Hopp til innhold

Hit reiser norske overgripere

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kripos har etterforsket norske overgrepssaker over hele verden. Her er de vanligste reisemålene.

John Ståle Stamnes

John Ståle Stamnes i Kripos.

Foto: NRK

John Ståle Stamnes er leder for gruppen i Kripos som jobber med å etterforske og kartlegge overgripere.

– Kripos har etterforsket overgrepssaker i Romania, Russland, Ukraina, Kambodsja, Thailand, Filippinene, Ghana, Gambia, Brasil, Argentina og Sri Lanka. Alle sakene har dreid seg om norske overgripere, sier Stamnes til NRK.no.

– Barn fungerer som halliker

Alle landene har slitt med problemene i lengre tid. Både Filippinene og Thailand har innført strengere lover mot overgrep.

– Problemet har blitt mindre i Thailland og Filippinene etter at strengere regler ble innført, men noe henger igjen.

Ifølge Stamnes er turisme positivt for land som er utsatt for overgrep.

– Overgripere følger ikke turiststrømmen. Positiv turisme i utsatte land er mye av løsningen. Det bidrar til å gjøre problemet mer transparent. Særlig Thailands satsing på turisme hjelper, sier han.

– Vi ser at overgrep mot barn skjer i utkantstrøk i fattige deler av landet. Ofte fungerer barn som halliker for andre barn.

– Et fattigdomsproblem

Ifølge Stamnes er handel med barn i stor grad et fattigdomsproblem.

– Når man øker innsatsen mot seksuelle overgrep mot barn i Norge, så eksporterer man problemet til den fattige delen av verden. Mediefokus, overgrepsmateriale som blir beslaglagt og større overgrepssaker fører til at flere overgripere søker andre arenaer hvor overgrep kan begås.

– Man ser at når land innfører lovgivning mot overgrep så flyttes problemene til andre land. Fattige og korrupte land med svakere rettsvesen er spesielt utsatt for overgripere.

Følger nettdebatter om overgrep

På flere diskusjonsfora på nettet går debatter om overgrep mot barn. Det er blant annet disse diskusjonene Kripos følger nøye med på.

– Vi ser at det diskuteres hvilke land man skal reise til, hvordan man oppnår kontakt med barn, hvordan man gjør det med betaling og hvordan man skal få lagret bildene. Vi ser at de forsøker å finne smutthull i lovgivningen.

– Viktig å bruke norske ressurser

Kripos får jevnlig tips fra lokalt politi, turister og hjelpeorganisasjoner om norske overgripere i utlandet.

– Når vi får inn tips forsøker vi å identifisere og lokalisere personen. Deretter tar vi kontakt med lokalt politi via Interpol som pågriper vedkommende.Utfordringen er å finne personer vi får tips om.

Pågripes nordmenn i utlandet etterforskes sakene lokalt, men det er også mulig at norsk politi gjenomfører etterforskningen og at vedkommende straffes i Norge.

– Det er viktig at Norge er villig til å bruke penger og ressurser på etterforskningen av norske overgripere. Da en nordmann ble pågrepet i Kambodsja tidligere i år analyserte vi databeslaget som ble gjort. Mannen ble dømt, sier Stamnes.

SISTE NYTT

Siste nytt