Hopp til innhold

Ny mistenkelig ballong observert over Sør-Amerika

En ny spionballong er observert over Sør-Amerika, melder det amerikanske forsvarsdepartementet. De mener også denne er kinesisk, i likhet med den som svever over USA.

En ballong er observert over Colombia fredag 3. februar. Ballongen ligner ballongen som er observert over USA og som amerikanske myndigheter mener er en kinesisk spionballong.

NY BALLONG: En ballong er observert over Colombia fredag 3. februar. Ballongen ligner ballongen som er observert over USA og som amerikanske myndigheter mener er en kinesisk spionballong.

Foto: Anna Griffin / AP

– Vi har fått meldinger om en ballong som svever over Latin-Amerika. Vi vurderer at det er nok en kinesisk overvåkingsballong, sier talsperson i det amerikanske forsvarsdepartementetPatrick Ryder i en uttalelse.

Det er ikke klart hvor over Sør-Amerika ballongen befinner seg.

En amerikansk tjenesteperson sier imidlertid til CNN at den ikke ser ut til å være på vei mot USA for øyeblikket.

Sent torsdag meldte amerikanske myndigheter om det de antar er en kinesisk spionballong som flyr over USA. Ballongen har også blitt observert over Canada.

Denne ballongen ser ut til å være på vei østover over det sentrale USA. Ifølge CNN er den sist kjente posisjonen Cape Girardeau i Missouri.

Bilder av den kinesiske ballongen som svever over USA. Bildet er tatt i det den var over Billings i Montana.

Bilder av den kinesiske ballongen som svever over USA. Bildet er tatt i det den var over Billings i Montana.

Foto: Larry Mayer / AP

– Uhell

Kina har sagt at ballongens tilstedeværelse over USA skyldes vinden, og er et «uhell». I en uttalelse fra landets utenriksdepartement lørdag, skylder de på force majeure.

– Den kinesiske siden beklager at luftfartøyet utilsiktet kom inn i USA på grunn av force majeure. Vi vil fortsette å kommunisere med den amerikanske siden og håndtere denne uventede situasjonen, skapt av force majeure, på høvelig vis, sier en talsperson, ifølge avisa Global Times.

Samtidig anklager de amerikanske politikere og medier for å utnytte situasjonen for å diskreditere Kina.

– Kina har alltid overholdt folkeretten og respektert suvereniteten og den territoriale integriteten til alle land, sier utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

Talsperson for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning

– Vi har ingen hensikter om å krenke et annet lands territorium eller luftrom, sa talsperson for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning på en pressekonferanse i går.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Kina hevder at luftfartøyet, som de kaller det, er en værballong som har kommet på avveie.

– Vi har ingen hensikter om å krenke et annet lands territorium eller luftrom, sa talsperson for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning, på en pressekonferanse i Beijing i går.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, henger det en stor nyttelast, beskrevet som overvåkingsutstyr, under ballongen.

Les også ABC News: USA vurderer å skyte ned kjempeballong over Atlanterhavet

Kinesisk spionballong over USA

Kontakt

Det har vært kontakt mellom Kina og USA om den kinesiske ballongen som svever over det amerikanske fastlandet, bekrefter begge land.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementet snakket USAs utenriksminister Antony Blinken fredag kveld direkte med Wang Yi, som var Kinas utenriksminister frem til desember i fjor og som fortsatt har en sentral rolle.

USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas utenriksminister Wang Yi under et møte på Bali i Indonesia 9. juli 2022.

Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken og Wang Yi, som var utenriksminister inntil nylig og nå omtales som Kinas toppdiplmat, møtte hverandre sist i juli i fjor.

Foto: Stefani Reynolds / AP

De skal ha diskutert hvordan de skal forholde seg til slike uhell på en rolig og profesjonell måte.

Wang Yi sa til Blinken at begge parter må kommunisere for å unngå feilvurderinger, ifølge det kinesiske utenriksdepartementet.

– Brudd på folkeretten

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han gjorde det klart overfor Wang at ballongens tilstedeværelse er et klart brudd på folkeretten.

Fredag kunngjorde Blinken at han foreløpig har satt et planlagt besøk til Kina på vent, men at han vil ta turen når forholdene tillater det. Blinken skulle ha møtt den nye kinesiske utenriksministeren Qin Gang og trolig president Xi Jinping

– Det første vi må gjøre nå er å få overvåkingsballongen ut av luftrommet vårt. Det er det vi fokuserer på, sier Blinken.

Både utenriksministeren og presidenten blir ifølge CNN holdt løpende orientert om ballongens ferd.

USAs utenriksminister Antony Blinken svarer om den kinesiske overvåkingsballongen i amerikansk luftrom på en pressekonferanse 3. februar.

USAs utenriksminister Antony Blinken svarer om den kinesiske overvåkingsballongen i amerikansk luftrom på en pressekonferanse i det amerikanske utenriksdepartementet.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Høyt over bakken

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier at ballongen ikke utgjør noen fare for folk på bakken og at det ikke er tegn på at den har radioaktivt eller kjernefysisk materiale om bord.

De har vurdert å skyte ned ballongen, men sier det er vanskelig på grunn av sikkerheten. De er redd store og tunge biter kan falle ned over hus og mennesker.

Den uvelkomne farkosten vil trolig være over USA i flere dager. Den flyr rundt 60.000 fot over bakken, langt høyere enn kommersiell flytrafikk.

Pentagon sier de har observert lignende overvåkingsballonger tidligere, men oppholdene i amerikansk luftrom har ikke da vært så langvarige.

AKTUELT NÅ