Hopp til innhold

Ny rapport: GPS-bruk øker livskvaliteten for demente

Da demenssyke Bjørn Wallin forsvant i tre døgn, hadde ikke familien anelse om hvor han var. Nå viser en ny rapport at bruken av GPS gir personer med demens, og deres pårørende, et bedre liv.

GPS-TRYGGHET

GPS-TRYGGHET: Suna Wallin (37) er sjeleglad for at faren Bjørn Wallin (72) ble funnet, etter å ha vært sporløst forsvunnet i tre døgn. Nå vil hun ta i bruk GPS-sporing, for at både hun og faren skal føle seg trygge.

Foto: Arne Vatnøy

– Vi kunne spart oss for mange bekymringer og funnet pappa med en gang, hadde vi hatt et GPS-system på ham, sier Suna Wallin.

En fersk studie fra SINTEF viser at bruken av GPS-lokalisering for demente øker livskvaliteten for både pasienter og pårørende.

Torsdag i forrige uke gikk faren til Suna Wallin ut gjennom en branndør på sykehjemmet i Oslo og forsvant. Ingen hadde sett ham. Familien lette overalt hvor Bjørn pleide å vandre.

– Han er glad i disse byturene, hvor han ser på livet, forteller Suna Wallin.

Bjørns sykdomsforløp har forverret seg gradvis de siste årene. Lenge har familien fryktet at han kunne rote seg bort.

Funnet etter Facebook-aksjon

Da datteren fikk telefon fra sykehjemmet om at Bjørn var forsvunnet bestemte hun seg for å lage en gruppe på Facebook hvor familien etterlyste ham. Raskt skapte saken et enormt engasjement, og søndag ble Bjørn funnet. Noen hadde kjent ham igjen på sosiale medier. Dehydrert, sliten, skitten og stresset lå han sovende i en fritidsbåt på Nakholmen i Oslo, ute av stand til å redegjøre for hvordan han hadde havnet der.

Nå som datteren har undersøkt GPS-lokalisering, mener hun dette kan forhindre at faren forsvinner flere ganger.

– Da har jeg kontroll. Om jeg får den telefonen igjen vet jeg hvor han er, sier Suna Wallin.

GPS: Ergoterapeut ved Geriatrisk ressurssenter i Oslo kommune, Sigrid Aketun, demonstrerer hvordan lokaliseringsteknologien fungerer, sammen med forsker Tone Øderud. FOTO: Gunnar Bratthammer

Basert på frivillighet

Tone Øderud

FORSKNING: Tone Øderud i SINTEF har samlet erfaringer fra 208 personer med demens og deres pårørende i 18 kommuner.

Foto: Pressefoto / SINTEF

SINTEF har siden 2013 samlet erfaringer fra 208 personer med demens og deres pårørende. I dag kom rapporten, som konkluderer med at lokaliseringsteknologi gir økt livskvalitet for dem som har deltatt i studien.

– Så godt som alle rapporterer at det har vært en trygghet og at det gir økt frihet. Noen føler seg overvåket, men de er i fåtall, sier Tone Øderud, seniorforsker i SINTEF.

Likevel understreker Øderud at det er mange etiske vurderinger å ta i henhold til GPS-lokalisering av demenspasienter.

– Det er mange etiske diskusjoner, og det må vi bare tørre å ta i, sier Øderud.

I studien SINTEF har gjort er bruken av GPS-lokalisering basert på frivillighet. I 2013 åpnet lovverket for at helsetjenesten kan bruke teknologien på pasienter som ikke kan gi samtykke.

AKTUELT NÅ