Hopp til innhold

Skei Grande i strupen på Jens

Venstres leder Trine Skei Grande tok et knallhardt oppgjør med asyl- og innvandringspolitikken til statsminister Jens Stoltenberg under talen til Venstres landsmøte.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande tok et oppgjør med regjeringens asyl- og innvandringspolitikk.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg

Trine Skei Grande brukte store deler av talen sin på landsmøtet til Venstre til et oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen sin asylpolitikk.

- Vi er blitt beskyldt for mye fra statsministeren i den debatten som har pågått de siste ukene. Vi er blitt beskyldt for å drive med ren populisme, vi er blitt beskyldt for å gå inn for et hodeløst frislipp av innvandringspolitikken som vil føre til at vi får 20 000 asylsøkere på dørene. Vi er blitt beskyldt for å være uansvarlige, sa Skei Grande til landsmøtet.

Årsaken til beskyldningene er, ifølge Venstrelederen, et ønske om å dekke over at FNs barnekonvesjon ble gjort til norsk lov av Venstres tidligere justisminister Odd Einar Dørum i 2003.

Hun siterte også Martin Luther Kings tale der han sa:

«Det kommer tider når en må ta et valg som verken er trygt, politisk lettvint eller populært, men hvor en må ta det valget likevel fordi samvittigheten sier at det er riktig.»

- Jens Stoltenberg, det er på tide å gjøre det som er riktig, sa Skei Grande.

I motbakke

Asyl- og invandringspolitikken er ett av områdene Venstre har markert seg på den siste tiden.

19. mars la Venstre frem 12 enkeltforslag om innvandringspolitikken i Stortinget.

Forslaget ble nedstemt. Om dette er riktig, populært eller politisk trygt vites ikke. Det som imidlertid er sikkert, er at Venstre sliter på meningsmålingene.

Ved stortingsvalget i 2005 fikk partiet en oppslutning på 5,9 prosent og 10 mandater på Stortinget. Ved siste stortingsvalg i 2009 var oppslutningen redusert til 3,9 prosent. Det sendte partiet under sperregrensen og mandatene ble redusert fra 10 til to.

Det førte til at Lars Sponheim trakk seg som partileder og at Skei Grande tok over. Etter det har partiet klart å øke oppslutningen fra henholdsvis 5,6 til 5,7 og 5,9 til 6,3 prosent i fylkesvalgene og kommunevalgene i 2007 og i 2013.

Oppgangen til tross, partiet sliter på meningsmålingene.

Partibarometer mars 2012

Parti

Valg '09

Resultat februar

Resultat mars

Diff 09-mars 12

Diff feb-mars

Arbeiderpartiet

35,4

35,1

34,1

-1,3

-1

Høyre

17,2

27,3

26,2

9

-1,1

Fremskrittspartiet

22,9

14,2

17,3

-5,6

3,1

Kristelig Folkeparti

5,5

5,4

6

0,5

0,6

Senterpartiet

6,2

4,7

4

-2,2

-0,7

Venstre

3,9

6,5

3,3

-0,6

-3,2

Sosialistisk Venstreparti

6,2

4,2

5,6

-0,6

1,4

Rødt

1,3

1

1,5

0,2

0,5

Andre

1,4

1,5

2

0,6

0,5

det siste partibarometeret til NRK som ble gjennomført mellom 28. februar og 5. mars viste en oppslutning på beskjedne 3,3 prosent.

Refset regjeringens fattigdomspolitikk

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Skei Grande fortsatte med et oppgjør med regjeringens fattigdomspolitikk.

- De siste seks årene med denne regjeringen har 6 500 flere barn i Norge som lever i fattigdom. I valgkampen i 2009 løftet Lars (Sponheim, red.anm) dette temaet og ba om at kranglingen om hvem som har ansvar måtte slutte og at alle i fellesskap heller måtte ta ansvar, sa Skei Grande.

Men til tross for det Skei Grande og Venstre oppfattet som muntlig støtte til forslagene sine, uteble resultatene.

- Det sies at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, men jeg må si det føltes litt som om innsatsen for å få regjeringen med på et fattigdomsløft for barn var forgjeves når vi fikk stortingsmeldingen i hånden. Det ble ikke lansert ett eneste nytt tiltak, sa venstrelederen.

Samtidig påpekte Skei Grande at ingenting utligner forskjeller like effektivt som en god skole.

- Statistisk Sentralbyrå har anslått at vi kommer til å mangle 18 000 lærere i Norge innen 2020. Samtidig blir skolene til stadighet pålagt nye oppgaver som krever mer lærere, sa Skei Grande.

Hun påpekte at Kunnskapsdepartementet har kartlagt at 37 000 med lærerutdanning ikke jobber som lærere her til lands. Hovedårsaken er at de ikke fikk bruke nok tid på elevene fordi papirarbeidet tok overhånd.

- Skal vi få færre til å slutte i læreryrket, og skal vi få flere til å velge lærerutdanning, så må la lærerne få lov til å være lærere, sa venstrelederen.

- Stor tro på miljøvernministeren

Skei Grande fortsatte med å rose SVs miljøengasjement og fortelle at hun har store forventninger til Bård Vegar Solhjell som miljøvernminister.

- Men selv om jeg vet at overbevisningen er der, så er dessverre gjennomslaget til SV i miljøsaker veldig, veldig lite, hvisket Skei Grande.

Hun sa tålmodigheten med stadige utsettelser av blant annet regjeringens lovede klimamelding begynner å bli tynnslitt.

- Vi mener klimautfordringen er den største og viktigste oppgaven vår generasjon har å løse. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Venstre mener klimaløsningene ikke kan utsettes. Vi mener klimautfordringene er den største og viktigste oppgaven vår generasjon har å løse. Om denne regjeringa ikke vil ta det ansvaret, så får de gi det fra seg. Vi står klar til å ta over.

AKTUELT NÅ