Hopp til innhold

NIF: – De har ingen betydning

De har prinsesse Märtha som ambassadør og får millioner i statsstøtte. Likevel sier flere organisasjoner at Special Olympics Norge er uten betydning for aktiviteter for utviklingshemmede.

President Geir Smeby i Special Olympics Norge og organisasjonens ambassadør prinsesse Märtha Louise

President Geir Smeby i Special Olympics Norge viser organisasjonens ambassadør prinsesse Märtha Louise rundt på et arrangement.

Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / NTB scanpix

Per Tøien

Per Tøien i Norges Idrettsforbund sier Special Olympics Norge er ubetydelige i nasjonale arrangementer for utviklingshemmede.

Foto: NIFs pressebilde

Special Olympics er en verdensomspennende idrettsbevegelse for personer med utviklingshemning, som ikke må ikke forveksles med Paralympiske leker, de offisielle olympiske lekene for utøvere med fysisk funksjonshemning.

«Vi jobber spesielt med utbredelse av idrett for mennesker med utviklingshemming.» Slik presenterer Special Olympics Norge seg på sin egen hjemmeside.

Norges Idrettsforbund har imidlertid ikke latt seg imponere.

– Jeg klarer ikke å se hva slags aktivitet de leverer.

Salven kommer fra kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund (NIF). Og han fortsetter:

– Jeg kan ikke se at Special Olympics Norge legger til rette for aktivitet for folk med utviklingshemming. Det er det våre lokallag og særforbund som gjør.

Special Olympics Norge på verstingliste

Likevel har organisasjonen klart å komme inn i Regjeringserklæringen til Høyre og Frp, de har klart å bli eget punkt i statsbudsjettet som gir dem to millioner kroner i støtte bare i år, og prinsesse Märtha er ambassadør.

Og de er satt opp på Innsamlingskontrollens verstingliste over organisasjoner man bør tenke seg godt om før man støtter, den såkalte OBS-listen.

Årsaken er at Special Olympics Norge bruker Bistandshuset AS for å samle inn penger. De tar 75 prosent av alle innsamlede midler i honorar.

De resterende 25 prosentene skal dekke administrasjonen i mottaksorganisasjonen og formålet.

I begrunnelsen fra Innsamlingskontrollen heter det:

«Organisasjonen har søkt om registrering i Innsamlingsregisteret. Vi har hatt kommunikasjon med organisasjonen. Organisasjonen har kun i begrenset utstrekning besvart henvendelsene omkring regnskap og kostnader. Special Olympics har organisert innsamlingsvirksomheten gjennom Bistandshuset AS. Bistandshuset opplyser selv at de beregner seg et honorar på 75 prosent av de innsamlede midler. Forholdet innebærer at kun 25 prosent går til organisasjonen før fordeling til formålet. Dette er forhold giverne bør gjøres oppmerksomme på.»

Samtidig eier Special Olympics Norge 40 prosent av aksjene i Bistandshuset AS.

President Geir Smeby i Special Olympics Norge sa mandag at han var fornøyd med at kun 25 kroner av hver innsamlede 100-lapp kom til organisasjonen han representerer.

– Når man ikke har noen annen inntekt av aktivitet er vi fornøyd med de mellom to og tre millionene som kommer hvert år. Alternativet er at det ikke er aktivitet, og da har vi ikke en organisasjon, og da blir det heller ingen aktivitet for mennesker med funksjonshemning på det området der vi opererer, sa Smeby.

Det er denne aktiviteten Idrettsforbundet mener er uten betydning for tilbudet til folk med utviklingshemming. Det synet støtter forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

Gitlesen: – Udemokratisk og lite gjennomsiktig

Jens Petter Gitlesen

Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede er skeptisk til Special Olympics Norge.

Foto: Privat

Han advarte nåværende helseminister Bent Høie da han ble klar over at Special Olympics Norge kunne bli en del av regjeringsplattformen.

– Det er positivt at utviklingshemmede nevnes i regjeringserklæringen, og det er positivt at man styrker idrett for utviklingshemmede, men man må forvisse seg om at midlene en gir faktisk fører til en styrking og bidrar til idrett for utviklingshemmede. Special Olympics Norge er en ubetydelig organisasjon, sier Gitlesen.

Han sier at det meste av innsatsen for å oppnå aktivitet for utviklingshemmede går gjennom NIF og særforbundene tilknyttet Idrettsforbundet.

Han reagerer også på måten Special Olympics Norge er organisert på.

– Dette er jo ikke en demokratisk og gjennomsiktig organisasjon. Ingen vet hvem som styrer, og når man tar opp problematiske saker henvises det til Special Olympics internasjonalt eller i Europa.

Special Olympics Norge har et problematisk forhold til Idrettsforbundet som organiserer de fleste utviklingshemmede som driver idrett i Norge, og de er på verstinglisten til Innsamlingskontrollen. Samtidig er de inne i statsbudsjettet og regjeringserklæringen. Hva synes du om det?

– At det ikke lukter helt godt, sier Gitlesen.

Special Olympics Norge: – Litt sjokkert

Special Olympics Norge rister på hodet av det de mener er beskyldninger fra NIF og NFU.

– Jeg er litt sjokkert over at de sier at vi ikke betyr noe. Det er ikke slik at vi bare eksisterer, sier Smeby når han blir konfrontert med uttalelsene fra de to organisasjonene.

Han har utarbeidet en liste med nasjonale arrangementer Special Olympics Norge har stått bak så langt i år. Dette omfatter truge- og langrennsarrangement på Lillehammer, trugearrangement på Peder Morset-lekene og European Special Olympic i alpint på Tryvann.

På sistnevnte var idrettslaget Heming teknisk samarbeidspartner. Det betyr, ifølge Smeby, at de har ansvaret for tidtaking og den tekniske gjennomføringen av arrangementet.

– Resten gjør vi. Fra A til Å. Fra planlegging til å rigge ned etterpå. Det er ikke mye aktivitet, for vi er en liten organisasjon med liten pengesekk, men vi gjør en forskjell for folk med utviklingshemming. Det er ikke slik at det blir aktivitet hvis vi ikke er der. Det har vi sett. Vi har en viktig rolle som fasilitator, sier Smeby.

Han reagerer også på uttalelsene om at organisasjonen er udemokratisk og lite transparent.

– Vi har et styre basert på forskjellige funksjoner.

Hvem bestemmer hvem som skal sitte i styret?

– Det gjør Special Olympics Europa.

På hvilket grunnlag og basert på hvilke innspill?

De har en person som er godt kjent med Norge, og det er nordmenn som jobber i systemet internasjonalt.

Gir dere innspill til hvem som bør sitte der?

– Overhodet ikke.

AKTUELT NÅ