Hopp til innhold

– Norske jihadister har fått lederposisjoner i IS

To norske jihadister har klatret raskt i terrorgruppen Den islamske staten (IS). Ifølge NRKs kilder mottar de nå ordre direkte fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

To nordmenn har fått lederposisjoner i IS. Norske myndigheter bekrefter dette overfor NRK. Kilder forteller at de to mottar ordrer direkte fra lederen i islamistorganisasjonen.

REPORTASJE: To norske jihadister skal ha steget i gradene i terrorgruppa Den islamske stat.

I sommer stod Bastian Vasquez fra Skien fram som soldat i en propagandavideo fra Den islamske staten (IS).

Der viste han hvordan terrororganisasjonen sprengte en irakisk grensepost.

al-baghdadi

KALIF: Dette skal være et bilde av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. USA har satt en pris på 10 millioner dollar på hodet hans.

NRK har kilder som sier at Vasquez, sammen med en annen jihadist med norsk bakgrunn, nå har klatret høyt i hierarkiet i IS, og har inntatt lederposisjoner.

Over 2000 av soldatene i IS er såkalte fremmedkrigere fra vestlige land. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at minst 50 av disse har reist fra Norge. 20 har reist tilbake til Norge, mens opp mot ti personer fra Norge er drept i kamp for IS.

Får ordre fra IS-lederen

NRKs kilder sier de to norske nå mottar ordre direkte fra IS-leder al-Baghdadi.

Fra norske myndigheter får NRK bekreftet at det er flere av de norske jihadistene som har sluttet seg til IS som har inntatt lederposisjoner.

Bastian Vasquez er fra Skien, og har chilensk bakgrunn. Han er nordmannen som skal ha vært lengst i Syria. Han etterforskes av PST, siktet for deltakelse i en terrororganisasjon.

Han er også tiltalt for å ha fremsatt trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en egenprodusert video.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Propagandavideo fra Irak

VISTE SEG I PROPAGANDAVIDEO: I sommer stod Bastian Vasquez fra Skien fram som soldat i en propagandavideo fra Den islamske staten (IS). Der viste han hvordan terrororganisasjonen sprengte en irakisk grensepost.

Den andre som skal ha rykket oppover i IS-hierarkiet er en nordmann med afrikansk bakgrunn. 24-åringen skal ha bodd i Bærum inntil han vinteren 2012 reiste til Syria.

Etter det NRK kjenner til, er disse to blant dem PST er mest bekymret for, når det gjelder Norges sikkerhet.

Norske myndigheter understreker at det ikke kan utelukkes at flere som har reist fra Norge har inntatt lederposisjoner i IS.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

SE VIDEO: Trusselvideoen som Skiensmannen er tiltalt for å ha lastet opp, glorifiseres drap på norske soldater og hevn mot regjeringen og kongehuset. NRK redigerte den i januar 2012 slik at den delen som viser bilder av kister med falne norske soldater ikke er med.

– Uvanlig at europeere er høyt i IS

Truls Tønnessen

FORSKER: Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: NRK

Det er uvanlig at fremmedkrigere fra Europa er så høyt i IS-systemet, mener forsker Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Det vi har sett er at fremmedkrigere fra Europa fungerer lavt nede i hierarkiet, som fotsoldater eller selvmordsbombere. De er også ofte brukt i propagandaøyemed, som i videoer for å verve andre fremmedkrigere.

Han legger til at det stort sett er personer fra Midtøsten eller Tsjetsjenia med militær eller annen spesifikk erfaring som har steget i IS-systemet.

Etter det NRK erfarer, skal altså de to norske jihadistene motta direkte ordre fra IS-leder al-Baghdadi.

– Det er vanskelig å vite hvorfor disse to skal ha steget i gradene, men ofte er det sånn at de som stiger i gradene har en spesifikk kompetanse, eller at de har vært spesielt lærenemme. Det betyr også mye om personene har lang fartstid i området, forklarer Tønnessen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

IS-krigere i Raqqa

IS-KRIGERE: Dette bildet, postet 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser IS-krigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker sist søndag. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået AP.

Foto: Uncredited / Ap

Brutal og nådeløs

29. juni byttet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) navn til Den islamske staten, og erklærte sin leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif – leder for alle muslimer.

Abu Bakr al-Baghdadi

AL-BAGHDADI: Bildet er frigitt av irakiske myndigheter.

Foto: Uncredited / Ap

Han hevder selv å være direkte etterkommer av profeten Mohammed, grunnleggeren av islam.

Lederen Abu Bakr al-Baghdadi blir karakterisert som brutal og nådeløs, men også som en svært dyktig strateg.

Han holder seg i bakgrunnen, og lite er kjent om hans privatliv.

Amerikanske styresmakter har gjort flere forsøk på å ta livet av ham, men uten å ha lykkes. USA har satt en pris på 10 millioner dollar, rundt 60 millioner norske kroner, på hodet hans.

Al-Baghdadi er kjent for å bruke svært brutale metoder for å få has på motstandere, og at han ikke nøler med å vende seg mot tidligere allierte dersom det kan hjelpe ham i å nå målene sine.

Mye tyder på at al-Baghdadi har operert fra Syria det siste året, men ISIL-krigere nyhetsbyrået Reuters har snakket med, sier Baghdadi har mange skjulte overraskelser for fiendene sine.

– Reiste til Syria fordi han ble uthengt i Norge

NRK har vært i kontakt med Bastian Vasquez' advokat John Christian Elden. Elden sier til NRK at opplysningene om at Vasquez skal ha steget i IS-hierarkiet ikke har noe med den pågående straffesaken å gjøre, og at han derfor ikke har noen kommentar.

I slutten av juni sa Elden til NRK at han ikke hadde hatt kontakt med Vasquez på et par år, og at han ikke visste at klienten var tilknyttet Den islamske staten.

– Jeg snakket med ham før han forlot Norge. På det tidspunktet var han kun siktet for å ha laget en videofilm i Norge. PST arresterte ham, og som følge av det ble han mer kritisk og forlot landet, sa Elden.

Hverken PST eller etterretningstjenesten ønsker å uttale seg om enkeltpersoner.

AKTUELT NÅ