42.

Politiet var godt rustet til aksjonen som skal ha vært planlagt i lang tid. Politihelikoptret svevet over hovedstaden i morgentimene.

05.30 gikk politiet løs på barrikaden med vinkelsliper.

Rundt 50 politifolk deltok i aksjonen og tok seg inn i det okkuperte kvartalet. De fjernet blant annet gjerdet rundt, og brukte stigebil for å komme over barrikaden som okkupantene hadde bygd. Hele området rundt var sperret av.

Kastet ut okkupanter
Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Flere arrestert

Okkupant bæres ut av Hausmannsgate

Okkupant bæres ut.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Politiet hadde observert stor aktivitet i det okkuperte kvartalet de siste dagene, og fryktet at det skulle være så mange som 30–50 mennesker inne i de to bygårdene. De hadde også tatt høyde for voldelig motstand.

Men da de gikk inn i morges, var det færre beboere enn ventet. 14 personer ble fjernet fra bygningene. 11 personer ble arrestert, mens tre personer fikk gå fordi de fulgte politiets pålegg om å forlate området.

Bygningene var tømt for folk like før klokken 07.

En gruppe sympatisører fra kulturhuset Hausmania ved siden av, fulgte det hele fra sitt område, og ropte mot politiet.

Arve Røtterud

FALL-LEM: Innsatsleder Arve Røtterud forteller at politifolkene ble møtt av en fallem med pigger da de fikk inn.

Foto: Jørn Tveter / NRK

– Flere av okkupantene hadde lenket seg fast, men det har bare vært passiv motstand, opplyser politiets innsatsleder Arve Røtterud. Han beskriver aksjonen som «stille og rolig».

Fallem med pigger

Da politiet hadde tatt seg gjennom en av barrikadene onsdag morgen, ble de møtt av en stor fallem med pigger som sto ved inngangen, men den skal ikke ha vært spent opp.

På området fant politiet også en brannbombe, såkalte molotovcocktail, og store mengder brostein, men ingenting ble kastet mot politiet.

Politiet bærer ut brennbare væske og brannbombe fra Hausmannsgate 42

BRANNBOMBE: Politiet bærer ut brennbar væske og en brannbombe fra Hausmanns gate 42.

Foto: Svein Olsson / NRK

Okkupantene var godt forberedt etter at bystyret vedtok å selge bygårdene tidligere i år. Kommunen ba da Namsfogden bruke tvangstiltak for å få beboerne til å flytte, siden de ikke vil gjøre dette frivillig, tross flere frister.

Området ryddes

Etter at politiet hadde ryddet området for folk, overtok namsfogden jobben. Det er satt inn flere mindre gravemaskiner for å fjerne restene av den solide barrikaden inn til bakgården, og bygningene skal stenges av og sikres.

Formelt sett er det Oslo politidistrikt som bistår Namsfogden, som på vegne av Oslo kommune har fått rettslig kjennelse fra Oslo byfogdembete om utkastelse av personer som oppholder seg ulovlig på adressene Brenneriveien 1 og Hausmanns gate 42.

Innsatsleder Arve Røtterud forteller at flere personer nekter å forlate Hausmannsgate 42. Politiet gikk tidlig onsdag inn i området for å rydde de okkuperte byggene i kvartalet. Flere personer er anholdt.

BÅRET UT: 13 okkupanter måtte fjernes med makt fra Hausmannskvartalet da politiet gikk inn.

Politiet går over barrikaden i Hausmannskvartalet i Oslo

BANNERE: Et stort banner erklærer at 'Folk trenger hus – Hus trenger folk'. På bildet går politifolkene over barrikaden.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Nytteløs dialog, sier politiet

Arrestant Hausmannsgate

Flere personer er anholdt av politiet. På bildet er den anholdte anonymisert.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Politiet ble 19. mai anmodet Namsfogden om bistand til å fjerne ulovlige okkupanter fra tomta i Brenneriveien 1. Da var det kjørt inn flere campingvogner på området.

Ifølge politiet hadde etatens dialoggruppe i flere uker forsøkt å få dialog med beboerne, men uten å lykkes. De var imidlertid kjent med vedtak og tidsfrister, og at de risikerte å bli fjernet av politiet dersom de nektet å forlate stedet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding onsdag morgen.

