Hopp til innhold

Ny cøliaki-test sparer deg for gastroskopi

Over 100.000 nordmenn kan lide av cøliaki, ofte omtalt som glutenallergi. For å få stilt diagnosen må du gjennom tarmundersøkelser. Men det kan det snart bli en slutt på. – Kjempebra! sier cøliaker Ingrid Dibbern.

Ingrid Dibbern fikk diagnosen cøliaki da hun var 10 mnd, og forteller om det her.

Ingrid Dibbern fikk diagnosen cøliaki da hun var 10 mnd, og synes det er fælt at hun måtte gjennom gastroskopi. Hun ønsker en enkel blodprøve velkommen.

Ingrid Dibbern har cøliaki. Da hun begynte å få grøt rundt seks måneders alder, kastet hun opp mye og gikk ned i vekt.

– Jeg var veldig syk. Jeg hadde ikke lyst på mat, jeg var slapp og dårlig. Og jeg var ikke aktiv som andre barn. At et lite barn på ti måneder bare ligger og sover, og vrir seg unna grøten er ikke helt normalt, sier Ingrid.

Hun ble stadig dårligere, og etter å ha vært til sjekk hos lege og helsestasjon flere ganger ble hun tilslutt innlagt på sykehus.

– Mamma ble så redd for meg at hun dro til sykehuset med meg. Der kastet jeg så hardt opp at jeg traff vinduet, og da var det en lege som skjønte hva som kunne være galt, sier Ingrid.

10 måneder gammel legges Ingrid i narkose for å få undersøkt tarmen gjennom gastroskopi.

Det gjøres ved at en lang slange, med lys og kamera på, føres ned gjennom svelget og ned i tarmen, hvor det blir tatt prøver.

Foreldrene til Ingrid synes det var grusomt, forteller hun.

– Mamma har fortalt at hun ikke fikk lov til å være sammen med meg da de la meg i narkose og gjorde undersøkelsen – fordi det er for tøft, sier Ingrid.

I dag trenger ikke barn å måtte gå igjennom gastroskopi for å få stilt diagnosen, men alle over 18 år må.

Forsker Asbjørn Christophersen forklarer om den nye cøliaki-testen de har forsket frem.

Med den nye testen slipper pasientene å ta gastroskopi for å få bekreftet at de har cøliaki, sier forsker Asbjørn Christophersen.

Norske forskere med ny prøve

Teamet til professor og senterleder Ludvig Sollid ved Senter for immunregulering ved Universitetet i Oslo, får internasjonal oppmerksomhet for forskningen sin på cøliaki. Forsker Asbjørn Christophersen har nå utviklet en ny testmetode hvor pasientene kan slippe å ta den fryktede tarmundersøkelsen.

Så fort prøven kommer på markedet kan du ta en blodprøve hos fastlegen. Blodprøven blir så sendt et sentralt laboratorium som utfører testen.

– Folk vil få svar fra fastlegen sin på om de har sykdommen eller ikke. De behøver kanskje ikke lenger å dra til sykehuset å få tatt vevsprøvene fra tarmen, sier forsker Asbjørn Christophersen.

Når testen kommer på legektontorene er vanskelig å si nøyaktig, men han håper det blir i løpet av de nærmeste årene.

Overlege på gastroavd. på OUS og professor på OIU, Knut E. A. Lundin forklarer hvordan gastroskopi tas, om hvordan det oppleves osv.

Overlege på gastroavd. på OUS og professor på OIU, Knut E. A. Lundin forklarer hvordan gastroskopi tas, om hvordan det oppleves.

Slipper å spise gluten

Overlege ved gastroavdelingen ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo, Knut E. A. Lundin sier den nye testen ser svært lovende ut.

– Det som er en veldig fordel med testen er at den kan brukes både hos de som spiser gluten, men også hos de som har sluttet å spise gluten, sier han.

Han forklaret at antallet glutenreaktive celler er forhøyet i blodet hos alle cøliakere.

– Dette betyr at vi kan diagnostisere cøliaki helt uavhengig av om pasienten spiser gluten eller ikke. De slipper dermed også ubehaget som gluteninntak alene kan føre til. For ikke å snakke om at de slipper gastroskopien, sier han videre.

Har du cøliaki blir du frisk når du ikke spiser gluten, og dagens prøver vil derfor ikke vise noe utslag om du har spist glutenfritt en periode. I dag må du dermed spise gluten i flere uker for at testene skal vise rett svar.

– Ja, det er jo det store problemet. Jeg har ikke tall på hvor mange som opplever det som besværlig. Det er en helt dagligdags opplevelse at pasientene sier «det klarer jeg ikke, det går ikke».

Med den nye testen kan legene teste deg selv om du ikke har spist gluten på lenge.

Se reportasjen om cøliakitesten fra Dagsrevyen her:

Over 100.000 nordmenn kan lide av cøliaki, ofte omtalt som glutenallergi. For å få stilt diagnosen må du gjennom tarmundersøkelser. Men det kan det snart bli en slutt på.

– Syk i fire uker

Ingrid forteller at sist hun fikk i seg hvetemel var hun syk i fire uker.

– Det blir mye sofaen om jeg får i meg gluten. Jeg kaster opp. Jeg får veldige magesmerter og blir veldig dårlig. Det kjennes ut som en skikkelig influensa, sier hun.

Bortsett fra de gangene hun har fått i seg mel og blitt dårlig synes hun nå det er greit å leve med å ikke tåle gluten.

Men det var ikke like enkelt da hun vokste opp.

– Det var tøft. Det var mye fordommer mot det, det var litt tabubelagt. Folk kommenterte maten, de tok på den, og lurte på hva det var for noe fordi det kanskje ser annerledes ut. De sa at det jeg spiser er ekkelt. Jeg synes jo ikke det er noe gøy å høre, for det er jo det jeg spiser, sier hun.

– Jeg ble litt utenfor i oppveksten. Jeg likte ikke å spise foran andre folk, fordi de ville ta og kjenne på det jeg spiste, sier hun videre.

Positivt innstilt

Ingrid forteller at folk synes synd på henne.

– De mener jeg har litt ekstra å tenkte på. Jeg har jo det, men det er naturlig for meg å gå i butikken å kjøpe glutenfritt, å ikke gå på bakeren og kjøpe hveteboller. Tilbudet har blitt veldig bra for cøliakere i dag, så er det ikke noe vanskelig for meg. Jeg liker ikke å høre at det er synd på meg, for det er ikke det, sier hun.

– Jeg har lært meg å være åpen med cøliakien min, og er ikke flau over det lenger. Jeg spiser sunt, og jeg tenker egentlig ikke så mye på det. Jeg lever som alle andre mennesker, bare at jeg spiser glutenfritt, smiler hun.

Å kunne få sjekket om man har cøliaki kun med en blodprøve er hun svært positiv til.

– Kjempebra! Da kan flere finne ut at de har cøliaki fortere, og dermed begynne på et glutenfritt kosthold raskere. Kan de konsentrere seg om skolen, og være friske og «normale» raskere, så synes jeg det er bra, sier Ingrid.

Forskere har funnet årsaken til cøliaki

AKTUELT NÅ