Hopp til innhold

Kan ha funnet medisin mot korona

Farmasigiganten Merck mener de kan ha funnet en medisin som halverer risikoen for alvorlig sykdom etter smitte av koronaviruset.

Virus Outbreak Treatment Merck

KAN VÆRE REDNINGEN FOR MANGE: Dette er medisinen molnupiravir fra farmasigiganten Merck. Forsøk tyder på at medisinen kan halvere risikoen for å bli innlagt på sykehus etter koronasmitte.

Foto: AP

Merck melder at dersom medisinen blir godkjent, så vil det være den første antivirale korona-medisinen som blir gitt i form av tabletter.

Forsøket der medisinen molnupiravir ble testet er stoppet. En uavhengig gruppe som overvåket forsøket mente det var uetisk å fortsette.

Grunnen var at medisinen virket så godt at nye pasienter ikke burde innrulleres i studien i og med at halvparten av dem ville få narremedisin mente komiteen.

Amerikanske FDA var enig i komiteens vurdering, det skriver New York Times.

Gitt til folk i risikogruppen

I forsøket ble molnupiravir gitt til 385 mennesker innen fem dager fra de fikk en positiv koronaprøve. 377 andre fikk en narremedisin. Alle forsøkspersonene var i risikogruppen for å utvikle alvorlig koronasykdom.

Blant pasientene som fikk molnupiravir endte 28 på sykehus innen en måned. Dette utgjør 7,3 prosent av pasientene. I kontrollgruppen havnet 14 prosent på sykehus innen en måned.

Medisinen som er utviklet av forskere ved Emory University i Atlanta blir gitt som fire piller to ganger om dagen i fem dager.

John-Arne Røttingen

BEDRE EN NOE ANNET: John-Arne Røttingen er nå helseambassadør for Norge. Før det ledet han Norges forskningsråd og den delen av Solidarity-studien som undersøkte medisiner mot alvorlig koronasykdom.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mye bedre enn Remdesivir

Det er selskapet Merck som har medisinen molnupiravir. Det er en såkalt antiviral medisin.

– Dette er veldig positive nyheter, slår dette til så er dette et stort gjennombrudd i behandlingen av covid-19 sier John-Arne Røttingen.

Røttingen var ansvarlig for den store internasjonale undersøkelsen som studerte blant annet bruken av medisinen Remdesivir på koronapasienter.

– Remdesivir ble også testet som en antiviral medisin. Den viste seg å ha bare en beskjeden virkning, opplyser Røttingen.

Også mot varianter

– Studien viser også at Molnupiravir var gjennomgående effektiv mot COVID-19 variantene Gamma, Delta og Mu, sier fagdirektør i MSD Norge Elmira Flem.

Fagdirektør Elvira Flem i MSD Norge

KAN KOMME TIL EUROPA: Fagdirektør i MSD Norge, Elmira Flem sier selskapet vil søke om godkjennelse for medisinen i mange land.

Foto: MSD

MSD står for Merck, Sharp and Dohme. Det er navnet på selskapet utenfor USA og Canada. Der heter det bare Merck & Co. Det er det amerikanske hovedkontoret som har sendt ut pressemeldingen om medisinen.

– Vi kommer til å søke regulatorisk godkjennelse i USA først, og så i andre land. Vi kommer til å gjøre det vi trenger for at flest mulig skal få tilgang til denne medisinen, sier Flem.

Flere studier

Røttingen mener resultatene fra undersøkelsen ser ut til å være meget robuste, og at det er et tydelig tegn på at det er mulig å redusere behovet for sykehusinnleggelser.

– Jeg vil nå helst se en annen studie som bekrefter dette funnet. Det beste ville ha vært en studie i utviklingsland gitt at der vil pandemien ha de største helseutfordringene i det kommende året, sier Røttingen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, mener det nye legemiddelet er veldig lovende.

Foto: NRK

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier seg enig i at resultatene er positive. Spesielt fordi medisinen vil kunne ha effekt på alle muterte varianter av viruset.

– Molnupiravir er kanskje det mest lovende legemiddelet mot covid-19 hittil, og er særlig interessant fordi det ikke virker på piggproteinet men på enzymnivå. Dermed ser ut til å kunne virke like godt på alle muterte varianter av SARS-CoV-2-viruset, og det er en veldig stor fordel. Større studier av dette legemiddelet i klinisk bruk vil bli veldig interessante å se resultatene av, skriver Nakstad til NRK.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen

EN AV MANGE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, poengterer at det er flere lovende antivirale medisiner som nå er under utprøving.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kan koste mye

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen mener også at dette er en positiv nyhet.

– Alt vi kan ha i verktøykassen for å bekjempe denne pandemien er bra. Nå skal denne medisinen bli fingransket av myndighetene, sier Madsen.

Han poengterer likevel at de aller fleste pasientene i studien ikke trengte medisinen. At sju prosent i medisingruppen havnet på sykehus og fjorten prosent i kontrollgruppen viser at medisinen ble gitt til veldig mange som ikke ville ha havnet på sykehus uansett.

– Det betyr at man må behandle et stort antall pasienter for å unngå at én skal bli lagt inn på sykehus. Så dette blir et kostnadsspørsmål, opplyser Madsen.

SISTE NYTT

Siste nytt