Nytt fall i boligprisene

Oslo trekker ned resten av landet og sørger for at boligprisene fortsetter å falle. – Et tydelig taktskifte, sier Eiendom Norge, som la frem boligstatistikken for juni 2017 i dag.

Eieiendomsprisene

BOLIGPRISFALL: Boligprisstatistikken for juni viser fortsatt nedgang i markedet

Foto: NRK

Christian Dreyer

FORTSETTER: De siste månedenes boligprisstatistikk fra Eiendom Norge viser at boligmarkedet fortsetter å kjøle seg kraftig ned.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

Eiendom Norge-sjef Christian Vammervold Dreyer la i dag frem den siste statistikken for boligprisene i Norge.

Boligmarkedet har de siste månedene vært gjennom et tydelig taktskifte, der prisene på landsbasis preges av prisfallet i hovedstaden, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Han mener det er grunn til å forvente en svakere pristrend i boligmarkedet også i månedene som kommer, selv om det vil være store regionale forskjeller.

  • I juni måned ble det solgt 9.563 boliger, noe som er 2,1 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor.
  • Hittil i 2017 er det solgt 46.374 boliger, noe som er 0,1 prosent færre enn i samme periode 2016.

– Så langt i år har det vært god aktivitet i det meste av det norske boligmarkedet. Det har vært en nedgang i antall salg i Oslo-markedet, men i landet for øvrig er det solgt flere boliger enn i 2016, som var et år med høy aktivitet, sier Dreyer.

  • I juni måned ble det lagt ut 10.745 boliger for salg i Norge, noe som er 17,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.
  • Så langt i år er det lagt ut 54.120 boliger for salg i Norge. Det er 7,0 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

Utviklingen fortsetter

De siste månedenes boligprisstatistikk viser at boligmarkedet er i ferd med å kjøle seg kraftig ned. Tallene for mai 2017 viste den svakeste maimåneden i Norge siden 2003, og vi måtte helt tilbake til oktober 2015 for å få en svakere måned i nominell utvikling, kunne Eiendom Norge-sjef, Christian Vammervold Dreyer fortelle da han la frem boligprisstatistikken for mai.

– Det er vesentlig flere boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor, sier Dreyer som forteller at det har kommet stadig flere boliger på markedet gjennom hele juni måned. Økningen i Oslo skyldes blant annet at mange flere velger å selge boligen før de kjøper ny.

– Dette vil resultere i at mange boligselgere ikke vil få solgt boligen før ferien, noe som sannsynligvis vil bidra til en svakere prisutvikling de neste månedene, sier Dreyer.

Sterkest vekst i nord – Oslo svakest

Tromsø

STØRST VEKST: Den sterkeste prisutviklingen hadde Tromsø (bildet) og Bodø

Foto: Robert Greiner/NRK

Den sterkeste prisutviklingen i juni hadde Tromsø og Bodø, hvor prisene steg med 0,2 prosent. Svakest prisutvikling hadde Oslo med en nedgang på 3,1 prosent.

– De regionale forskjellene i 12 måneders veksten er i ferd med å bli vesentlig mindre. Samtidig oppleves markedene veldig ulikt. Oslo-markedet er langt svakere enn landet for øvrig, Tromsø, Trondheim og Stavanger opplever et velfungerende og godt boligmarked, sier Dreyer.

Ikke overraskende

Nedgangen i Oslo skyldes også de nye boliglånsreglene som ble innført 1. januar i år, mener Dreyer. Hensikten med de nye reglene var å dempe boligprisveksten, særlig i Oslo.

– Dette vil nok prege markedet utover i 2017, men markedet vil normalisere seg etter hvert, sier Dreyer.

Boligprisstatistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger