Norges første prøverørsbarn 25 år

I dag er det 25 år siden Helene Rosendahl var en sensasjon.

Helene Løvland Rosendahl
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Helene Løvland Rosendahl ble født 27. juni 1983. Foreldrene hennes hadde lest om verdens første prøverørsbarn i avisene, Louise Brown , som ble født 25. juli 1978.

De tok da kontakt med dr. Patrick Steptoe i Cambridge. De fikk beskjed om at det bare var 25 prosent mulighet for å lykkes.

- Har jo fått høre det

Tre år etter foreldrene var på klinikken i England den første gangen ble Helene Rosendahl født.

Hun forteller at det er noe hun har måttet forholde seg til gjennom det meste av livet.

- Jeg har jo fått høre det opp gjennom årene sier Rosendahl som forteller at media er glade i å kontakte henne omkring hvert femte år.

Helene Løvland Rosendahl
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det tok likevel en stund før hun virkelig forstod at hun hadde kommet til verden på en uvanlig måte.

- Moren min hadde laget en scrapbok da jeg var liten. Det var en gang jeg kikket i den at jeg virkelig forstod at jeg var et prøverørsbarn. Da var jeg kanskje ti år gammel, sier Rosendahl til NRK.

Hva tenkte du da?

- Jeg tenkte at det var en bra sak. Det er mange som her fått livet på den måten, sier Rosendahl som også har en søster som har kommet til verden på samme måte.

- Helt normal

Likevel tenkte hun ikke på seg selv som annerledes eller spesiell under oppveksten.

- Overhodet ikke, jeg var bare en helt normal unge som var akkurat som de andre.

For noen år siden besøkte Rosendahl klinikken i England som foreldrene brukte for over 25 år siden. Hun syntes det var gøy å se klinikken, men hun har aldri truffet legen, dr Patrick Steptoe, som på mange måter ga henne livet.

I dag er ikke fenomenet like sensasjonelt som det var i 1983. Mellom to og tre prosent av alle barn som blir født i Norge i dag kommer til verden gjennom prøverørsmetoden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger