Hopp til innhold

Vi forbereder oss på norgesferie: Eksplosjon i salg av båt og bobil

1,2 millioner nordmenn brukte påska på å jakte etter båt og båtplass på Finn.no. Feriehungrige nordmenn får telefonen hos båt- og bobilselgerne til å kime mer enn vanlig.

Båtferie

HJEMMEFERIE: Båt- og bobilselgerne NRK har snakket med sier salget har økt mer enn normalt fra påska. Norske myndigheter har oppfordret landsmenn til å være turist i eget land denne sommeren på grunn av koronapandemien.

Foto: Scanpix

– Det blir jo moro det her, sier Christian Sanland.

Et nøkkelknippe er nettopp overrakt den ferske båtkjøperen i Skjebergkilen i Sarpsborg.

– Nå blir det jo sånn at nå skal man jo skal bruke sommeren her hjemme i Norge, så det passet veldig bra. Ungene gleder seg, sier Sanland til NRK.

Da påska var over, var helsemyndighetene klare i sin tale: I år bør nordmenn forberede seg på at sommerferien må tilbringes hjemme, eller i alle fall innenfor Norges grenser på grunn av koronapandemien.

Rådet ble forsterket av EU som rådet alle til å vente med å bestille sommerferie.

Olav Eriksen og Christian Sanland

FERIEN I BOKS: Olav Eriksen overrekker nøklene til Christians Sanlands nye båt. – Ungene gleder seg, sier Sanland.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Tok seg opp i påskeuka

Da Norge stanset opp i midten av mars, så det helt mørkt ut for båtselger Olav Eriksen i en av Norges største Marinaer, Skjebergkilens Marina.

– Det blei jo helt stille. Det var ikke én telefon, ikke ett menneske, og vi fryktet det aller, aller verste. Men så begynte det å ta seg opp, og det har virkelig blitt en bra sesong så langt. Vi ligger foran omsetning på båt og motorsalg fra i fjor.

Drømmen om båt har de også merket har tatt av hos nettstedet Finn.no.

– Det har virkelig eksplodert inn mot påska og gjennom hele påska. Vi har hatt besøkstall på Finn.no, som vi vanligvis ikke ser før midt på sommeren når det er høysesong, sier forretningsutvikler på Finn motor, Magnus Frøshaug Ryhjell.

Mann vasker bobil

GJØRES KLAR: Oslo Bobilutleie har økt kapasiteten for å møte den stigende etterspørselen fra feriehungrige nordmenn.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Bare i påskeuka hadde Finn.no over 1,2 millioner besøk på sine båtsider.

– Sammenligner man påskeuka i år med påskeuka i fjor, var det også en vekst på over 14 prosent på Finn båt, og påskeaften var vill – med en trafikkvekst på over 23 prosent sammenlignet med påskeaften i fjor, sier Ryhjell.

Utlendingene avbestilte – nå er det nordmenn som ringer

Også hos dem som selger feriedrømmer på fire hjul har de merket at nordmenn nå forbereder seg på ferie i hjemlandet.

– Først var det som om hele markedet frøys. Det blei helt stille, forteller Tor Øyvind Nordli, daglig leder av Oslo Bobilutleie, om tida da koronaviruset kom til Norge.

Utlendingene avbestilte. Nå er det nordmenn som ringer. Nordli har måttet skaffe flere bobiler.

Tor Øyvind Nordli

GRUNN TIL Å SMILE: Daglig leder av Oslo Bobilutleie Tor Øyvind Nordli sier salget og utleia begynte trått da koronaen ankom. Utlendingene avbestilte, men nå ringes han ned av nordmenn.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Vi merker stor solidaritet. Det virker som om pengene skal brukes i Norge. Vi har begynt å merke en økning nå, etter at det har vært stille en lang periode.

Ifølge Nordli virker det som om nordmenn er innstilt på å bruke ferien i gamlelandet:

– Så nå håper vi på en fortsatt økning i salg og utleie av bobiler, så vi kan redde inn resten av året, som startet så dårlig.

AKTUELT NÅ