Hopp til innhold

Pfizer med ny koronapille – skal være 89 prosent effektiv

Fredag melder Pfizer at de har utviklet en ny medisin for koronasmittede. – Svært positive resultater, sier John-Arne Røttingen.

John-Arne Røttingen

POSITIV: Norges globale helseambassadør John-Arne Røttingen mener nyhetene fra Pfizer kan gi klar reduksjon i sykehusinnleggelser.

Foto: Berit Roald / NTB

Pfizer sier fredag at en klinisk studie av deres koronapille ble avsluttet tidlig, fordi den viste seg å redusere risiko for sykehusinnleggelser og dødsfall med 89 prosent.

Foreløpige tall fra testingen ble presentert fredag.

Den antivirale medisinen kommer i pilleform, og skal tas tre ganger daglig i kombinasjon med et annet antiviralt medikament. Pfizer-medisinen har fått navnet Paxlovid.

– Dette er svært positive resultater som viser klar reduksjon i behovet for sykehusinnleggelse, sier Norges globale helseambassadør, John-Arne Røttingen.

Gode resultater

Tallene ble presentert i en pressemelding fra selskapet fredag. De er basert på tester som viser at voksne koronasmittede med høy risiko for alvorlig sykdom har 89 % lavere risiko for sykehusinnleggelse eller død etter 28 dager. Det gjelder ved bruk av det nye legemiddelet i kombinasjon med det antivirale legemiddelet ritonavir.

Nedgangen ble målt i forhold til pasienter som fikk placebo-medisin.

Steinar Madsen i Legemiddelverket forklarer at medisinen hemmer dannelsen av viruset. Resultatene presentert fredag viser god effektivitet.

– Av dem som fikk narrepille så var det 7 prosent som havnet på sykehus. Av dem som fikk den ekte pillen var det 0,8 prosent. Så det var en ganske stor reduksjon, sier Madsen.

Steinar Madsen

Steinar Madsen er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han mener tallene bør være til å stole på.

– Vi må alltid se fullstendige data og helst publikasjoner. Hva er for eksempel bivirkningene. Men resultatene ser lovende ut.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier nyheten om pillen er så fersk at hun må komme tilbake til hvor Norge eventuelt står i køen for å få tilgang til denne pillen.

Helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

Helseminister Ingvild Kjerkol.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

– Det høres ut som en god nyhet, og det viser at det er en enorm forskningsinnsats over hele verden for å håndtere dette viruset som har skapt mye trøbbel for hele verden. Vi må leve med covid-19-viruset i lang, lang tid. Og at det kommer nye behandlingsmåter er kjempebra, sier Kjerkol til NRK.

Flere medisiner

Pfizer ber nå om godkjenning av medisinen i USA.

Det betyr at man snart kan ha to legemidler for behandling av koronasmittede på markedet.

I går kom nyheten om at Storbritannia godkjenner koronapillen Molnupiravir fra legemiddelselskapet Merck til bruk for voksne i risikogruppen for alvorlig koronasykdom.

Merck informerte i starten av oktober at medisinen kan halvere risikoen for å bli innlagt på sykehus etter koronasmitte.

– Det er viktig at det nå er to ulike legemidler som kan benyttes for tidlig behandling etter positiv test for de med høy risiko. Det vil gi en sunn konkurranse, sier John-Arne Røttingen.

– Jeg håper at Pfizer også velger en aktiv tilnærming til lisenser som kan sikre tilgang til det nye legemiddelet i de fattigste landene slik MSD/Merck har gjort.

Ikke glem vaksinen

Når Pfizers koronapille kan bli tilgjengelig i Norge er per nå uklart.

– Det vil være avhengig av godkjenning i Europa, fordi denne skal ha en felles europeisk godkjenning. Så EMA, det europeiske legemiddelkontoret, vil arbeide med dette framover, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Han mener medisinen er en god nyhet for behandling av pasienter, men at det å brukes på riktig måte.

– Det kan bli et veldig nyttig tillegg til vaksine, men det er vaksinen som først og fremst skal bringe oss gjennom denne pandemien. Det må vi ikke glemme, fordi vi må ikke risikere at folk i mindre grad vaksinerer seg og heller vil ha en pille.

AKTUELT NÅ