Hopp til innhold

Norske rektorer: Foreldre vet for lite om barnas nettmobbing

Mer enn hver tredje rektor mener foreldre ikke er oppmerksomme på nettmobbingen som skjer blant barna deres. – Mange foreldre vet egentlig ikke hva barna driver med, sier Hans Sigurd Tvedt Morstøl i ungdomsseksjonen i Vest politidistrikt

Mobbemeldinger

HARD KOST: Eksempler på meldinger norske ungdommer har sendt til hverandre.

Foto: Vidar Kvien

I en spørreundersøkelse blant 1000 av landets rektorer svarte 40 prosent at foreldre i liten eller svært liten grad er oppmerksomme på uthenging og mobbing blant barna på nett.

Hans Sigurd Tvedt Morstøl

FOR SENT: Ofte oppdager foreldrene mobbingen når det er for sent, sier Hans Sigurd Tvedt Morstøl i Politiet.

Foto: Hans Sigurd Tvedt Morstøl

– Foreldrene følger med de yngste på nett, men når barna blir i 15-årsalderen, så blir de overlatt til seg selv, sier Hans Sigurd Tvedt Morstøl i ungdomsseksjonen i Vest politidistrikt.

– Snakk med barna dine

Hver fjerde tenåring har sendt et naken- eller lettkleddbilde av seg selv, viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

I går fortalte NRK om 19 år gamle Sebastian som sendte et nakenbilde av seg selv til en kamerat. Bildet ble senere spredt til flere hundre elever på skolen han gikk på.

Steffen Handal, leder av Utdanningsforbundet

NY PROBLEMSTILLING: Steffen Handal i Utdanningsforbundet sier skolene i mange tilfeller oppdager mobbingen før foreldrene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– For mange foreldre er nettmobbing en litt ny problemstilling, og i mange tilfeller oppdager skolen dette før foreldrene, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal til NRK.

– Snakk med barna dine, vit hvordan de har det, hjelp dem med å sette grenser for hva som er greit og ikke greit, sier Handal.

Hemmelige brukere

53 prosent av tenåringene sier de har opplevd én eller flere ubehageligheter på sosiale medier, ifølge elevundersøkelsen Norstat har gjennomført for NRK. Mange foreldre følger barna på Instagram, Snapchat og Facebook, og følger med. Det finnes det veier utenom.

Marie Fossen

FLERE KONTOER: Mange unge har private kontoer hvor foreldre ikke slipper til, bekrefter Marie Fossen.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

– Mange foreldre lager seg instagramprofil for å følge med, men det er også mange unge som har private brukere der barna legger ut mer drøye ting, forteller 10.-klassing Marie Fossen ved Lierbyen skole.

Ifølge undersøkelsen Norstat har utført, svarer 19 prosent av tenåringene at de opererer med flere kontoer.

– Ofte vet foreldrene veldig lite før ballongen sprekker og sønnen eller dattera er fortvilet over at bilder har kommet på avveie, sier Morstøl.

Han jobber ofte med skoler for å forebygge mobbing på nett. Nesten hver måned etterforsker han en sak der private bilder er på avveie.

– Dårlige forbilder

– Foreldre må snakke med barna, sette seg inn i de sosiale mediene og det tekniske utstyret som finnes, slik at man eventuelt kan sette opp sperrer på nett for de mindre barna, sier Gunn Iren Müller i Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

Hun erkjenner at mange foreldre synes det er vanskelig å sette seg inn barnas mediehverdag. På den andre siden er andre foreldre for aktive på nett, ifølge Müller.

– Barna må vite at det ikke er lov å dele bilder av andre uten tillatelse. Da kan foreldre også bli flinkere til ikke å dele bilde av barna uten å spørre først.

– Så mange foreldre er dårlige rollemodeller?

– Noen er nok det ja. Noen bruke sosiale medier mye selv og rett og slett ikke se barna når de burde se dem.

AKTUELT NÅ