Hopp til innhold

Ny vaksine kan bli godkjent i Norge

En ny vaksine vurderes nå for godkjenning i EU og Norge. Vaksineteknologien skiller seg fra de fire vaksinene som allerede er i bruk.

Frankrikes president Emmanuel Macron på besøk hos vaksineprodusenten Sanofi Pasteuri Marcy-l'Etoile, nær Lyon

UTVIKLES I FRANKRIKE: Frankrikes president Emmanuel Macron på besøk hos vaksineprodusenten Sanofi Pasteuri Marcy-l'Etoile, nær Lyon

Foto: Gonzalo Fuentes / AP

Koronavaksinen Vidprevtyn som utvikles av Sanofi Pasteur er tatt opp til såkalt «rolling review» i EU-systemet, skriver Det europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA).

– Enhver ny vaksine som blir godkjent er en gledelig nyhet. Nå er det et stykke igjen til den eventuelt blir godkjent, men jo flere vaksiner vi har, jo bedre er det. Det betyr større produksjon og bedre valgmuligheter når det gjelder vaksiner mot varianter av covid-viruset, kommenterer Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til NRK.

Fem vaksiner vurderes

Steinar Madsen, fagdirektør Statens legemiddelverk

POSITIVE NYHETER: Det sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Hvor lang tid den løpende vurderingen tar, avhenger av dataene selskapet sender inn.

– Firmaet sender data etter hvert som de får dem til det europeiske legemiddelkontoret som vurderer det fortløpende. På den måten kan de korte ned godkjenningsprosessen, forklarer Madsen.

Fra før er det fem vaksiner under rolling review i EU: Vaksinene til Sputnik, Sinopharm, CureVac, Noavax og Sinovac.

Ikke mRNA-vaksine

Fire vaksiner er godkjent for bruk i EU/EØS. Dette er vaksinene fra Pfizer og Moderna som brukes i vaksinasjonsprogrammet i Norge, samt AstraZeneca og Janssen, som ikke er med i vaksinasjonsprogrammet.

Les mer om vaksinene her

– Denne vaksinen (fra Sanofi Pasteur) er en mer tradisjonell vaksine, Den består av dette spike-proteinet som blir produsert i laboratorier. Det er altså ikke en mRNA-vaksine, som Pfizer og Moderna, sier Madsen.

– Bør vi være mer skeptiske da, siden det er mRNA-vaksinene som brukes i Norge?

– Nei. Dette er en velprøvd vaksineteknologi som vi har mange års erfaring med. Den er forskjellig fra virusvektorvaksinene (AstraZeneca og Janssen).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger