Hopp til innhold

På ferie i Sør-Europa? Slik unngår du bakteriesmitte

Multiresistente bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika, er på fremmarsj i flere populære ferieland.

ITALY INFLATION

FRUKTMARKED I ROMA: Italia er et yndet turistmål blant nordmenn. Sammen med Portugal, Hellas, Romania og Slovakia har landet flest registrerte tilfeller av multiresistente gule stafylokokker i Europa.

Foto: BEATRICE LARCO / Ap

– Nordmenn som er på utenlandsferie bør være opptatt av god hygiene, sier Jan Frich, professor ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

Han gir følgende råd til ferierende nordmenn:

  • Vask deg godt på hendene.
  • Sjekk om vannet i springen kan drikkes, eller om du bør kjøpe flaskevann.
  • Vær forsiktig med frukt som du ikke får vasket eller skrelt.
  • Spis på restauranter der du føler deg trygg på at salaten er ren.
  • Vær forsiktig med ferdigmat som du er usikker på om er oppbevart på riktig måte.

Ferieland på verstingliste

De populære ferielandene Hellas, Italia og Portugal har flest registrerte tilfeller av multiresistente gule stafylokokker (MRSA) i Europa, ifølge en oversikt VG har laget.

Likevel bør ikke ferierende nordmenn bekymre seg mye, mener John-Arne Røttingen, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

– MRSA er spesielt et problem på helseinstitusjonene. Hvis man er påpasselig med håndhygienen, holder seg frisk og unngår disse, er det ikke grunn til bekymring, sier han.

Råd fra mat- og helsemyndighetene

Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har sammen laget denne listen over råd til norske turister i utlandet:

Unngå dette:

  • Drikkevann som ikke er desinfisert.
  • Isbiter laget av vann som ikke er desinfisert.

Vær på vakt mot:

  • Kalde sauser.
  • Upasteurisert melk og produkter laget av slik melk.
  • Bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt.
  • Mat tilberedt av rå egg (majones, desserter).
  • Ukokte grønnsaker, bær, salat og spirer.
  • Frukt som ikke kan skrelles.
  • Rå eller ufullstendig kokt skalldyr.
  • Halvstekt eller rått kjøtt.
  • Mat som serveres lunken.

Du kan trygt spise:

  • Varm, kokt og stekt mat.
  • Frukt og grønnsaker som du skreller selv.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger