Nå er tiden inne for å prute på boliglånsrenta

Bankene slåss om lånekundene - både når det gjelder å kapre nye kunder, men også når det gjelder å beholde kundene man allerede har.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Nå kan du få bedre renter enn det som står i bankenes prisliste, ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Ikke alle nordmenn synes det er like lett å ta en renteprat med banken. Det var tydelige forskjeller i rentepågangsmot å spore hos boliglånskundene NRK traff i Bodø Sentrum søndag formiddag.

Sterk konkurranse

Men i disse dager kan en telefon eller epost til banken lønne seg.

For i følge utlånsundersøkelsen til Norges Bank for andre kvartal, har bankenes fortjenestemargin på utlån falt de siste månedene og ikke minst: bankene forventer at de skal fortsette å falle.

Vidar Korsberg Dalsbø

– Kundene vinner på konkurransen, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Foto: DNB

Med andre ord: Bankene skal sloss om kundene, og de er villige til å bruke renta som våpen.

– Alle banker har et mål om å øke på boliglån, det har vi også. Vi vil ikke gi fra oss markedsandeler, så konkurransen kommer til å fortsette å være stor utover høsten. Det er det kundene som vinner på, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NRK.

Oppfyller egenkapitalkravene

Mye av grunnen til at konkurransen hardner til er at mange norske banker nå er på stø kurs mot å oppfylle de mye omtalte egenkapitalkravene som myndighetene har pålagt dem.

Dermed skifter fokus fra å spare opp reserver - til å kapre nye kunder.

Og en ting er hvilken rente som står i prislisten - en annen ting er hvilken rente du kan få hvis du står litt på, skal vi tro sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets, meglerhuset til Norges nest største bank.

– Når det er sterk konkurranse, ser man at bankene har en prisliste som gjelder, men når kundene kommer og sier at de har tilbud om et billigere lån i nabobanken, og ber om et tilsvarende tilbud, da ordner de det, sier Juel til NRK.

Mener flere bør presse banken

Ellen Olga Torsdatter

Ellen Olga Torsdatter mener flere bør be om bedre rente på boliglånet.

Flere av dem NRK møtte i Bodø søndag, visste ikke at man kunne be banken om en bedre rente.

– Eldre generasjoner har nok ikke hørt om det. Min datter er ny på boligmarkedet, så jeg synes det er kjempebra at man kan gjøre det, sier Ellen Olga Torsdatter.

Hun har ikke boliglån selv, men mener flere bør presse banken sin.

– Da må også bankene forholde seg til det. Hvis jeg hadde hatt lån, hadde jeg gjort det allerede i dag. Hvis man gjør dette, kan det hjelpe ufattelig mange andre i Norge, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger