Hopp til innhold

– Trist å se at staten sender regningen til sammenslåtte kommuner

Lederen av Fagforbundet sier det er trist å se at regjeringen og kommunalministeren sender deler av regningen for sammenslåingene til kommunene. Fagforbundet mener staten bør kompensere kommunene med 700 millioner.

Mette Nord leder i Fagforbundet

FULL KOMPENSASJON: – Det er bare rett og rimelig at staten kompenserer sammenslåtte kommuner 700 millioner kroner for tap de får ved å slå sammen pensjonsordningene, sier Fagforbundets leder, Mette Nord

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Sist uke slo Stortinget sammen mange norske kommuner. Noen av dem med tvang.

Det mange ikke visste, er at det koster 700 millioner kroner å slå sammen kommunenes pensjonssystemer.

Fagforbundet mener Fremskrittspartiet- og Høyreregjeringen lukker både øyne og ører for å lykkes med å slå sammen norske kommuner.

– Full kompensasjon

– I denne saken burde det være rett og rimelig at kommunalminister Jan Tore Sanner kompenserer kommunene, , sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Det kan skje uten pensjonsregelverket endres, men ved en kompensasjon for å dekke de 700 millionene, mener hun.

10 kommunale kasser

10 kommunale, egne pensjonskasser er involverte i kommunesammenslåinger som kan koste de sammenslåtte kommunene dyrt, hvis de ansattes pensjonsordninger skal flyttes fra de minste kommunenes KLP-ordningene til de største kommunenes egne pensjonskasser.

Det skyldes ulike regler for forvaltning og for flytting mellom pensjonssystemene.

– Bør også vurdere KLP

Men pensjonsverdiene opprettholdes hvis de store, kommunale pensjonskassene legges ned og de sammenslåtte kommunene går til pensjonsleverandøren KLP.

Fagforbundets leder Mette Nord anbefaler de nye kommunene å vurdere hvilke positive konsekvenser de kan ha av å melde seg inn i KLP.

KLP eies av et stort flertall av kommuner og helseforetak og har allerede 80 prosent av markedet for kommunal pensjon.

– Uansvarlig, sier Sp-leder

kommunalminister Sanner i samtale med Senterpartilederen

FOR FORT: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum i samtale med kommunalminister Jan Tore Sanner (H) da Stortinget vedtok kommunesammenslåing sist uke.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette viser hvor uansvarlig prosessen med sammenslåinger av kommuner har vært, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Han er kritisk til at pensjonsregningen for å slå sammen kommuner ikke var fremme i Stortingets behandling for en uke siden.

– Helt nye opplysninger

– Regjeringen har ikke opplyst om det og så kommer det på bordet rett i ettertid, det viser at prosessen har gått alt for fort, sier Slagsvold Vedum.

– Forundret og overrasket

Espen Kløw, generalsekretær pensjonskasseforeningen

OVERRASKET: – Vi har brukt lang tid på å lage gode beregninger og forklare regjeringen og sentrale politikere i regjerings- og støttepartiene problemene, sier Espen Kløw i Pensjonskasseforeningen.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Vi har vist hvor negativt sammenslåingene vil slå ut for store kommuner med egne pensjonskasser.

Derfor er vi forundret og overrasket over at våre tall ikke ble tatt med i beslutningsgrunnlaget Stortinget fikk før de stemte for kommunesammenslåinger, sier generalsekretær Espen Kløw i Pensjonskasseforeningen.

– Bør endre reglene

– Reglene må endres, slik at sammenslåinger kan skje uten ulempe og pensjonskapital flyttes uten tap, mener Pensjonskasseforeningen og generalsekretær Espen Kløw.

Han har både kommuner, fylkeskommuner og private bedrifter som medlemmer.

Fremskrittspartiets Helge Andre Njåstad er enig.

– Viktig at de ikke taper på pensjon

Han er godt kjent med pensjonsfloken på grunn av kommunesammenslåingene, i likhet Kommunaldepartementet, Finansdepartementet og finanstoppene i Venstre og Kristelig Folkeparti på Stortinget.

Helge Andre Njåstad

JOBBER: Vi har visst en liten stund at reglene for ansattes pensjoner skaper noen utfordringer for sammenslåtte kommuner, sier Helge Andre Njåstad (Frp). Han leder Kommunalkomiteen på Stortinget.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / FrP

Njåstad sier det er viktig at ikke kommuner taper på pensjon, etter å ha blitt slåttt sammen.

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget mener likevel det ikke har noen hast å finne en løsning. Han sier avklaringer vil komme i god tid før første kommunesammenslåing i 2020.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger