Hopp til innhold

– Nordmenn i lederposisjoner i IS er svært dårlig nytt for Norge

Eksperter mener risikoen for et terrorangrep på norsk jord øker som følge av at to nordmenn skal ha steget i gradene i terrorgruppa IS.

IS-krigere i Raqqa

IS-KRIGERE: Dette bildet, postet 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser IS-krigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker sist søndag. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået Ap.

Foto: Uncredited / Ap

al-baghdadi

ETT AV FÅ BILDER: Dette skal være et bilde av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Han holder seg skjult, og USA har satt en pris på 10 millioner dollar på hodet hans.

NRK kan torsdag fortelle at to nordmenn har steget i gradene i terrorgruppa Den islamske stat, og nå mottar sine ordre direkte fra kalif og leder Abu Bakr al-Baghdadi.

De to skal være Bastian Vasquez, fra Skien, og en 24 år gammel nordmann som tidligere bodde i Bærum. Vasques har chilensk bakgrunn, 24-åringen afrikansk.

Etter det NRK kjenner til, er disse to blant dem PST er mest bekymret for, når det gjelder Norges sikkerhet.

– Større fokus på Norge

Med god grunn, mener frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark. Ifølge Stormark, som også er redaktør for nettstedet Hate Speech International, kan risikoen for terroraksjoner i regi av IS på norsk jord øke som følge av at nordmenn skal ha tett kontakt med al-Baghdadi.

Stormark sier det også tidligere har vært antydninger om at nordmenn skal ha steget i gradene i IS, men at det er nytt at de skal ha steget så høyt.

– Den opplysningen gjør at fokuset på Norge, på grunn av persongalleriet, nødvendigvis vil kunne være større enn det som er naturlig ut ifra en strategisk tankegang, sier Stormark til NRK.

Personlige preferanser

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er forfatter og redaktør i nettstedet Hate Speech International.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Dagbladet skrev torsdag at terrorister fra Den islamske stat (IS) på vei til Norge var grunnen til terroralarmen som ble utløst i sommer. Terroristene skal ha kommet fra land utenfor Midtøsten. VG melder torsdag kveld at terroristene skal ha hatt planer om å angripe en stor folkemasse ved å bruke kniver.

Stormark påpeker at det foreløpig ikke foreligger opplysninger om at IS' sentrale ledelse har planer om å bruke terroraksjoner utenfor Irak og Syria som et virkemiddel for å fremme egne interesser.

– Men dersom et slikt øyeblikk skulle komme, vil sentrale personer fra Norge i toppledelsen i IS være svært dårlige nyheter for norsk sikkerhet, sier Stormark.

Han forklarer dette med personlige referanser og personlige historier ofte vil spille en rolle for en terrororganisasjon når den velger potensielle mål.

– Det betyr at nordmenn sentralt i ledelsen i ISIL gjør terrortrusselen mer alvorlig sett med norske øyne, sier Stormark.

Akerhaug: – Skremmende

Journalist Lars Akerhaug, som blant annet har skrevet boka «Norsk Jihad», mener det er skremmende at de to nordmennene skal ha fått mer innflytelse i IS.

Han peker på at ingen av to nordmennene har vært i Syria særlig lenge. I Vasques' tilfelle er det snakk om rundt to år.

– Når man ser at de såpass raskt har fått har fått viktig posisjoner i denne terrorgruppa, er det veldig bekymringsfullt, sier Akerhaug, som mener det er vanskelig å svare på om de to nordmennene må ha gjort noe spesielt for å komme i posisjon i IS.

– Generelt kommer det veldig mange rekrutter fra Vesten som slutter seg til Den islamske staten. Vasques er kanskje en person som skiller seg ut ved at han er veltalende, men det kan være andre grunner til at de rykker oppover også.

Akerhaug påpeker at begge de to nordmennene har blitt radikalisert i Norge, og at de tilhører et miljø som har vokst frem de siste fem årene.

– Disse radikaliseringsprosessene foregår raskt, og vi har ikke klart å reagere som samfunn, sier Akerhaug, som ikke er i tvil om at opplysningene gjør det mer sannsynlig at Norge kan bli et terrormål.

– Det er klart at det har mye å si for trusselnivået i Norge at det er to ledende nordmenn i denne terrorbevegelsen. Hvis det er slik at disse planlegger terrorangrep mot Europa og Vesten, øker dette sjansen for at Norge blir valgt ut som mål. Det er skremmende.

– Har allerede et radikalt nettverk

Per Christian Gundersen

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, Syria-ekspert ved Forsvarets Høgskole, tror det kan være lettere for IS å gjennomføre terroraksjoner på norsk jord, gitt nordmennenes kunnskap om norsk infrastruktur.

Foto: Privat

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at minst 50 av de mange tusen som har reist fra Vesten for å kjempe med IS, har reist fra Norge. 20 har reist tilbake til Norge, mens opp mot ti personer fra Norge er drept i kamp for IS.

Kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og Syria-ekspert Per Christian Gundersen presiserer overfor NRK at han ikke har forsket på vestlige jihadisters motiver for å slutte seg til terrorgrupper, men mener Stormark kan ha et poeng når han sier at trusselen mot Norge kan øke.

– Det virker fornuftig, ettersom disse vil kjenne norsk kultur og språk, og er radikalisert av en grunn. Hvis man sitter tett på kalifen i IS, er det nærliggende å tro at man vil kunne komme med forslag om hva som vil være «gode» terrormål, sier Gundersen.

Han påpeker at personer med bakgrunn fra Norge vil kunne kjenne til «sårbare objekter». Slike personer vil også ha kunnskap om hvilke mål som egner seg for å gjennomføre «spektakulære aksjoner, og skape frykt», noe Gundersen påpeker er målet med terroraksjoner.

Gundersen mener det også kan spille en rolle at de to nordmennene kjenner andre ekstremister i Norge.

– Man kjenner de radikale miljøene og man har allerede nettverk som kan være nyttig i både planlegging, forberedelser og gjennomføring av terror. Dette gjør at man vet hvem man kan stole på og samarbeide med, sier Gundersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Akerhaug om IS-nordmenn

VIDEO: Journalist og forfatter Lars Akerhaug om at to nordmenn skal ha inntatt lederposisjoner i IS.

– En ny dimensjon ved IS

Gundersen påpeker at problematikken med IS-krigere som har kunnskap som trengs for å gjennomføre terror i hjemlandet også er gjeldende i en rekke andre europeiske land.

I Europa har det kommet særlig mange for å slutte seg til IS fra Storbritannia. Regnet ut fra innbyggertall er likevel Belgia landet det har reist flest fra.

– Dette er på mange måter en ny dimensjon ved IS i forhold til al-Qaida. IS har mye grunnet sin tydelige visjon om en ren islamsk stat basert på sharia (tradisjonell islamsk lov), et mye større rekrutteringsgrunnlag og flere sympatisører. I tillegg til at mange trolig blir ytterligere radikalisert og kanskje traumatisert gjennom IS, får de kamperfaring og kompetanse i grunnleggende militær taktikk, våpenbruk og tilvirking av improviserte bomber, sier Gundersen, og legger til:

– Dette medfører trolig både en økt evne og vilje til å utføre terrorhandlinger i vesten dersom ordren fra den selvutnevnte kalifen Baghdadi kommer.

To nordmenn har fått lederposisjoner i IS. Norske myndigheter bekrefter dette overfor NRK. Kilder forteller at de to mottar ordrer direkte fra lederen i islamistorganisasjonen.

REPORTASJE FRA DAGSREVYEN: To norske jihadister skal ha klatret i hierarkiet i IS.

Propagandavideo fra Irak

VISTE SEG I PROPAGANDAVIDEO: I sommer stod Bastian Vasquez fra Skien fram som soldat i en propagandavideo fra Den islamske staten (IS). Der viste han hvordan terrororganisasjonen sprengte en irakisk grensepost.

AKTUELT NÅ