Diskrimineringsombudet mener barn må få bruke hijab

Likestillings- og diskrimineringsombudet sier nei til hijabforbud i barneskolen.

Hijab

Hijabdebatten er i gang igjen. Denne gangen er hijabforbud i skolen tema.

Foto: M. SPENCER GREEN / AP

Nok en gang er hijab oppe til debatt. Denne gangen handler det om hvorvidt norske skoler skal tillate det omstridte holdeplagget.

Tidligere denne uka sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Dagbladet at hun vil ha hijaben ut av barneskolen.

– Jeg mener det ikke er veien å gå for å få til mangfold, likeverd og likestilling i vårt samfunn, sier hun.

Halvorsen ønsker ikke barnehijab fordi hun mener det hindrer barnas utvikling og muligheter til å ta selvstendige valg.

Holder på dagens løsning

Statsminister Jens Stoltenberg er imidlertid ikke like klar på hva han mener om saken. Til Politisk kvarter i NRK sier han at dagens løsning fungerer greit.

– Jeg tror vi har en ganske god løsning, og det er at vi overlater til den enkelte skole og den enkelte kommune å vurdere om det er behov for regler og forbud, sa Stoltenberg.

– Vil forby hijab i Osloskolen

Mazyar Keshvari

Gruppenestleder Mazyar Keshvari i Oslo Frp vil fremme forslag om å forby hijab i Osloskolen.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Gruppenestleder Mazyar Keshvari i Oslo Frp mener statsministerens uttalelser vitner om feighet, og sier at han vil foreslå et forbud mot hijab i Osloskolen.

– Først og fremst ønsker vi å følge opp det statsministeren har sagt, ettersom han i nok en viktig politisk sak har feiget ut og skjøvet ansvaret på kommunen. Vi tar det ansvaret, derfor kommer jeg til å fremme et forslag om å forby hijab i Osloskolen, sier han til NRK.

Keshvari betegner hijabsaken som en prinsippsak. Han mener man bør forby hijab for barn av hensynet til jentene som lider under tvang.

– Med hijabforbud får man et likt utgangspunkt på skolen, der enkelte slipper å bli stigmatisert eller tvunget til å ta på seg hodeplagg og symboler mot sin vilje.

Dagsavisen har vært i kontakt med rekorene på de mest innvandrertette skolene i hovedstaden, men ingen av skolelederne ønsker et forbud mot hijab.

– Må få velge selv

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener barn i Norge må få velge selv om de vil bruke hijab eller ikke.

Foto: LDO

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener ikke det er fornuftig med et forbud mot hijab. Hun ønsker at barn og unge selv skal få velge hvordan de går kledd her i landet.

– Barn, unge og voksne må få lov til å kle seg som de vil, sier hun til NRK.

Ørstavik synes det er vanskelig å vurdere hvorvidt det er barna selv som velger å bruke hijab, eller om det er foreldrene som bestemmer. Hun mener likevel at et forbud ikke passer inn i den norske tradisjonen.

– Uansett mener jeg et forbud mot klesplagg, altså at vi skal gå inn å offentlig lovregulere hvordan vi skal kle oss, er noe vi har liten tradisjon for i Norge, og det synes jeg ikke vi skal starte med nå, sier Ørstavik til NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger