Hopp til innhold

Overlege: Derfor tror vi noen unge blir alvorlig syke

Også unge, friske personer blir alvorlig syke av koronaviruset og må få intensivbehandling i Norge. – Dette er som forventet, på grunn av biologisk variasjon, sier overlege Jon Henrik Laake.

Jon Henrik Laake

Overlege ved Rikshospitalets intensivavdeling, Jon Henrik Laake, mener det ikke er oppsiktsvekkende at noen unge blir alvorlig syke av korona, akkurat som ved andre alvorlige sykdommer.

– Det er verken oppsiktsvekkende eller spesielt overraskende at også unge blir alvorlig syke og trenger intensivbehandling, sier overlege Jon Henrik Laake, ved Rikshospitalets intensivavdeling.

Tidligere denne uken fortalte helsepersonell ved Ahus at det gjør inntrykk at såpass mange unge blir dårlige.

– Vi er ikke vant til å se så mange, unge og tidligere friske, alvorlig syke pasienter på en gang, sier intensivsykepleier Anne-Lise Solum.

Forrige uke skrev VG at 11 pasienter under 50 år lå til intensivbehandling med koronasmitte ved norske sykehus. To av pasientene under 24 år.

– Unge og friske har statistisk sett liten sannsynlighet for å bli alvorlig syke. Men blant de få som blir alvorlig syke, vil vi også finne unge. Det er viktig at folk er klar over det, når du har en sykdom som skal ramme hele menneskeheten, hadde det vært rart å ikke finne pasienter i alle faser av livet, sier Laake.

– Som forventet i en biologisk variasjon

Flertallet av dem som blir alvorlig syke av koronaviruset, er eldre og personer med kroniske sykdommer, men også unge som er utenfor risikogruppene kan bli alvorlig syke.

I Norge er det allerede flere eksempler på unge personer som har fått eller får intensivbehandling.

– Det vil være enkelte unge som får det. Om dette er et uttrykk for noe spesielt om deres biologi, har vi ikke kunnskap om. Men det er ikke uvanlig at sykdom opptrer i et spekter fra mild til livstruende. Dette er som forventet i en biologisk variasjon, sier overlege Laake.

– I et sånt perspektiv er det ingen som er overrasket over at unge pasienter kommer til sykehusene. Vi håper at det blir færrest mulig, og færrest mulig barn, sier han.

Laake sier vi fortsatt vet for lite om koronaviruset, men at anslag basert på tallene fra Kina tilsier at 95 prosent av koronasmittede blir friske av seg selv, eventuelt med tilskudd av oksygen og febernedsettende, mens fem prosent av totalen blir kritisk syke og må behandles i intensivavdeling.

– I Norge er det for tidlig til at vi kan ha en klar oppfatning om de samme tallene gjelder hos oss, sier Laake.

Overlegen sier han personlig ikke har kunnskap som tilsier at det er noe spesielt ved de pasientene som ikke har underliggende sykdom som blir syke, som gjør dem ekstra sårbare.

– Dette følger et vanlig mønster. Er du nyfødt eller veldig gammel, er du mer utsatt for alt som kan sette din normale kroppsfunksjon ut av spill. Har du alvorlige kroniske sykdommer, og er mann, er du også mer utsatt. Utover dette er det et innslag av tilsynelatende helt friske som blir rammet hardt uten at vi kan peke på faktorer ved de pasientene som tilsier at det blir på den måten.

Dette skyldes like gjerne normal biologisk variasjon, som bestemte sårbarhetsfaktorer, sier Laake.

Trenger spesialtrent personell

I starten av mars deltok Jon Henrik Laake i «Debatten» og da sa han at hvilken type kompetanse bemanningen på sykehusene har, bør være et større tema.

– Den viktigste begrensingen er nok på bemanningssiden. Det er nok sånn at de aller alvorligst syke, de trenger hjelp av spesialtrent personell. Det er ikke noe man kan hente ut av skapet, eller gi et kort kurs så er de oppe og går, sa han i programmet 3. mars.

– De pasientene du får på ditt bord, altså pasienter med alvorlig lungesykdom. Hvordan er dødeligheten for slike pasienter?

– Disse utvikler en lungebetennelse som har et videre forløp til det som vi kaller for akutt lungesviktsyndrom. I Europa ligger dødeligheten for denne typen pasienter på cirka 30 prosent.

Laake sier det er viktig at myndigheter og befolkningen vet at det er slik situasjonen er.

– Det finnes ikke noen trylleformel for å hjelpe disse pasientene til å bli friske. De skal ha intensiv medisinsk behandling, men dødeligheten vil være høy.

Tror vi kan få lignende koronasituasjon som Italia

– Ikke undervurder viruset

Verdens helseorganisasjon (WHO) har flere ganger advart om at covid-19 er farligere for unge mennesker enn mange innser.

– Vi forstår ikke hvorfor noen unge, friske personer utvikler alvorlig sykdom og dør, mens andre ikke gjør det. Aldri undervurder et nytt virus, sier Bruce Aylward, assisterende direktør i WHO til avisen Time Magazine.

WHO har advart verdens unge mot å tro at koronaviruset bare rammer eldre.

– Dere er ikke uovervinnelige. Dette viruset kan sende dere på sykehus i ukevis og til og med drepe dere, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemien krever ikke bare samarbeid over grensene, men også samarbeid mellom generasjonene, understreker Tedros, som takker unge som beskytter eldre ved selv å ta forholdsregler.

– Jeg er takknemlig for at så mange unge sprer ordet og ikke viruset, sier WHO-sjefen.

AKTUELT NÅ