Pågrepet 38-åring ble dømt og senere frikjent for drapet på Kristin

38-åringen ble i 2000 dømt og senere frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen. Nå er han siktet for forsettlig drap på den 12 år gamle jenta.

Drapet på Kristin Juel Johannessen

SJOKKERTE NORGE: En halvtime før midnatt 5. august 1999, ble Kristin Juel Johannessen (12) funnet drept ved Mørk gård i Hedrum i Larvik.

Foto: Bast, Ida von Hanno / NTB scanpix

Politiet i Larvik pågrep i går kveld 38-åringen i forbindelse med drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i Hedrum i 1999.

Bakgrunnen for pågripelsen i Kristin-saken er nye DNA-analyser som knytter den siktede til drapet, opplyser politiet på en pressekonferanse.

Mannen som er pågrepet i Larvik er på ingen måte ukjent for politiet. Han er tidligere både dømt og frikjent for drapet på Vestfold-jenta.

Dømt på DNA-bevis

Kristin Juel Johannessen

Den 12 år gamle jenta syklet til en venninne for å bade, men dukket ikke opp og ble funnet drept i et skogholt samme kveld.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Allerede like etter at hun ble meldt savnet i august for 16 år siden, ble 38-åringen etterlyst. Årsaken var at han ble observert kjørende på en moped i nærheten av Goksjøvannet i tidsrommet da 12-åringen forsvant.

Før 38-åringen ble siktet for drapet, var en annen mann i politiets søkelys. Den første som ble siktet, var en psykisk utviklingshemmet mann i 50-årene. Siktelsen ble henlagt, og han fikk 700 000 kroner i erstatning.

10. mai 2000 ble 38-åringen siktet for drapet, og ble dagen etter pågrepet i Stockholm. I desember 2001 ble den da 25 år gamle mannen i dømt til 12 års ubetinget fengsel i Larvik tingrett.

DNA-bevis fra et hårstrå ble fellende bevis i saken. Retten la til grunn et DNA-bevis fra et hårstrå funnet på åstedet. Håret kunne ikke direkte knyttes til mannen, men det kunne knyttes til at det var noen i hans slekt (mitokondrie-DNA-analyse).

Forsvarer forsøkte å kaste usikkerhet rundt dette ved at søsteren vitnet og sa hun hadde gått tur i samme området en tid før drapet.

Samtidig var det flere vitneobservasjoner av mannens moped i området, og ett vitne hadde pekt ham ut som den som passerte henne ni ganger i området på moped. Dette sammenholdt med DNA gjorde at retten ikke trodde på at håret kunne stamme fra søsteren.

Sendt til Tyskland

Dommen ble anket, og mannen slapp å sitte varetektsfengslet i påvente av ankesaken. I desember 2002 ble han frifunnet før ankesaken kom opp for Agder lagmannsrett.

«Hårstrå-beviset» hadde blitt nærmere undersøkt ved hjelp av mer moderne teknologi, og var til analyse hos Bundeskriminalamt i Tyskland. Den nye konklusjonen viste at det enslige kjønnshåret stammet fra en kvinne.

Riksadvokaten frafalt tiltalen, Agder lagmannsrett frifant 38-åringen, og han krevde etterpå en million kroner for tort og svie. Mannen ble tilkjent 500 000 kroner i erstatning. Da han ble reinvasket uttrykte han både glede og bitterhet i Dagbladet.

– Jeg vet jeg er uskyldig og hadde håpet på frifinnelse. Det kom som et sjokk at det skulle skje nå før jul. Ingen kan fatte hvordan det er å være dømt for noe en ikke har gjort, sa han til Dagbladet etter å ha blitt kjent med frifinnelsen.

– Dette er en seier for rettssikkerheten. Med en fellende dom på 12 års fengsel i tingretten, var man så nær et justismord det er mulig å komme, sa mannens forsvarer.

Men onsdag kveld, over 12 år senere, ble 38-åringen pågrepet i Larvik av politiet, siktet for forsettlig drap på den unge jenta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger