Hopp til innhold

NRK har kjøpt øy i deilig klima

NRK har kjøpt ei øy i den virtuelle verdenen Second Life. Her skal de blant annet åpne kontor og avduke konsertscene.

Bjarte Johannesen i Second Life
Foto: NRK

Øya har en størrelse som tilsvarer 65.000 kvadratmeter i vår "virkelige" verden.

- I Second Life er dette en passe stor eiendom. Men med tanke på at BBC eier fire øyer, er det jo ikke helt enormt heller, sier Bjarte Johannesen, medieutvikler i NRK og ansvarlig for prosjektet.

Bjarte Johannesen foran Bryggen i Bergen
Foto: NRK

Inne på Quart'en

På øya, som blir hetende "NRK", skal innbyggerne selvfølgelig tilbys NRK-innhold.

- Av nordmenn som bruker Second Life i dag, er det først og fremst ungdom. For oss er det da naturlig å ha mye P3-stoff, og vi skal blant annet rigge ei scene hvor vi kan sende P3Sessions fra.

- Vi satser på at seere og lyttere skal kunne gå via NRK for å oppleve både Øya-festivalen og Quart'en i Second Life, når de juridiske rettighetene er i orden, fortsetter Johannesen.

Øya er allerede kjøpt, og den vil bli å finne i den virtuelle verdenen om ei ukes tid. Deretter skal husene bygges og aktivitetene etableres. Prosjektansvarlig regner med å ha de første aktivitene klare om noen uker.

- Hva med nyheter, er det noe dere vil tilby innbyggerne?

- Dette er ikke akkurat stedet for en nyhetstjeneste, men vi får se. Reuters har et eget byrå i Second Life, forklarer Johannesen. Han beskriver etableringa som en ny arena for NRK.

Pent og funksjonelt

- For oss er det viktig at folk lett kan finne fram og kjenne seg igjen. Det skal være tydelig for folk at dette er NRK, men om vi bygger sånn at det blir identisk med Marienlyst eller om vi for eksempel lager hus i kuleformat, det har vi ikke bestemt oss for.

Den som har eiendom i Second Life står fritt til å bygge, men Johannesen ser ikke bort fra at de vil hyre profesjonelle designere til å utføre jobben, får å få det mest mulig pent og funksjonelt.

Kan bygge i løse lufta

- I Second Life er systemet svært ubyråkratisk, og vi slipper å sende inn byggesøknader for alt vi ønsker å gjøre. Her kan vi bygge både i høyden og bredden, til og med i løse lufta. Innbyggerne flyr uten problemer, fastslår Johannesen.

Johannesen nevner en kafé som minglerom i NRK-landskapet, og det er nettopp her noe av kjernen i Second Life er - at folk kan møte hverandre ansikt til ansikt og snakke sammen.

NRK har betalt en engangssum på 1675 dollar, tilsvarende drøyt 11.000 norske kroner, for å få etablere seg i Second Life.

I realiteten er eiendommen en leid serverplass, og den årlige prisen på leia er vel 25.000 kroner.

- En grei pris for ei øy, fastslår Johannesen. Han utelukker heller ikke at NRK kan komme til kjøpe flere eiendommer i denne virtuelle verdenen.

- Bli den du har drømt om

Klimaet på NRK-øya er varmt og deilig. Sånn vil det forbli i Second Life inntil noen eventuelt bestemmer seg for å endre på det. Ellers går klokka på vanlig vis, og det er både dag og natt.

- I Second Life kan du bli den du alltid har drømt om å være. Du bestemmer din egen personlighet, som du kan forandre på når som helst. Dette er en slags verden nummer to, og jeg skjønner at det kan være lett å bli hekta.

Prosjektleder Bjarte Johannesen beskriver seg sjøl som en vanlig person med "mørke klær" i det virtuelle landskapet.

AKTUELT NÅ