Hopp til innhold

Okkupantene var forberedt på politiaksjonen

Caroline Beeldsnijder som var inne i det okkuperte Hausmannskvartalet i morges, sier det var skremmende da politiet kom. I huset fant politiet en brannbombe og store mengder stein.

Caroline Beeldsnijder

VIDEO: Se hva politiet fant og bli med innenfor veggene til Hausmannsgate 42.

Politiet bærer ut brennbare væske og brannbombe fra Hausmannsgate 42

MOLOTOV-COCKTAIL: Politiet bærer ut brennbare væske og brannbombe fra Hausmannsgate 42.

Foto: Svein Olsson / NRK

Caroline Beeldsnijder er en av aktivistene som var i Hausmannskvartalet da politiet rykket inn like etter klokka 5 i morges.

Hun befant seg i nabobygget til de okkuperte bygårdene Hausmanngate 42 og Brenneriveien 1, som politiet hadde fått i oppdrag å rydde. Kulturhuset Hausmania som ligger vegg-i-vegg, står «lovlig». Derfra så hun hele aksjonen.

– Det var skremmende da det plutselig kom mange svartkledde menn løpende inn. Det var kjempeskummelt, sier hun.

Hun forklarer at hun ikke har bodd i kvartalet, men at hun er tilknyttet kulturhuset Hausmania. Hun sympatiserer med beboerne som ble kastet ut.

Caroline Beeldsnijder reagerer på at politiet gikk inn og fjernet okkupantene i Hausmannsgate 42 og Brenneriveien 1 i Oslo. Hun sier de må vente og se om husene blir okkupert igjen etter at politiet drar. Okkupantene hadde blant annet laget en fallem med pigger som kunne ha truffet politiet.

SKREMMENDE: Caroline Beeldsnijder sier det var skremmende da politiet gikk inn i Hasmannskvartalet og fjernet okkupantene.

– Vi ville gjøre det vanskelig

Mellom 20 og 30 politifolk med hjelmer og skjold brøt like etter klokka 5 i morges gjennom en stor barrikade som okkupantene hadde bygget mot gaten. Politiet brukte vinkelsliper, stigebil og gravemaskiner for å rive ned hindrene.

Beeldsnijder kaller seg en venn av det okkuperte huset, og sier de var mange aktivister som ville hjelpe til. Hun sier at de var klar over at politiet skulle komme.

– Vi hadde gjort forberedelser slik at det skulle bli vanskelig for politiet å komme seg inn og ta bygget vårt, sier hun.

Okkupantene hadde forberedt seg med malingsbomber og store mengder brostein som var lagret inne i huset. Politiet fant også en brannbombe, en såkalt molotovcocktail.

14 båret ut – 11 arrestert

Arve Røtterud

PASSIV MOTSTAND: Innsatsleder Arve Røtterud i politiet sier de ble møtte med fastlenkede demonstranter.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Politiet fryktet at okkupantene ville forsvare seg ved å kaste stein. De stilte mannsterkt, men aksjonen gikk fredelig for seg.

Politiets innsatsleder Arve Røtterud sier de 14 okkupantene som ble fjernet fra gården ikke gjorde annet enn passiv motstand.

Politiet klippet over lenkene og bar dem ut, én etter én. Tre personer forlot området frivillig, de 11 andre ble innbrakt.

11 husokkupanter ble pågrepet og tre gikk frivillig da politiet gikk til aksjon mot Hauskvartalet onsdag morgen.
Inne i Hausmannsgate 42 lenket flere okkupanter sge fant og gjorde passiv motstand da politiet tidlig onsdag rykket inn i de okkuperte byggene i kvartalet i Oslo. Dette bygget har vært okkupert i flere år.

HER BODDE OKKUPANTENE: Her går NRKs fotograf inn i det okkuperte huset etter at beboerne er fjernet.

Kastet ut okkupanter
Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK
Hausmannskvartalet i Oslo

Lyspunkt

AKTUELT NÅ