Hopp til innhold

Nordea ut av atomvåpenproduksjon etter kritikk

Nordea har fryst investeringer i selskaper som bidrar til atomvåpenproduksjon, etter å ha blitt kritisert av blant andre Framtiden i våre hender.

Nordea

Nordea sier de ikke lenger vil investere i selskaper som produserer masseødeleggelsesvåpen.

Foto: BOB STRONG / Reuters

NRK meldte tidligere denne måneden at Nordea investerer i flere store selskaper som produserer atomvåpen, til tross for at Statens pensjonsfond (Oljefondet) har svartelistet selskapene - og andre norske storbanker tidligere har valgt å trekke seg ut etter kritikk.

Nå melder Nordea at de stopper alle fondsinvesteringer i selskaper involvert i atomvåpenproduksjon, og sier at de i løpet av de neste månedene avgjøre hvordan vedtaket skal gjennomføres i praksis.

Fryser investeringer

– Vi har fryst videre investeringer i disse selskapene og kommer til å bruke tiden fram mot nyttår til å undersøke saken nærmere, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea Bank Norge.

Dette er en forlengelse av Nordeas beslutning fra 2009 om å stoppe investeringer i selskaper involvert i produksjon av illegale våpen.

– Selv om det ikke er nødvendigvis ulovlig å produsere atomvåpen, har vi besluttet å behandle selskapene likt, siden det handler om våpen som forårsaker masseødeleggelse, sier Sevang.

Masseødeleggelsesvåpen

Sevang sier det har vært en lang og kompleks prosess.

– På den ene siden er det ingen tvil om at vi snakker om masseødeleggelsesvåpen, på den andre siden er det ikke ulovlig å produsere dem. Analogien til klasevåpen vekter vi nå så tungt at vi likevel tar dette inn i våre retningslinjer, sier Sevang.

Han mener det er viktig å for et banken å være grundige i sine vurderinger.

– Vi kan ikke snu kappen etter vinden, men må være konsistente og forutsigbare i vår virksomhet, sier informasjonssjefen.

Leder for ansvarlige investeringer i Nordea, Sasja Beslik, sa til NRK tidligere denne måneden at han syntes det var «interessant» at andre norske banker har valgt å holde seg unna selskaper som er involvert i selskaper som bidrar til produksjon av atomvåpen.

Påtrykk fra kunder

I løpet av de siste årene har Nordea i Norge hatt dialog med interesseorganisasjoner som Framtiden i Våre Hender, Røde Kors og Amnesty International.

Etter at NRK skrev om Nordeas selskaper tildligere i høst, meldte Framtiden i våre hender at flere Nordea-kunder tok kontakt med organisasjonen.

De fleste henvendesene var fra personer som var skuffet over Nordeas investeringer, og som fortalte at de ville bytte bank.

– Flere kunder har også gitt tydelig uttrykk for hvordan de ønsker sine fondsmidler investert. Tilbakemeldingene fra kundene er selvsagt svært viktige for oss, sier Sevang i Nordea Bank Norge.

Godt fornøyde

Arild Hermstad

En godt fornøyd leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender.

Foto: Just world photo

Framtiden i våre hender er godt fornøyde med at Nordea at de selger seg ut av selskap som er involvert i atomvåpenproduksjon.

– Dette er et viktig gjennombrudd som viser at arbeidet vi gjør nytter. Nordea er blant de største bankene i Europa, så dette vil bli lagt merke til, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Hermstad benytter også anledningen til å skryte av Nordea, og sier det ikke tok lang tid fra saken dukket opp til Nordea tok beslutningen.

– Nordea er det største finanskonsernet i Norden, likevel har de her vist at de kan snu seg raskt. Dette er en viktig avgjørelse, sier Hermstad.

Han mener det er viktig at næringslivet bruker den innflytelsen de har til å fremme samfunnsansvar.

– Vi krever at norske bedrifter skal ta samfunnsansvar og at nærings- og handelsminister Trond Giske skal innføre bindende retningslinjer for næringslivet. Denne saken viser at det er behov for kampanjer som dette, og at slike aksjoner og kampanjer nytter, sier Arild Hermstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger