Hopp til innhold

Mannlige Thailand-passasjerer politisjekket på Gardermoen

Som ledd i en storstilt internasjonal aksjon mot barneovergripere, plukket Kripos ut intetanende mannlige passasjerer fra tre fly som kom fra Thailand og ba dem om en prat om oppholdet.

Kripos på Gardermoen

Politimannen fra Kripos (t.h.) overvåker passasjerene som ankommer ved passkontrollen på Gardermoen. På tre fly fra Thailand sist uke ble enkelte menn plukket ut og spurt om hva de hadde gjort på reisen.

Foto: Kripos

Kripos hadde på forhånd gått gjennom passasjerlistene og valgt ut enkelte menn de ønsket å snakke med. Passasjerene på tre fly fra Thailand ble plukket ut av sivile politifolk ved passkontrollen på Gardermoen, til det Kripos omtaler som en frivillig samtale.

Lena Reif

Lena Reif er leder for Kripos' seksjon for seksuallovbrudd.

Foto: Svein Olsson / NRK

– De ble valgt ut på bakgrunn av noen kriterier. Det var blant annet straffehistorikk og reisemønster, sier Lena Reif til NRK.

Hun leder Kripos' seksjon for seksuallovbrudd.

Mennene var ikke nødvendigvis straffet for lignende forhold. Det var også flere ustraffede i utvalget.

– Det var ingen som var mistenkt for noe kriminelt. Dette var kun kartleggingssamtaler, sier Reif, som påpeker at de utvalgte også kan være kilder for politiet.

Ingen personer på Gardermoen ble pågrepet eller anmeldt. Politiet sier de har ting å jobbe videre med, men kan ikke si at en konkret sak ble avdekket.

Europol-aksjon

Aksjonen var en del av Europols operasjon Archimedes som varte en uke, og inneholdt aksjoner på en rekke ulike krimområder. Norge var kun med på det som rettet seg mot overgrep av barn.

Europol holdt onsdag ettermiddag pressekonferanse om den internasjonale aksjonen.

Der sa politiet at de har reddet minst 30 barn fra menneskehandel.

– I en av aksjonene ble 30 rumenske barn reddet fra menneskehandlere som hadde som mål å benytte barna som sexslaver eller til barnearbeid, sier Europol-sjef Rob Wainwright

Europol har gjort arrestasjoner i alle EU-land i storaksjonen.

Ble spurt om kontakt med barn

Politiet i Norge vil ikke si eksakt hvor mange de snakket med ved ankomst på Gardermoen, men beskriver det som «et mindre antall». Kripos forklarer at de i denne typen saker kun har avdekket tilfeller med menn, og at det er bakgrunnen for at bare menn ble plukket ut.

– Vi stilte blant annet spørsmål om hva de hadde gjort på reisen, hvem de hadde vært sammen med og om de hadde vært i kontakt med barn, sier Reif.

– Skjønner du at enkelte kan oppfatte dette som ubehagelig?

– Vi har respekt for at det kan oppleves ubehagelig, men det er nødvendig i vårt arbeid, sier Reif.

– Kunne dere ha gjort dette på en annen måte?

– Det skal vi evaluere. Dette er en vanskelig kriminalitetstype å avdekke.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Enkelte menn som kom fra Thailand til Norge har den siste uken blitt plukket ut til en samtale med politiet. Dette var en del av en internasjonal aksjon mot overgrep mot barn, forteller Lena Reif i Kripos.

Lena Reif forklarer hvordan aksjonen på Gardermoen foregikk.

Spurt om bilder

Enkelte passasjerer ble spurt om de ville vise politiet bilder de hadde tatt på reisen.

– De ble spurt om de hadde tatt bilder, og hva slags bilder de hadde tatt. Noen fikk nok spørsmål om de ønsket å vise det for politiet. Noen gjorde det, og noen gjorde det ikke. Ingen ble behandlet annerledes av den grunn, sier Reif.

Kripos presiserer i etterkant av intervjuet at passasjerene ikke ble bedt om å vise frem bilder, men spurt om de hadde tatt bilder. Og at det var enkelte som viste frem bilder uoppfordret.

Siden politiet ikke hadde noe mistankegrunnlag mot personene, var de helt avhengige av at personene frivillig viste det de hadde med seg. Dersom politiet skal kreve å se gjennom for eksempel bilder på et kamera, er de avhengige av en siktelse.

– Dette er en sakstype som ikke anmeldes til politiet. Barn som utnyttes i Sørøst-Asia får kanskje mat eller penger fra overgriperne og de er ofte redde for politiet. Derfor er vi avhengige av tips og kontroller, argumenterer Reif.

Forebygging

Kripos mener det er viktig å informere om at norsk straffelov også gjelder for nordmenn i utlandet, og at det er straffbart med seksuell omgang med barn under 16 år, uansett hvor man er i verden.

– Utnytting av barn i denne delen av verden er økende. Det er utfordrende for oss å vite hvor vi skal begynne å lete. Derfor er det litt læring for oss også, sier Reif.

– Vil dere ha flere lignende aksjoner fremover?

– Ja, vi har et økt fokus på dem som reiser og utnytter barn. Så må vi vurdere om denne typen aksjoner er hensiktsmessige. De tilbakemeldingene vi fikk var at folk svarte greit og at det var gode samtaler. Men det kan sikkert føles ille å bli trukket til side. Det har vi forståelse for, sier Reif.

'

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger