Hopp til innhold

– Like viktig i dag som for 100 år siden

Statsministeren har talt på Youngstorget i Oslo, og Israel-demonstranter har protestert foran Stortinget. Mellom 30.000 og 40.000 personer deltok i markeringen.

Jens Stoltenberg 1. mai

Statsminister Jens Stoltenberg holdt hovedtalen på Youngstorget under 1.mai-markeringen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I hele verden markeres Arbeidernes dag og arbeidere demonstrerer for eller mot viktige saker.

Allerede klokken 10.00 onsdag hadde politiet stilt seg opp utenfor Stortinget og sperret av deler av området. Israels venner hadde samlet seg utenfor Stortingsbygningen for å protestere mot LOs boikott av Israel.

Rundt klokken 12.30 gikk statsminister Jens Stoltenberg til talerstolen på Youngstorget.

– Jeg har lest at 1. mai er gammeldags og gått ut på dato. Det er feil! Fordi 1. mai-dagens budskap holder seg usedvanlig godt. Solidaritet. Fellesskap. Likeverd. Dette er verdier som er like viktige i dag som for 100 år siden, innledet Stoltenberg.

– 1. mai er framtiden

– 1. mai er framtid, og 1. mai er så absolutt moderne, selv om mange av slagordene vi bruker er gamle, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa at det fremdeles er økonomisk krise i Europa, og at alle må ta dette på alvor.

– «Arbeid for alle», er dessverre et høyst aktuelt slagord også i vår tid. Vi trodde lenge at massearbeidsløsheten tilhørte 30-tallet. Men massearbeidsløsheten er tilbake i Europa, sa statsministeren.

Vil skjerpe skattereglene

Stoltenberg snakket om flere temaer da han holdt den tradisjonelle talen. Han tok spesielt for seg arbeidet mot sosial dumping og hvordan hull i skattereglene skal tettes for at ikke multinasjonale bedrifter skal unndra skatt.

Statsministeren varslet tiltak allerede i revidert statsbudsjett for at skattehull som særlig store globale bedrifter benytter seg av og i stedet overfører inntekter til skatteparadiser.

– Alle skal skatte etter evne, alle skal bidra til fellesskapet, derfor må vi gjør skattesystemet mer rettferdig enn i dag, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Statsminister Jens Stoltenberg brukte sin tale 1. mai til å kritisere selskaper som forsøker å utnytte hull i det norske skattesystemet.

Stoltenberg langet ut mot skattesnyltere.

Forsvarer Israel

Carl I. Hagen talte nylig for de oppmøtte utenfor Stortinget. I talen sier han at Israel har rett til å forsvare seg.

– Israel har aldri hatt som mål å drepe kvinner og barn og ungdom, men har hele veien hatt militære mål. Hamas derimot har som hensikt å drepe barn og kvinner og skape frykt, sier Hagen.

Hagen mener det er meningsløst å boikotte Israel.

– Det er det eneste reelle demokratiet i Midtøsten som gjør sitt beste for å stå for menneskerettighetene når det er så mange diktaturer og autoritære diktaturer rundt i verden som kanskje burde vært verdt en boikott, sier Carl I. Hagen til TV 2.

Demonstranter demonstrerte mot LO og 1. mai-markeringa, og andre demonstranter demonstrerte mot Israelvennene igjen.

Israels venner samlet seg utenfor Stortingsbygningen for å protestere mot LOs boikott av Israel. Carl I. Hagen var blant dem som talte.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger