Hopp til innhold

Nekter for drap på familiefar (44): – Han var på feil sted. Det var dårlig timing

Drapet på familiefaren Khai Ngoc Dinh fremstår som en ren likvidering med et mulig hevnmotiv. Flere av de fem tiltalte hevder planen bare var å skremme eller banke opp 44-åringen.

Parkeringshus på Grønland

Den drepte 44-åringen ble funnet død i sin egen bil i dette garasjeanlegget på Grønland i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Dette er en svært alvorlig sak, der fem personer er tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til dette. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere tiltalen ytterligere, sier statsadvokat Johan Øverberg.

Mandag 16. juni, 2014: Fem personer, fire av dem med norsk-vietnamesisk bakgrunn, samles på Grønland i Oslo. Politiet mener de fem spaner på den 44 år gamle familiefaren og kioskeieren Khai Ngoc Dinh, fordi de skal drepe ham.

Rundt klokken 23.00 kjører de fem etter 44-åringen inn i et garasjeanlegg i en sølvfarget BMW. Garasjen er tilknyttet leiligheten der Khai Ngoc Dinh bor med kona og sin mindreårige sønn.

Utbrent bil

Tirsdag 17. juni får politiet melding om at en bil står i brann på parkeringsplassen ved Romerikssenteret på Kløfta.

Foto: Remi Presttun

Skutt minst syv ganger

Nede i garasjeanlegget går to av de tiltalte, en 38 år gammel norsk-vietnameser og en 30 år gammel svensk mann ut av bilen. Ifølge tiltalen løsner de to flere skudd mot 44-åringen, som blir liggende i førersetet på sin egen bil.

I tillegg løsner en 25 år gammel norsk-vietnameser et skudd mot 44-åringens bil, mens han fortsatt sitter i BMW-en. Deretter går 38-åringen bort til bilen og skyter offeret i hodet fra kloss hold.

«Dinh ble til sammen truffet av minst syv skudd, hvorav to som gikk gjennom hans hjerte og ett som gikk inn i hans hode som alle, hver for seg, medførte fatale skader», heter det i tiltalen.

Kilder med god kunnskap om etterforskningen sier til NRK at fremstår som «en ren likvidering».

Johan Øverberg

Statsadvokat Johan Øverberg må bevise at de fem tiltalte planla å drepe 44 år gamle Khai Ngoc Dinh.

Foto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara / NTB scanpix

Mulig hevnmotiv

På et tidspunkt var hele ni personer siktet i forbindelse med drapet. Til slutt satt politiet igjen med fem tiltalte. Politiet mener bakgrunnen for drapet kan være at drapsofferet i 2012 først ble dømt, deretter frikjent for drapsforsøk på broren til 38-åringen som løsnet skudd fra kloss hold.

Denne broren, som ble knivstukket i 2012, skal selv vitne i retten.

Den hovedtiltalte 38-åringen erkjenner å løsnet skudd mot Khai Ngoc Dinh, men hevder det ikke var med overlegg, ifølge Aftenposten. Alle de fire tiltalte med norsk-vietnamesisk bakgrunn er i familie.

– Dårlig timing

Helene Elness

Helene Elness forteller at hennes 23 år gamle klient, som er tidligere ustraffet, nekter straffskyld for å ha planlagt drapet.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Helene Elness forsvarer en 23-åring som skal ha vært i BMW-en på drapstidspunktet. Han er i tillegg er tiltalt for ulovlig oppbevaring av flere våpen, deriblant en maskinpistol.

– Han erkjenner ikke straffskyld for overlagt drap. Han var i bilen, men hadde ikke noen tanke om at det skulle skje et drap. Han var på feil sted. Det var dårlig timing, sier Elness.

Jan Christian Kvanvik

Jan Christian Kvanvik forsvarer den svenske statsborgeren som nekter straffskyld for drap.

Foto: Daria Zoric / NRK

Jan Christian Kvanvik forsvarer den svenske statsborgeren (30) som ifølge tiltalen skal ha løsnet flere skudd mot 44-åringen. 30-åringen, som bare har forklart seg i et kort avhør, nekter straffskyld.

– Erkjenner han å ha vært i bilen?

– Det er noe jeg vil komme tilbake til under bevisførselen, sier Kvanvik.

De øvrige forsvarerne har ikke besvart NRKs henvendelser.

Fluktbilen i brann

Dagen etter drapet, tirsdag 17. juni, får politiet melding om at en bil står i brann ved Romerikssenteret på Kløfta. Senere blir det klart at den utbrente bilen, sølvgrå og med skistativ, er den samme som den en av de tiltalte lånte av en bekjent før drapet. Den tiltalte 38-åringen hevder bilen begynte å brenne ved et uhell.

Overvåkningsbilder fra parkeringshuset kvelden før viser den sølvgrå bilen og flere av de tiltalte i perioden drapet ble begått, får NRK opplyst.

Dette gjør at stridsspørsmålet i tingretten etter alt å dømme vil bli å avklare den enkelte tiltaltes rolle, samt å slå fast hvem av de fem som på forhånd visste at planen mandag 16. juni 2014 var å begå et drap.

Politiet om drapsetterforskning

Grete Lien Metlid, leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, holdt en pressekonferanse dagen etter at 44-åringen ble funnet død.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger