NRK Meny
Normal

Ny generasjon Sponheim på arenaen

Faren ga seg etter et elendig valgresultat og fordi han var «drittlei» etter 16 år på Stortinget. Nå entrer neste generasjon Sponheim politikken.

Ingrid Sponheim

Ingrid Sponheim er ny generasjon Sponheim på Venstres landsmøte.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Trine Skei Grande har refset asyl- og innvandringspolitikken til Jens Stoltenberg og resten av regjeringen, Abid Raja har sagt «kjære landsmenn» i rojal stil fra talerstolen til stor munterhet for salen, og Ola Elvestuen er forslått til henholdsvis Norges nye utenriksminister og samferdselsminister dersom Venstre blir med i regjering etter valget etter 2013.

Han kan visst klare begge deler heter det fra talerstolen, kanskje samtidig.

Det er landsstyremøte i Venstre knappe to og et halvt år etter at tidligere partileder Lars Sponheim fra Sponheim gård i Ulvik utbasunerte at han var «drittlei» og ville gi seg som partileder etter et begredelig stortingsvalg i 2009.

Det betyr ikke at landsmøtet til Venstre er Sponheimfri sone.

- Ingen rikspolitiske ambisjoner

Lars Sponheim

Lars Sponheim

Foto: Hallgrim Hals / NRK

For på første rad, på Hordaland-benken, sitter dette landsmøtets utsending fra Sponheim gård og Ulvik.

Ingrid Sponheim (27), datteren til Lars og Mette, syntes nemlig det var viktig å engasjere seg lokalt da hun flyttet tilbake til Ulvik i 2008.

Før det hadde hun ikke vært medlem av Venstre en gang.

Nå er hun valgt inn i herredsstyret og er altså delegat for Hordaland Venstre på landsmøtet.

- Det er et lite samfunn i Ulvik, og det er viktig å engasjere seg. Men hele mitt politiske engasjement er lokalt. Jeg har ingen rikspolitiske ambisjoner.

Hun sier det som om hun mener det. Ser alvorlig opp, og gliser.

- Det er i Ulvik jeg føler at jeg hører hjemme.

Lars og Mettes politkkfire sone

Faren Lars var en mester på å få spalteplass i mediene for sin folkelige stil. Det var «hver mann sin høne» fra Stortingets talerstol og Sylvia Brustads fikenblad, fisketur med statsminister Jens Stoltenberg og forside i VG med bar overkropp.

Stoltenberg og Sponheim på fiske-tur

Stoltenberg og Sponheim på fiske-tur

Foto: Tore Hjørnevik / NRK

- Det høres kanskje rart ut, men pappa som politker ble i liten grad diskutert hjemme på Sponheim. De fleste her vet nok mer om hva pappa har sagt og gjort enn meg. Jeg har rett og slett ikke noe spesielt forhold til ham som politiker, sier Sponheim.

Hadde det vært en annen hadde det vært vanskelig å tro, men med Lars Sponheim og familien var det anderledes.

Han skilte virkelig hardt mellom politikeren Lars Sponheim og familiefaren og sauebonden Lars Sponheim.

I så stor grad at tidligere TV 2-sjef Kåre Valebrokk skrev følgende i Aftenposten da Sponheim trakk seg som partileder:

« I alle sine 16 år i rikspolitikken har Sponheim holdt familien trygt beskyttet av lokalsamfunnet i Ulvik. Selv ikke stortingsjournalister har uten å sjekke det først kunnet komme på hva fru Sponheim heter til fornavn. Nå går spøken i gangene om at Sponheim – etter angivelig å ha besøkt hjemfylket så sjelden som hans kritikere hevder – til tider kan ha problemer med å huske det selv.»

Sponheims kampsaker

Men selv om det er lokalt og begrenset til Ulvik holder altså neste blad Sponheim på å bygge seg opp i politikken. Og hun har tre fanesaker.

- Jeg er lærer, så kunnskap og utdanningspolitikk er viktig for meg. Jeg er også opptatt av miljø i vid forstand. For eksempel i bevaringen av Nordlandshesten som er i ferd med å bli utryddet. Dessuten er jeg veldig opptatt av satsing på småbedrifter. De utgjør en stor og viktig del av norsk næringsliv, og de er viktige for små lokalsamfunn som for eksempel Ulvik, sier Sponheim.

Om hun får snakket mest om dem eller faren på landsmøtet er imidlertid usikkert.

- He-he, alle her har jo en historie om pappa som de vil dele med meg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger