Hopp til innhold

Passasjertog med folk løsnet i fart

Den bakerste delen av et tog med passasjerer løsnet i ettermiddag ved Hamar. Ingen ble skadet i hendelsen.

Passasjertog løsnet i fart

NSB er ganske sikre på hva som var feil med togsettet som delte seg, men vil ikke kommentere dette noe mer før etter at Havarikommisjonen har gjort sine undersøkelser.

Foto: Jørn Nordlien / NRK

– Hendelsen skjedde med et tog bestående av to enkeltsett med fire vogner i hver, koblet sammen til et dobbeltsett. Toget var på vei fra Lillehammer til Skien men delte seg da det forlot Hamar stasjon, opplyser informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til NRK.

– Sikkerhetssystemet fungerte

– I 16.10-tiden løsnet det bakerste settet 3-400 meter sør for Hamar stasjon. Sikkerhetssystemet fungerte og bremsene kom på. Dermed ble togsettet stående der, forklarer han.

60-70 kunder og en konduktør satt i vogntogene, men heldigvis fungerte sikkerhetssystemet.

– Når bremsene mister hydraulikken går bremsene automatisk på og ikke av, det er sånn det fungerer, sier han.

Toget er nå frigitt

Ingen passasjerer kom til skade i hendelsen, og det ble heller ikke skader på noe materiell.

– Havarikommisjonen har bedt om en rapport fra vedlikeholdsenheten Mantena og NSB teknikk. Toget har blitt undersøkt og frigitt til å kjøre tomt til vedlikeholdsbase for å få gjort videre undersøkelser. De mener å ha funnet en grei forklaring på hendelsen, men den vil jeg ikke uttale meg om, sier han.

Passasjerene i det første toget med stående på Stange og kundene ble sendt videre med buss. Det andre togsettet kjørte tilbake til Hamar hvor kundene ble satt på neste tog.

Colstrup avviser at det var en lignende hendelse 9. mars slik som VG skriver.

– Den saken var mye mer alvorlig for da var det en vogn som ble delt fra selve settet, denne hendelsen i dag er ikke fult så dramatisk, sier han.

For litt over en uke siden skjedde en ulykke ved Sjursøya i Oslo hvor vogner løsnet. Da hadde 16 jernbanevogner trillet i åtte kilometer uten kontroll og uten at noen varslet politiet. Tre personer omkom og fire ble skadd. I etterkant ble det klart at i dette tilfellet fungerte ikke sikkerhetssystemet.

AKTUELT NÅ