Politiaksjon Hausmannskvartalet

Her river politiet ned gjerden til den okkuperte gården.

Foto: Olav Døvik/NRK

‒ Vi bistår Namsfogden slik at de kan gjennomføre sitt oppdrag på en god og trygg måte. Det vil vi gjøre på en så skånsom måte som mulig. Vi ønsker ingen skader på verken okkupanter eller tjenestepersoner, sier fungerende stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt.

Begjæringen om utkastelse gjelder tomten i Brenneriveien 1, samt bygården i Hausmanns gate 42. Denne bygården ble i 2010 stengt fordi den var i så dårlig brannteknisk stand at den ble regnet som farlig å oppholde seg i. Vinduer og inngangsdører ble murt igjen for å hindre at noen skulle ta seg inn og utsette seg for fare.

Politi i Hausmannskvartalet

RYKKER INN: Politiet har brutt sperringen inn til bakgården.

Foto: Olav Døvik/NRK

Uavklart rundt salget

Hausmannskvartalet ble vedtatt solgt av bystyret 11. mai 2016. Utbyggeren vil bygge boliger og realisere Vega scene-prosjektet – et uavhengig kino- og teaterhus ved Akerselva.

Kulturhuset Hausmania i samme kvartal skal bestå i kommunalt eie.

Ifølge Dagsavisen hadde ikke kjøperen Urbanium noen forbehold om løsning av okkupantstriden da kjøpet ble inngått. Så okkupantenes skjebne har vært et uavklart spørsmål.

– Det er ingen som kjøper eiendom som er okkupert, for at okkupantene skal fortsette å bo der under de samme forholdene. Vi vil se etter en ny løsning sammen med dem, sa Urbaniums Espen Pay til Dagsavisen 18. september i fjor.

Politiet går inn i Huasmannskvartalet

BRØT BARRIKADE: Politiet går inn i det okkuperte kvartalet.

Foto: Olav Døvik/NRK

SV-ordfører krevde fjerning

Politiet tar seg gjennom barrikaden inn til Hausmannsgate 42

SLAGORD: Hausmannskvartalet er prydet med en rekke slagord mot politiet og storsamfunnet.

Foto: Svein Olsson / NRK

18. mai gikk kommunen, ved ordfører Marianne Borgen (SV), til byfogden og begjærte okkupantene fjernet, noe Oslo byfogdembete godkjente.

Det er Namsfogden som deretter skal stå for den formelle utkastelsen, om nødvendig med politiets hjelp.

Lovlige og ulovlige okkupanter

I Hausmannskvartalet finnes det både lovlige og ulovlige okkupanter. De lovlige holder til i Hausmanns gate 40. De har vært der i over 15 år. «Bruken anses som tålt», står det i salgskontrakten for kvartalet.

Plakater i Hausmannsgate 42

Plakater i Hausmanns gate 42.

Foto: Jørn Tveter / NRK

De ulovlige har holdt til i Hausmanns gate 42 og Brenneriveien 1.

«Hausmanns gate 42 er blitt okkupert som en motaksjon til trusselen om tilintetgjørelse av bo- og arbeidskollektivet i Hausmanns gate 40.» «Vi vil ikke flytte oss frivillig før den demokratiske prosessen er gjenopptatt», skrev okkupantene i en pressemelding.

Motaksjon

Eiendoms- og byfornyelsesetaten opplyser at den nye eieren først får overført eiendommen når okkupantene er ute.

– I henhold til salgsavtalen skal eiendommene overdras til ny eier slik de var på salgstidspunktet. For å kunne få gjennomført bystyrevedtaket og overføre de solgte eiendommene til ny eier i henhold til salgsavtalen, har Oslo kommune derfor begjært fravikelse, sier kommunikasjonssjef Lena Nesset i etaten til Aftenposten.

Lang strid

Hausmannskvartalet har vært okkupert i flere år. I 2010 ble beboerne kastet ut på grunn av brannfare. Den gang ønsket Oslo kommune å totalrenovere både Hausmanns gate 40 og 42, og lage studentboliger der.

Utkastingen førte til voldsomme demonstrasjoner. Det ble satt fyr på søppeldunker, gjenstander kastet og fyrverkeri skutt mot politiet. Fem personer ble pågrepet.

Hausmannskvartalet i Oslo

AKTUELT NÅ