Hopp til innhold

Nobelaktivisten Cortés sendes ut mandag morgen

Den mexicanske studenten Adán Cortés Salas, som stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris, sendes ut av landet i morgen tidlig. – Cortés er både overrasket og lei seg sier advokat Jens-Ove Hagen.

Adán Cortés Salas

Adán Cortés Salas blir sendt ut mandag morgen. I bakgrunnen hans forsvarer Jens-Ove Hagen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Advokat Jens-Ove Hagen har fått beskjed fra Politiets utlendingsenhet at hans klient Adán Cortés Salas vil bli uttransportert mandag morgen.

– Han vil sendes ut i morgen klokken halv ti med fly til Mexico, sier han.

Advokaten forteller at Cortés med spenning hadde sett frem til morgendagens avgjørelse i lagmannsretten.

– Cortés er både overrasket og lei seg over at dette går så fort. Han har hatt et lite håp om at avgjørelsen om å nekte han asyl kunne omgjøres, sier advokaten.

Hagen mener håpet var berettiget.

– Men det er altså noen som har satt fart i sakene, for å si det sånn. Dette går bemerkelsesverdig fort. Jeg har på følelsen at det er noen som har satt i gang noe for å vise handlekraft. Muligens for å reparere litt etter den noe spesielle situasjonen som skjedde under fredsprisutdelingen, sier advokaten videre.

Basert på samtalene advokaten har hatt med Cortés, som er basert på de han har hatt med sin familie og andre opplysninger advokaten har fått fra velinformert hold mener han at risikoen stadig blir større for at noe kan skje med Cortés når han kommer tilbake til Mexico.

– Det er bekymringsfullt, det er det. Det er ingenting jeg kan gjøre nå, sier Hagen.

– Jeg er veldig nervøs

VG har snakket med Cortés søndag kveld.

– Jeg skjønner ikke, de sa først at jeg skulle i retten, men nå sier de jeg skal utvises fra Norge og Schengen i et år. De sa til meg at flyet mitt går i morgen tidlig klokken 09.35 og at jeg er fremme i Mexico City i morgen klokken 18.00 meksikansk tid. Jeg er veldig nervøs, jeg skjønner ikke hva som skjer, sier Cortés til VG.

Politiets utlendingsenhet sier til NRK at de ikke kan kommentere konkrete uttransporteringssaker i kveld.

Mannen som forstyrret prisutdelingen, er trolig en mexicansk asylsøker
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tok seg opp på Nobel-scenen

Cortes ble pågrepet av politiet etter at han tok seg opp på scenen for å få rettet oppmerksomheten mot det han opplever er en svært vanskelig politisk og sivil situasjon i Mexico.

Dagen før onsdagens nobelseremoni hadde han søkt om asyl i Norge, og politiet ønsket å varetektsfengsle ham for brudd på utlendingsloven. Oslo tingrett besluttet fredag imidlertid å løslate 21-åringen mot meldeplikt.

Politiet anket denne kjennelsen, samtidig som det ble bedt om oppsettende virkning, noe retten innvilget. Dermed har Cortes vært innesperret på Politiets utlendingsenhets internat på Trandum i helgen i påvente av lagmannsrettens behandling av fengslingsspørsmålet. Søndag kveld ble det imidlertid klart at 21-åringen blir satt på et fly fra Norge allerede mandag.

LES OGSÅ: – Mange er forbanna på han nå

– Lei meg, men angrer ikke

I sitt første intervju etter hendelsen forklarte 21-åringen til NRK hvorfor han gjorde som han gjorde.

– Mitt budskap var å be om hjelp til Mexico. Det var det jeg ropte. Jeg snudde meg også og forsøkte å be Malala og Kailash Satyarthi om en mulighet til å si noe, og fortelle om det som skjer i Mexico. Myndighetene dreper studenter, sier han.

Selv om han i ettertid ønsker å beklage det han har gjort, tror Salas likevel at han hadde gjort det samme igjen.

– Jeg tror jeg ville gjort det igjen. Jeg angrer ikke på det. Jeg beklager overfor dem jeg skremte, og dersom det blir noen negative konsekvenser for noen av sikkerhetsfolkene. Jeg er veldig lei for det, og ville gjerne hatt en annen mer lovlig måte å uttrykke meningene mine på. Det er første gang jeg blir arrestert og jeg kommer ikke til å forsøke på noe lignende igjen, sier Salas.

AKTUELT NÅ