Hopp til innhold

Oslo er voldtektshovedstaden i Skandinavia

Oslo er voldtektsverstingen sammenlignet med Stockholm og København.

Voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23.10

Politiet etterforsker en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober.

Foto: Martin Roalsø/NRK

I helgen ble Oslo rystet av to nye voldtekter. Én 17 år gammel jente og en kvinne i 20-årene ble voldtatt. 17-åringen ble funnet naken i sentrum etter at hun ble voldtatt på en fest. Kvinnen i 20-årene ble voldtatt av to menn i Slottsparken da hun vei hjem fra byen.

Dobling av overfallsvoldtekter

17-åringens voldtekt regnes ikke som en overfallsvoldtekt, mens kvinnen i 20-årene føres inn i rekken av overfallsvoldtekter i Oslo dette året.

Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i Oslo.

Det er dobbelt så mange som i hele 2010, og Oslo markerer seg som voldtektsverstingen sammenlignet med København og Stockholm.

Det viser ferske tall NRK har hentet ut fra politidistriktene i hovedstedene.

Se tallene her:

Overfallsvoldtekter Oslo, Stockholm, København 2011

 

Overfallsvoldtekter

per 100.000 innbygger

Innbyggertall

Oslo

48

7,9

607.292

Stockholm

128

6,4

1.989,422

København

33

2,7

1.199,224

Kilde: Politiet, Brå og Wikipedia (Stockholm omfatter hele Stockholms län. Det er disse tallene politiet i Sverige opererer med.)

Etter at denne saken ble publisert valgte Oslo-poltiet å spesifisere at 28 av voldtektene var fullbyrdet. Oslo-politiet skiller ikke mellom voldtekt og voldtektsforsøk i sin statistikk om overfallsvoldtekt.

Over en tiårsperiode har anmeldte voldtekter i Oslo økt med over 84 prosent. Økningen innebærer alle typer voldtekt. Bare de siste tre årene har økningen vært på over 20 prosent. Det viser straffesakstallene for Oslo i 2011.

Tendensen motsatt i Oslo

Økningen viser antall anmeldte voldtekter, og man må ta høyde for at mørketallene kan være høye.

Tendensen i Stockholm og København går i motsatt retning, og tallene er mer oppløftende.

Siden 2008 har antall voldtekter totalt gått noe ned i København. I 2008 ble det anmeldt 49 voldtekter, og i 2010 ble 44 voldtekter rapportert inn.

I Sverige finnes det ingen ferske tall på overfallsvoldtekter, da politiet ikke opererer med begrepet. Under det tilsvarende begrepet utendørsvoldtekt er det en økning på 15 tilfeller fra januar til september i forhold til samme periode i fjor.

Hradilova Selin forsker på seksualforbrytelser i Brottsförebyggande rådet (Brå) i Sverige. Hun mener tallene for overfallsvoldtekt har ligget ganske stabilt og viser til en studie fra 2008.

– Jeg tror et strengere regelverk fungerer mot visse typer voldtekt, men ikke mot overfallsvoldtekter, sier hun.

Sverige toppet en internasjonal voldtektsstatistikk i 2008, så i et langtidsperspektiv kan det se ut til at det har blitt bedre.

Herdis R. Magerøy

Herdis R. Magerøy er daglig leder i DIXI Ressurssenter for voldtatte i Oslo.

Foto: NRK

– Sjokkerende tall for Oslo

– Jeg er sjokkert over tallene på overfallsvoldtekter i Oslo. Det er helt utrolig at det er så mye verre her enn i Stockholm og København, sier Herdis R. Magerøy, daglig leder i DIXI Ressurssenter for voldtatte i Oslo.

Hun mener norske myndigheters håndtering av voldtekt generelt er for dårlig.

– De må ta tak i hele problemet, fra det forebyggende til hjelpearbeidet med ofrene og straffene for voldtektsforbryterne. Seksuelle overgrep er et stort samfunnsproblem i Norge, sier Magerøy.

– Myndighetene må se til København og Stockholm, der de åpenbart gjør noe bedre enn i Oslo. For tallenes tale er helt klar. Det er en markant forskjell mellom de tre hovedstedene. At ikke Oslo klarer å få ned antallet overfallsvoldtekter, sier litt om hva myndighetene her prioriterer og klarer, sier Magerøy.

Antall overfallsvoldtekter i Oslo har skutt i været den siste tiden. Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i Oslo. Det er dobbelt så mange som i hele 2010. I hele Norge er det hittil i år registrert 72 overfallsvoldtekter.

– Overfallsvoldtekter har økt betraktelig i Oslo de siste to årene. Det er helt utrolig at myndighetene ikke handler raskere enn det de har gjort. For stadig flere liv blir ødelagt, og det er veldig alvorlig, legger Dixi-lederen til.

Hun forteller at mange av de som blir voldtatt, ofte får store plager resten av livet.

– Det er lite annet enn overgrepsmottak og legevakt som møter ofrene etter en voldtekt. Vi mener de bør få oppfølging og psykiatrisk hjelp i minst tre år etter voldtekten, sier Magerøy.

NETT-TV: – Vanskelig å sammenligne

Video Visepolitimester Hans Halvorsen

NETT-TV: Visepolitimester Hans Halvorsen om det høye antallet overfallsvoldtekter i Oslo.

– Mer politi i Danmark og Sverige

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), er også overrasket over de høye voldtektstallene i Oslo.

Per Sandberg

Leder for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

– Dette sier noe om hvor voldsomt og ille det er i Oslo. Politidekningen i Stockholm og København er bedre, sier han.

Og Sandberg mener han har mye av løsningen på problemet:

– Mer synlig politi, parkvoktere og bedre belysning vil hjelpe, sier Sandberg.

– Vi må etablere bypoliti, og politistudentene må få jobb. Vi må også informere asylsøkere om norsk kultur og kvinnesyn, legger han til.

Sandberg forteller at enkelte bydeler i Stockholm og København har fire politifolk per tusen innbygger.

– Til sammenligning har vi 2,2 politifolk per tusen innbyggere i Oslo. På landsbasis har vi 1,67 politifolk per tusen innbyggere. Det er en målsetting mot 2020 å ha to politifolk per tusen innbyggere i Norge. Det betyr indirekte at Oslo må ha over tre politifolk per tusen, sier Frp-politikeren.

– I København er politiet mer synlig i gatebildet, og de har et bedre samarbeid med andre etater. De har bedre kontakt med frivillige grupper og skjenkesteder, legger Sandberg til.

Visepolitimester i Oslo, Hans Halvorsen, er enig i at mer synlig politi vil kunne virke forebyggende på voldtekter i Oslo.

– Men i helgen mener vi selv vi var godt bemannet i Oslo sentrum. Likevel skjedde det to voldtekter, sier Halvorsen.

AKTUELT NÅ