NRK Meny
Normal

Norge dømt i Strasbourg

Norge mente norske samfunnsinteresser måtte gå foran barnas interesser. – Norge tar feil, sier Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Zarife Kashtanjeva

Mirtha Ledy De Leon får bli i Norge, i følge Strasbourg-domstolen.

Foto: NRK

Kvinnen har i årevis kjempet en kamp mot norske myndigheter for å få bli i Norge sammen med barna.

Ettter at hun anket avgjørelsen fra Høyesterett, fikk hun i dag den gode nyheten om at Strasbourg-domstolen lar hun bli i Norge.

– Hun er fryktelig glad. Dette har pågått i 10 år, fra og med når politiet pågrep henne i frisørsalongen der hun jobbet. Hun er lettet for at det nå endelig er over, sier Zarifes advokat, Brynjulf Risnes.

– Vil bli stående som fanesak

Brynjulf Risnes

Advokaten til kvinnen, Brynjulf Risnes, tror Strasbourg-dommen vil bli en fanesak.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kvinnens advokat, Brynjulf Risnes, sier til NRK.no at dommen i Strasbourg er en viktig avgjørelse, og at den vil skape presedens for lignende saker i fremtiden.

– Dette har vært fanesaken når det gjelder utvisning av foreldre til barn som har blitt født i landet. Denne dommen vil garantert bli brukt i andre vedtak om utvisning, sier Risnes.

Risnes mener avgjørelsen fra Menneskerettighetsdomstolen sier at Norge legger så lite vekt på barns interesser at det er i strid med barnekonvensjonen.

– Tror du Norge kommer til å respektere avgjørelsen?

– Det gjør de helt sikkert. De har mulighet til å anke den i Strasbourg, men det vil ta seg svært dårlig ut hvis Norge kjemper for å ikke vektlegge barns rettigheter.

Tatt for butikktyveri

Den dominikanske tobarnsmoren ble utvist allerede i 1996 etter å ha blitt tatt for butikktyveri under et besøk hos venner i Norge.

Samme år kom hun tilbake under annet navn og giftet seg med en nordmann. Etter å ha fått arbeids- og oppholdstillatelse skilte hun seg fra sin første mann og giftet seg med mann nummer to i 2001.

Samtidig fikk politiet inn et anonymt tips som førte til at hun ble arrestert og forsøkt utvist. Problemet var bare at kvinnen i løpet av utvisningssaken hadde fått to barn.

Høyesterett: – Hun kan utvises

Og kvinnen nektet å gi slipp på barna og mente hensynet til barnas rettigheter måtte føre til at hun fikk bli i Norge.

Dermed måtte saken gå for flere rettsinnstanser.

Til slutt avgjorde Høyesterett at kvinnen kunne utvises i 2009 fordi norske samfunnsinteresser i denne saken veide tyngre enn barnas interesser.

Men kvinnen ga ikke opp da heller.

Hun sendte saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Ikke tatt nok hensyn til barna

Der fikk kvinnen medhold. Menneskerettighetsdomstolen avgjorde nemlig at norsk Høyesterett ikke tatt tilstrekkelig hensyn til barna i rettssaken mot tobarnsmoren.

I dommens premiss nummer 84 heter det blant annet:

«... Retten er ikke overbevist om at man i de foreliggende konkrete omstendigheter har lagt tilstrekkelig vekt på barnas beste i henhold til artikkel 8 i Barnekonvensjonen.»

Dommen fortsetter i premiss nummer 85:

«Oppsummert konkluderer Retten med at søkers (kvinnen, red.anm) utvisning fra Norge med et toårig innreiseforbud vil føre til et brudd på artikkel 8...»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger