Hopp til innhold

Norsk universitet Europas 5. beste

Universitetet i Oslo kommer på en femteplass blant universitetene i Europa på en fersk rankingliste.

Universitetsbiblioteket

Universitetet er dessuten nummer to i Norden på listen, bare slått av Universitetet i Helsingfors, skriver universitetet på sin nettside.

Tapt plasseringer i verden

I verdenssammenheng ligger Universitetet i Oslo på en 53. plass på rankinglisten til Webometrix . Sammenlignet med i fjor har Universitetet i Oslo gått opp én plass på Europa-liste, men har tapt sju plasser på oversikten over de beste universitetene i verden.

Trøsten, skriver universitetet, er at det beste svenske universitetet, Uppsala, først kommer på en 14. plass i Europa, og at de danske universitetene ikke dukker opp på lista før 30. Plass og nedover.

Det er de amerikanske universitetene som topper listen, som vanlig.

Det aller beste universitetet i verden er Massachusetts Institute of Technology, tett fulgt av Harvard, Stanford, og Berkeley-universitetet. Cambridge-universitetet og Swiss Federal Institute of Technology er best i Europa.

Spansk forskningsgruppe

Listen blir publisert av en spansk forskergruppe kalt Internet Lab. Den er knyttet til Spanias forskningsråd og informasjonssenter om forskning og utdanning.

Forskerne skal ha vært overrasket over at webindikatorer manglet i evalueringen av universitetene på andre rankinglister.

Forskerne mener at det å være synlig på nettet reflekterer en stor gruppe variabler som er blant hovedoppgavene til et universitet. Noen av dem er undervisning, forskning og kunnskapsformidling.

Rankinglisten blir satt opp etter hvor mange forskningsartikler hvert universitet har tilgjengelig på internett, men de inkluderer også tilbudet på databaser, digitale biblioteker, digitale kurs og internasjonale forskningskonferanser.

Mange lister

Spørsmålet er om det er en ny og bedre måte å rangere universiteter på, eller om den sier lite om det reelle innholdet ved et universitet.

Haakon Breien Benestad

Haakon Breien Benestad.

Foto: UIO

En kan fort bli skeptisk når en vet at The Times på sin rankingliste rangerte UIO som verdens 188. beste universitet av 200 i 2007. Deres ranking er blant annet basert på meningene til 7.000 akademikere og folk som rekrutterer folk med universitetsutdanning.

Dette er en problemstilling prorektor ved universitet, Haakon Breien Benestad, er fullt klar over.

- Generelt sett bruker vi flere slike lister som finnes ute i verden, og vi forsøker å ta hensyn til dem. Jeg er skeptisk til noen av kriteriene. Det er, for eksempel, en rangering fra Shanghai som bare tar hensyn til medisin og realfag, sier Benestad til NRK.

Bevisst nettsatsing

Benestad tror universitet gjør det bra på Webometrics rangering på grunn av en bevisst nettsatsing. Han tror UIO har kommet langt i forhold til å publisere masteroppgaver på nett.

Årsaken til at universitet havner så langt ned på Times’ liste tror Benestad har med deres måte å rangere på.

- The Times sin liste er mest kjent og de tar blant annet hensyn til hvilket renommé universitet har, ikke bare blant forskere, men også hos folk som rekrutterer akademikere. Da kan man havne lenger ned på listen fordi disse menneskene kjenner bedre til kjente universiteter.

Ikke noe i mot gode målinger

Selv om Benestad i prinsippet er skeptisk til slike målinger, har han ikke noe i mot en rangering som omtaler universitetet på en fordelaktig måte.

- På den ene siden er jeg skeptisk, men jeg bruker gjerne andre hvor vi kommer høyt opp, spøker han før han forteller at universitetet jobber seriøst med å stadig bli bedre, sier Benestad

Benestad er selvsagt fornøyd med å slå de svenske og danske universitetene.

- Vi synes jo det er stas, uansett, sier Benestad

AKTUELT NÅ